Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας
  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
  • Πόσο "καλά" τα πάμε;
  • Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/10
Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας1 Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας2 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"3 Πόσο "καλά" τα πάμε;4 Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

Τα επιτεύγματα της επιστήμης στην Κούβα

από Η Άλλη Άποψη
Τα επιτεύγματα της επιστήμης στην Κούβα

Της: Zelmys María Dominguez Cortina, Πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα

Από την αρχή της Κουβανικής επανάστασης το 1959, εγκαθιδρύθηκαν η εκπαίδευση και η υγεία, δωρεάν και καθολικές σε όλα τα επίπεδα και χωρίς διακρίσεις. Δόθηκε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της επιστήμης. Θεσμοθετήθηκε το Σύστημα Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας και οι Επιστημονικοί-Παραγωγικοί Πόλοι, όπως για παράδειγμα, ο Επιστημονικός Πόλος της Δυτικής Αβάνας, ο οποίος εξελίχθηκε σε αυτό που ονομάζεται σήμερα, Όμιλος βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών Βιομηχανιών Κούβας, η BioCubaFarma, ένας επιχειρηματικός οργανισμός που ερευνά, αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο φάρμακα, εμβόλια, συστήματα διάγνωσης, ιατρικά μηχανήματα, μέ βάση την επιστημονική τεχνική ανάπτυξη και σκοπό την βελτίωση της υγείας του λαού και την παραγωγή εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών. Στρατηγικός τομέας για την χώρα, ο οποίος πληρεί υψηλά στάνταρ ποιότητας και χαίρει υψηλού διεθνούς κύρους.

Επίσης, η Κούβα έχει διακριθεί για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού της. Έχει δεχθεί φοιτητές ιατρικής, έχει στείλει καθηγητές για την δημιουργία ή την ενίσχυση σχολών ιατρικής και έχει επίσης στείλει ιατρικές μπριγάδες σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, οι Μπριγάδες της Διεθνούς Δύναμης Γιατρών Εξειδικευμένων σε Συνθήκες Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών Henry Reeve προσφέρουν της εργασία τους σε διάφορες χώρες ενάντια στην πανδημία Covid-19, όπως το έκαναν και παλιότερα ενάντια στον ιό Έμπολα, στην Αφρική.

Μπροστά στην πανδημία Covid-19, η Κούβα ενεργοποίησε το σταθερό σύστημα υγείας της. Κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό και την βιο-φαρμακευτική βιομηχανία της. Και βέβαια, διέθετε την υποστήριξη του λαού. Γι' αυτό και μπόρεσαν να αναπτυχθούν ταχύτατα ικανά εθνικά πρωτόκολα φροντίδας σε όσους μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19, καθώς και σε όσους ήταν ύποπτοι μόλυνσης, μπόρεσε να δημιουργήσει νοσοκομειακή χωρητικότητα για όλους τους νοσούντες, να εξασφαλίσει την πλήρη βιοσιμότητα των υπηρεσιών Εντατικής Θεραπείας, την απομόνωνση μέσω των θεσμών των επαφών των νοσούντων, την δωρεάν πρόσβαση στα τεστ PCR και Αντισωμάτων. Καθώς επίσης και να θέσει σε λειτουργία εργαστηρία μοριακής βιολογίας σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Όλη αυτή η προσπάθεια της χώρας επέτρεψε συγκριτικά να διατηρηθεί ένα πολύ χαμηλό επίπεδο θνησιμότητας από την πανδημία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει παράξει επίσης, 5 υποψήφια εμβόλια και έχει θέσει σε εφαρμογή 3 από αυτά, σε μελέτες εφαρμογής ή σε υγειονομικές παρεμβάσεις, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ένα από αυτά, το υποψήφιο εμβόλιο Abdala, έπειτα από την εφαρμογή σε τρεις δόσεις, έχει αποτελεσματικότητα 92,28%, γεγονός που το κατατάσσει πολύ υψηλότερα από τις απαιτήσεις που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να δηλωθεί ως εμβόλιο αντι-Covid-19.

Έχει διαβαστεί 1947 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1259 επισκέπτες και 0 μέλη.