Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Οι νέοι στο στόχαστρο

από Η Άλλη Άποψη
Οι νέοι στο στόχαστρο

Οι υποκριτικές διαπιστώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη «γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα», τα καλοπιάσματα για τη νεολαία που έχει τάχα «την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό» της κυβέρνησης, οι πομπώδεις αναφορές στη «νέα Ελλάδα» που χρειάζεται «νέους πρωταγωνιστές», δεν ήταν παρά μόνο η εισαγωγή για την παρουσίαση μιας σειράς μέτρων κομμένων και ραμμένων στις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που χτυπάνε στην καρδιά τα δικαιώματα και τις ανάγκες ειδικά των νέων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη «στήριξη της νέας γενιάς», διαμορφώνει έναν σύγχρονο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους νέους και τις νέες, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό επιβεβαιώνει το νομοσχέδιο για τη δεκάωρη δουλειά, που αθροίζεται στους προηγούμενους νόμους της «ευελιξίας» και θα πλήξει ιδιαιτέρα τους νέους εργαζόμενους, που απασχολούνται στους πιο «δυναμικούς» κλάδους της οικονομίας.

Αυτό φανερώνουν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις οποίες κράτος και εργοδοσία προχωρούν στη δημιουργία ενός «ατομικού συνταξιοδοτικού κουμπαρά» για τη νέα γενιά των εργαζομένων, καλώντας τους να αποταμιεύουν εισφορές από τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ, να τις «τζογάρουν» και να περιμένουν να δουν τι επικουρική σύνταξη θα πάρουν, όταν και αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Αυτό αποδεικνύει ο κατάπτυστος ρόλος του «μεσάζοντα» που αναλαμβάνει το κράτος για την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης σε επιχειρήσεις, συνάπτοντας συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, για να βγάλει στο μεροκάματο ανήλικα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να πάνε σχολείο. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα της «επανένταξης» και της «αποϊδρυματοποίησης» ανήλικων παιδιών που ζουν σε δομές Πρόνοιας.

Αυτό δείχνουν η ατέρμονη αναζήτηση δεξιοτήτων και τα προγράμματα μαθητείας, που υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων. Αλλά και οι νόμοι με τους οποίους ορθώνονται μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμοί στην πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σπουδές, προωθείται η κατηγοριοποίηση των σχολείων και ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί στην Εκπαίδευση.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, η «μαύρη» απασχόληση έχουν γίνει συνώνυμο της δουλειάς των νέων σε ηλικία εργαζομένων, όσων κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην «αγορά εργασίας». Σ' αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να προσθέσει και νέα εργαλεία για τη μετατροπή της νεολαίας σε επιδοτούμενο, πάμφθηνο για τις επιχειρήσεις, εργατικό δυναμικό.

Με την εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο», παρουσιάζει με θράσος τη στήριξη των επιχειρήσεων ως μέτρο για τη μείωση τάχα της ανεργίας, όταν στην πραγματικότητα οι γονείς, οι παππούδες, ακόμα και οι ίδιοι οι άνεργοι νέοι, όλοι δηλαδή οι φορολογούμενοι, επιδοτούν από την τσέπη τους τους εργοδότες για να προσλάβουν νέους σε θέσεις με ημερομηνία λήξης.

Το «ισοζύγιο των ευκαιριών», που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει «θετικό υπέρ των νέων παντού», γέρνει σταθερά προς την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοεργοδοτών, των επενδυτών της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης. Γι' αυτό σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, σε κάθε εμπόδιο που συναντά στην προσπάθειά της να σπουδάσει, να δουλέψει και να ζήσει με δικαιώματα, να κάνει πράξη τα όνειρά της, οι κυβερνητικές εξαγγελίες απαντούν με μια ...λύση για τις επιχειρήσεις.

Τα όνειρα, οι αγωνίες και οι ανάγκες της νέας γενιάς δεν «χωράνε» στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Εχουν όμως την πρώτη θέση στην ημερήσια διάταξη της πάλης των σωματείων, του αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, της δράσης των μαθητικών συμβουλίων. Παίρνοντας τη θέση τους στον συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη διεκδίκηση, οι νέοι και οι νέες μπορούν να επιστρέψουν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτο το «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία» και να γίνουν πρωταγωνιστές στην πάλη για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!


Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Έχει διαβαστεί 1765 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 384 επισκέπτες και 0 μέλη.