Τρίτη, 26 Οκτ, 2021

  • Ενός λε­πτού σιγή για τους νε­κρούς της ερ­γα­τι­κής τάξης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/10
  • Παρουσίαση βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ στη Βέροια
  • Διακοπή νερού στη Βέροια
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων
Ενός λε­πτού σιγή για τους νε­κρούς της ερ­γα­τι­κής τάξης1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/102 Παρουσίαση βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ στη Βέροια3 Διακοπή νερού στη Βέροια4 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 19405 Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για τα μάτια των νέων

Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη α... Περισσότερα

Η κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση των κτηνοτρόφων.

από Η Άλλη Άποψη
Η κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση των κτηνοτρόφων.

Του Σίμου Ανδρονίδη, υποψήφιου διδάκτορα ΑΠΘ

 Είναι γεγονός πως καθ’όλη την διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, από τις πολιτικές της ευρύτερης μνημονιακής, πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που συστηματικά εξωθούνται στο κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό περιθώριο. Η «αυστηρή» απαίτηση της τρόικας για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έρχεται για να δώσει την χαριστική βολή στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.

  Η απελευθέρωση της πώλησης και της διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, θα ωφελήσει αφενός μεν τις πολυεθνικές βιομηχανίες παρασκευής και διάθεσης φρέσκου γάλακτος, αφετέρου δε τις εκείνες τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες που συνδέονται οργανικά με τις αντίστοιχες πολυεθνικές. Η δημιουργία μίας εξόχως μονοπωλιακής αγοράς θα έχει ως αποτελέσματα: 1. Την συσσώρευση και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του κέδρους για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, και 2. Την κοινωνική και οικονομική εξόντωση των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, και ιδίως των αγελαδοτρόφων, καθότι είναι αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα. Η απελευθέρωση της πώλησης και της διάθεσης φρέσκου γάλακτος θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό διαθέσιμο εισόδημα των αγελαδοτρόφων, καθώς η ολική και πλήρη απελευθέρωση της πώλησης του γάλακτος έρχεται να συμπληρώσει την πώληση του προϊόντος των αγελαδοτρόφων (διάθεση γάλακτος) στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες σε εξευτελιστικές τιμές. Η απελευθέρωση της πώλησης και διάθεσης του γάλακτος, θα έχει και συνέπειες για τους εργαζόμενους-καταναλωτές, καθότι η ποιότητα του φρέσκου γάλακτος θα σημαντικά χαμηλότερη από την σημερινή.

  Η ιδιοποίηση του μόχθου και του κόπου των κτηνοτρόφων-αγελαδοτρόφων, μεταφράζεται με στυγνά οικονομικούς-τεχνοκρατικούς όρους, στην μεγιστοποίηση του κέρδους των γαλακτοβιομηχανιών. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται και διαμορφώνεται ένα ενιαίο νομοθετικό αμάλγαμα το οποίο και θωρακίζει τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών γάλακτος, ενώ εξωθεί μία μεγάλη κατηγορία μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων στην εγκατάλειψη της κτηνοτροφικής παραγωγής, στην απόγνωση, στην ανεργία και στην ανέχεια. Ο μικρός και μεσαίος κτηνοτρόφος «προλεταριοποιείται» άμεσα, καθώς η «προλεταριοποίηση» του παράγει άμεσα αποτελέσματα. Η «προλεταριοποίηση» του ακολουθεί την αντίστοιχη εργατική «φορά». Ενώ ο εργαζόμενος πλέον διαθέτει την εργατική του δύναμη σχεδόν δωρεάν (βλ. την προσίδια διαδικασία «κινεζοποίησης» της αγοράς εργασίας, όπου η μείωση των μισθών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση από το κεφάλαιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας), έτσι και η διάθεση του φρέσκου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές  ισούται με την απόσπαση κέρδους και υπερκέρδους από πλευράς των μεγάλων βιομηχανιών γάλακτος. 

 Ο δομικός μετασχηματισμός της κτηνοτροφικής παραγωγής, της συνολικής αγροτικής παραγωγής, παράγει τους όρους για την διαμόρφωση μίας κτηνοτροφικής-αγροτικής παραγωγής «των από πάνω», εκεί όπου ο συσχετισμός δυνάμεων γέρνει συντριπτικά υπέρ των βιομηχανιών γάλακτος, με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι, από κοινού με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, από κοινού με τους εργαζόμενους οφείλουν να βάλουν φραγμούς στην πολιτική που οδηγεί στην οικονομική τους εξόντωση. Αυτό των ενιαίο μπλοκ «των από κάτω», διαμορφούμενο με όρους μαζικού κοινωνικού κινήματος μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανατροπή όχι μόνο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και του ίδιου του δοσμένου κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος. 

Έχει διαβαστεί 454 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Δ 2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 ως 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 311 επισκέπτες και 0 μέλη.