Δευτέρα, 28 Σεπ, 2020

  • ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΟΜΠΕΟ! ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
  • Όμορφη και νοσταλγική βραδιά
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
  • Τι να υποθέσουμε;
  • Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα στην Ελλάδα (27/9)
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΟ “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΟΜΠΕΟ! ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!1 Όμορφη και νοσταλγική βραδιά2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ3 Τι να υποθέσουμε;4 Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα στην Ελλάδα (27/9)5 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΟ “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η ίδρυση του ΕΑΜ

27/9/1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν αν... Περισσότερα

«Πάσχα Ελλήνων» της Μέλπως Αξιώτη

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
«Πάσχα Ελλήνων» της Μέλπως Αξιώτη

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας

Στις 21 Απρίλη του 1946, κυκλοφορεί ο Πασχαλινός , «νόμιμος» ακόμη, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Οι διώξεις των αγωνιστών της Αντίστασης συνεχίζονται, ενώ στα βουνά έχει αρχίσει να ακούγεται  ξανά  το ντουφέκι από τις Ομάδες Καταδιωκόμενων Αγωνιστών. Στη σελ. 2 σελίδα του φιλοξενεί άρθρο της αντιστασιακής λογοτέχνιδος Μέλπως Αξιώτη* που δίνει γλαφυρά-λογοτεχνικά τον γιορτασμό του Πάσχα τη δεκαετία του ’40 σε συνδυασμό με  την κατοχική πορεία της χώρας και την ανάπτυξη της αντίστασης.

«Εξη φορές χτύπησαν οι καμπάνες»

«Χριστός ανέστη εκ νεκρών!

Εξη φορές ήρθε η Λαμπρή τα τελευταία χρόνια, μα έξη φορές ως σήμερα οι Έλληνες δεν αναστήθηκαν. Αλλ’ ακόμα πεθαίνουν.

ΠΑΣΧΑ 1941: Σπαράζει η Ελλάδα στ’ αλβανικά βουνά. Μες τα οχυρά του Ρουπελ ο Κώστας,ο Γιώργης ,ο Αντώνης ακόμα πολεμούν. «Εμπρός ενάντια στους φασίστες»  Πέφτουν ακόμα οι νεκροί ,κι ‘ αδειάζει  η αραβίδα το τελευταίο της βόλι. Μα μες τα επιτελεία οι στρατηγοί υπογράφουν την παράδοση. Ο Κώστας, ο Γιώργης, ο  Αντώνης γυρίζουνε χωρίς ποδάρια και χωρίς ντουφέκια κι άλλοι καθόλου δε γυρίζουνε. Κι ‘ οι νικημένοι νικητές μπαίνουν καταχτητές στη χώρα.

ΠΑΣΧΑ 1942: Ο  θάνατος τριγυρνά αδέσποτος μες στα έρημα σοκάκια μας. Ο Κώστας, ο Γιώργης, ο Αντώνης τις νύχτες διακινδυνεύουνε  φωνάζωντας: «πεινάω.. πεινάνω» Όσους άφησε το κανόνι πεθαίνουνε τώρα από την πείνα στα πεζοδρόμια. Όμως η πίστη της ζωής σημαίνει τότε προσκλητήριο. «Εμπρός ενάντια στους φασίστες ξένους και ντόπιους! Θέλουμε ψωμί!» Πρώτη γενική απεργία κηρύχνεται, πρώτη ένοπλη μάχη των σκλάβων της Ευρώπης, ενάντια στον αήττητο πολιορκητή. Η ραγιαδική ηγεσία μας σαπίζει. Ο λαός αρπάζει στα χέρια του την επιβίωσή του. Ο φασισμός δεν καταφέρνει να μας τσακίσει από τη στέρηση. Η εκστρατεία της πείνας δίνει τη μάχη και νικά. Κι’ οι καμπάνες του Πάσχα σημαίνουν το θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και τη ζωή.

ΠΑΣΧΑ 1943: Τώρα ο Κώστας, ο Γιώργης,ο Αντώνης ,η Ελένη οργάνωσαν το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ.  Ο Ράλλης χρίζεται πρωθυπουργός για να τα εξοντώσει. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συντάσσονται και εξορμούν. Από τη μια ο ελληνικός λαός, από την άλλη οι Γερμανοέλληνες. Οι μάχες δίνονται αμείλικτες μες στις Ασφάλειες και τα Χαϊδάρια. Μες στα νοσοκομεία απ’ όπου ξεριζώνονται και στήνονται οι Ανάπηροι και ντουφεκίζονται με δεκανίκια κι’ όμως δεν προσκυνούν.

Στους δρόμους της Αθήνας, σα μια αφρισμένη θάλασσα κυλώντας ενάντια στα τανκς και πάλι ο Κώστας ο Γιώργης,η Ελένη ,η Παναγιώτα  πέφτουν νεκροί φωνάζοντας: «Κανείς στη γερμανική επιστράτευση του Ράλλη»- «θάνατος στους προδότες που μας πούλησαν στους Βουλγάρους» – «Λευτεριά στο λαό». Κι’ είτε απομείνανε ζωντανοί όλοι αυτοί, είτε πέσανε, σώσανε την τιμή μας και την ανεξαρτησία του Έθνους.

ΠΑΣΧΑ 1944: Βουνά και κάμποι αντιλαλούν τον πανελλήνιο σηκωμό. Τον παίρνουν κ’ οι καμπάνες και τον διαλαλούν: «Λευτεριά ή θάνατος».Ο Απόλλωνας,ο Χάρης, ο Εκτορας ,η Ηλέκτρα δίνουν τις μάχες της σκλαβιάς. Στον τοίχο της Καισαριανής υψώνουν τα κουφάρια απόρθητο οχυρό. Σφαγές στην Καλογρέζα. Κρεμάλες στα Ηλύσια. Μπούκωσαν τα στρατόπεδα. Στάλινγκραντ η Καισαριανή. Φωτιά στα Ν. Σφαγεία. Κάστρο το σπίτι του  Υμηττού. Σκορπίζονται οι Εβραίοι. Σφάζονται οι Γύφτοι ομαδικά. Η Καλλιθέα απόρθητη. Καίγεται  το Δοργούτι. Τραίνα φορτώνουν για τα κάτεργα. Φλέγεται η Αθήνα. Οι συνοικίες χτυπιούνται 49 φορές με τον εχθρό. Οι Γερμανοέλληνες στριμώχνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κι’ η δόξα γύρω φτερουγίζει. Κι’ εκείνη τη χρονιά σημαίνανε οι καμπάνες. «Έλληνες σηκωθήτε: Οι πεινασμένοι! Οι αδούλωτοι! Γέροι, γυναίκες και παιδιά! Κι’ οπλισμένοι κι’ οι άοπλοι. Χτυπάτε!  Η λευτεριά σιμώνει!» Κι’ όλοι αυτοί σηκώθηκαν και χτύπησαν το φασισμό  πέρα απ’ τα σύνορα μας, κι’ η Ελλάδα ξεσκλαβώθηκε απ’  τον καταχτητή.

ΠΑΣΧΑ 1945: Και οι καμπάνες έμειναν εκείνη τη χρονιά βουβές…Γιατί σήμερα ο Κώστας, ο Γιώργης, η Ελένη πάνε ξανά στη φυλακή. Καινούρια τανκς πλακώσανε, κανούριοι τάφοι ανοίξανε, μα οι ίδιες μάνες κλαίνε. Τώρα κάποιοι Αγγλοέλληνες μας βάνουν στο σημάδι. Κι’ αλλάζοντας τα ρούχα του κι’ απ’ όποια τρύπα κι’ αν χωρεί, ξανατρυπώνει ο φασισμός μες στη ματοβρεγμένη Ελλάδα. Ξανά μια μάχη αρχίζει σ’ ετούτη τη γωνιά της γης: Για τη Δημοκρατία!»

ΠΑΣΧΑ 1946: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών!» Μα  στην Ελλάδα αναστηθήκανε μονάχα οι Δούλοι και οι Αφέντες τους. Ένας Άγγλος- δυνάστης, επέταξε τη μάσκα του μες του χορού τη ζάλη  και μας καρφώνει τη σαίτα του ολόισα στην καρδιά. Μα οι Έλληνες προσκυνούν τους κάλπηδες της λευτεριάς. Η Ελλάδα δεν αφίνει να την ψήσουν στη σούβλα για να τη φάνε οι λόρδοι σε ματωμένα γεύματα. Πάντοτε υπάρχει ο Κώστας, ο Γιώργης , η Ελένη να ξανανέβουν στα οχυρά. Κι’ οι καμπάνες του Πάσχα, κι’ οι καρδιές των Ελλήνων,νεκροί και ζωντανοί, γυναίκες , γέροι και παιδιά ,με μια φωνή αλαλάζουνε:

«Εμπρός για τη Δημοκρατία!»

Κι’ η μάχη αμείλιχτη τραβά μπροστά. Μπαίνουμε στη δωδεκάτη ώρα. Δίπλα μας παραστέκουνε όλοι οι λαοί της γης. Παληές μαζύ με νέες δόξες γύρω μας φτερουγάν.

ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ»

 

*  Η Μέλπω Αξιώτη γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1905 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Μύκονο στο περιβάλλον μιας πλούσιας αστικής οικογένειας. Το 1936 πήρε την καθοριστική, για τη μετέπειτα ζωή, αλλά και το έργο της, απόφαση: Προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και παρέμεινε πιστή σ’ αυτό σ’ όλη της τη ζωή. Εξαιτίας της πολιτικής της δράσης αναγκάζεται το 1947 να φύγει για το Παρίσι, όπου συνδέεται με μυθικά πρόσωπα της γαλλικής κουλτούρας, όπως ο Αραγκόν, η Ελσα Τριολέ, ο Ελυάρ, ο Νερούντα, ο Πικάσο. Όμως, η συνεχιζόμενη πολιτική δράση της, ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα ζητήσει, μέσα στη δίνη της ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, την απέλασή της. Η Αξιώτη θα υποχρεωθεί τότε να μεταβεί στη Βαρσοβία και στο Ανατολικό Βερολίνο και να παραμείνει εκεί, μέχρι τον επαναπατρισμό της το 1965. Πέθανε το 1973, σε ηλικία 68 ετών.

Πρώτη δημοσίευση: atexnos.gr

Έχει διαβαστεί 335 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 743 επισκέπτες και 1 μέλος.