Κυριακή, 23 Φεβ, 2020

  • Εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ στη Βέροια
  • Η βιβλιοπαραγωγή το 2019
  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 589)
  • Μία όμορφη ατμόσφαιρα!
  • «Η Γερμανία έχει τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα»
  • Σαν σήμερα ιδρύθηκε στα 1943 η ΕΠΟΝ
Εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ στη Βέροια1 Η βιβλιοπαραγωγή το 20192 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 589)3 Μία όμορφη ατμόσφαιρα!4 «Η Γερμανία έχει τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα»5 Σαν σήμερα ιδρύθηκε στα 1943 η ΕΠΟΝ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πάλι ελπίδες για την ΕΝΚΛΩ

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Για μία ακόμη φορά διαβάζουμε σε διάφορα ΜΜΕ για τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΕΝΚΛΩ. Όπως γράφτηκε ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής -μέσω επενδυτικού ταμείου- είναι αποφασισμένος να «βάλει το χέρι στην τσέπη», για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι θεωρητικό όπως τονίζουν, αλλά πραγματικό, καθώς ο στρατηγικός αυτός επενδυτής υπέβαλε επίσημη σχετική αίτηση τόσο στο συμβούλιο των πιστωτών, όσο και στον σύνδικο της πτώχευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος ενστερνίζεται το σχέδιο επαναλειτουργίας που έχει εκπονήσει ομάδα των πρώην εργαζομένων και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.

(Να τονίσουμε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα κεφαλαιοποιούσαν τα οφειλόμενα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο κινείται στη βάση της Κοινωνικής Οικονομίας και προβλέπει την λειτουργία των εργοστασίων αρχικά σε Κομοτηνή και Νάουσα με περίπου 350 εργαζόμενους να επιστρέφουν μετά από 8 χρόνια στις θέσεις εργασίας τους. Σε δεύτερη φάση οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 600 περίπου.)

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, κύκλοι προσκείμενοι στους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ (ένα μέρος τους τουλάχιστον) σε δηλώσεις τους σε διάφορα ΜΜΕ σημείωναν: «Αρχικά κάποιοι έλεγαν πως ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος δεν έχει μέλλον και πως το business plan μας δεν ήταν ρεαλιστικό. Όμως, όλες οι εξελίξεις που ακολούθησαν, τους διαψεύδουν μία προς μίαΗ πρώτη δικαίωση ήρθε για εμάς με την υποβολή του business plan στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Η τελευταία συνέστησε εννεαμελή επιτροπή που με τη σειρά της απευθύνθηκε σε ανεξάρτητο εκτιμητή. Η ουσία είναι ότι το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους του.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη όμως δικαίωση έρχεται από το έμπρακτο ενδιαφέρον του στρατηγικού επενδυτή που είναι διατεθειμένος να βάλει τα χρήματά του, προφανώς όχι για να χάσει».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η όλη υπόθεση παρουσιάζει μια σειρά νομικών-γραφειοκρατικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το ερώτημα που θέτουν:

«Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι η ελληνική Βουλή είχε σταματήσει τη διαδικασία πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ για το διάστημα 1/1-30/6/2016, ώστε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για την επαναδραστηριοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων, προς όφελος και των πιστωτών και του κοινωνικού ιστού πόλεων, όπως η Κομοτηνή και η Νάουσα, γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

1. Θα εκτελεστούν οι πλειστηριασμοί της 17/10/2016 που αφορούν τον εξοπλισμό δύο ολόκληρων εργοστασίων, χωρίς πρώτα να εκτιμήσουν τουλάχιστον οι προνομιακοί πιστωτές πρώτης τάξεως (Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενοι) τα νέα δεδομένα;

2. Τι θα πράξει το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπό τον ρόλο τους ως πιστωτές; Θα ασχοληθούν με μια πιθανώς ευνοϊκή πρόταση για τα συμφέροντά τους, ή θα παραμείνουν θεατές στην αποψίλωση παραγωγικών εγκαταστάσεων με τεράστια αξία, την ίδια στιγμή που όλοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη της χώρας;

Οι λογικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιστεύουμε προφανείς και σε αυτές ευελπιστούμε επιτέλους».

ΣΧΟΛΙΟ: Από το 2015, το «επιχειρησιακό σχέδιο» ντύθηκε με την προβιά της «κοινωνικής», «αλληλέγγυας», «συνεργατικής» οικονομίας. Πατώντας πάνω στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι, ήρθαν οι παλιοί ως νέοι «σωτήρες» να βάλουν το δίλημμα: «'Η ξεχνάς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, τα κεφαλαιοποιείς, πληρώνεις ουσιαστικά για ένα αβέβαιο μεροκάματο, ή αλλιώς σαπίζεις στην ανεργία». Σύμφωνα με το «επιχειρησιακό σχέδιο», τράπεζες και Δημόσιο θα έχουν την πλειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα και παράλληλα θα πάρουν «προς αξιοποίηση» τα 14 από τα 17 εργοστάσια (αυτά που δεν θα επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με το σχέδιο), όλα τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Ουσιαστικά, πλειστηριασμός θα γίνει, αλλά οι εργαζόμενοι θα είναι οι μόνοι που δεν θα πάρουν τίποτα.

Μάλιστα, «απαλλάσσουν» τις τράπεζες κι από το πρόστιμο των 35 εκ. ευρώ που επέβαλε η ΕΕ στον όμιλο Λαναρά, προτείνοντας να αποπληρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ λένε στις τράπεζες ότι δεν χρειάζεται να εκταμιεύσουν κεφάλαια (6,5 εκατ. ευρώ) για την έναρξη του σχεδίου και ότι θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα με κεφάλαια που θα συλλέξουν οι ίδιοι.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάνε αυτοί και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι του πρώην ομίλου Λαναρά δεν πρέπει να περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια τη νέα παγίδα που τους υφαίνουν. Τους ξέρουν καλά τόσα χρόνια. Να διεκδικήσουν τη χορήγηση επιδόματος για όσο διαρκεί η ανεργία, να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος, να μην επιτρέψουν να πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ανέργου, να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό κ.λπ.

Ακόμα όμως κι αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανοίξουν τελικά κάποια από τα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ ή άλλα, πρέπει οι εργαζόμενοι εξαρχής να καθορίσουν πλαίσιο πάλης για εφαρμογή του 8ωρου - 5ημέρου, των ΒΑΕ, της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τη Σύμβαση του 2009, να συμβάλουν στην οργάνωση της ταξικής πάλης στον κλάδο, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να παλέψουν συντονισμένα παντού για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. 

Έχει διαβαστεί 172 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Ν 2 μποφόρ

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 90 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά