Πέμπτη, 01 Οκτ, 2020

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Απειλεί τους μαθητές με απουσίες στην τηλεκπαίδευση χωρίς καν να τους έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν!
 • Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΑΡΛΑΜΗ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ: Για εμφάνιση κρουσμάτων σε εργοστάσιο της Πέλλας
 •  Τάσος Μπαρτζώκας: Επίλυση του ζητήματος διακίνησης των ακτινιδίων
 • ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: «Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης παραμένει στη θέση του. Το ίδιο και το πρόβλημα των αδεσπότων!»
 • ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Ένα προς ένα τα εγκλήματα της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Απειλεί τους μαθητές με απουσίες στην τηλεκπαίδευση χωρίς καν να τους έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν!1 Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΑΡΛΑΜΗ2 ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ: Για εμφάνιση κρουσμάτων σε εργοστάσιο της Πέλλας3  Τάσος Μπαρτζώκας: Επίλυση του ζητήματος διακίνησης των ακτινιδίων4 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: «Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης παραμένει στη θέση του. Το ίδιο και το πρόβλημα των αδεσπότων!»5 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Ένα προς ένα τα εγκλήματα της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι

Νέοι, «αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι, με το λαό στο στόχαστρο. Αυτά είναι τα «δώρα» που κουβαλούσε στις βαλίτσες του ο Πομπέο, η επίσκεψη του οποίου ήρθε να σφραγίσει τη μετατροπή της χώρας σε προπύργιο των αμερικανικών στρατιωτικών και οικονομικών σχεδιασμών στην περιοχή, «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, πρω... Περισσότερα

Θα πούμε αλήθειες για τον «Μακεδονικό Αγώνα» ;

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Θα πούμε αλήθειες για τον «Μακεδονικό Αγώνα» ;

του Αλέκου Χατζηκώστα

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).

Αφορμή για το άρθρο, αναγκαστικά επιγραμματικό, είναι η ανάγκη να συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που έχει σκεπαστεί από διάφορους «εθνικούς μύθους» και δυστυχώς έτσι μεταφέρεται και στη νέα γενιά μέσα από τις σχολικές εκδηλώσεις.

Η «φύση» του αγώνα ήταν ουσιαστικά η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την προώθηση των σχεδίων τους για την περιοχή της Μακεδονίας η οποία βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Ο επίσημος μύθος λέει ότι πολεμάγαμε ενάντια σε Βούλγαρους και Τούρκους. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όλα τα απομνημονεύματα που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα περιγράφουν καταλεπτώς μια στενότατη επιχειρησιακή συνεργασία των μακεδονομάχων και των Τούρκων της Μακεδονίας.

-Καταρχήν μια συνεργασία άτυπη, δηλαδή κοινωνική: Οι τσιφλικάδες που έβλεπαν τους Σλάβους κολίγους τους να σηκώνουν κεφάλι, τροφοδοτούν τις ελληνικές ομάδες, τους προσφέρουν ένοπλη συνοδεία, χρησιμοποιούν είτε τους δικούς τους μπράβους είτε τα ελληνικά σώματα για να καθαρίσουν ανυπότακτους κολίγους, τους στεγάζουν, τους κρύβουν στα χαρέμια τους ή στις αποθήκες τους για να μην τους βρουν οι αρχές κ.ο.κ. Υπάρχουν γλαφυρότατες περιγραφές Ελλήνων μακεδονομάχων οι οποίοι πεινασμένοι, άθλιοι και κυνηγημένοι κρύβονται από διάφορους αγάδες.

-Δεύτερον, επίσημη συνεργασία: Ήδη από το 1878 οι πρώτοι Έλληνες οπλαρχηγοί που μπαίνουν στη Μακεδονία, στέλνουν γράμματα στις τοπικές αρχές λέγοντας ότι δεν θα συγκρουστούν με τους Τούρκους, ότι μόνο στόχο τους έχουν τους Βούλγαρους και ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές.

Ο Παύλος Μελάς έχει αυστηρές εντολές να μη χτυπηθεί με Τούρκους. Τελικά σκοτώνεται απ’ αυτούς. Πώς έγινε αυτό; Ο βασικός κομιτατζής της περιοχής ο Μήτρο Βλάχος, του στήνει μια παγίδα: στέλνει γραμμένη στα ελληνικά επιστολή στον Τούρκο διοικητή της περιοχής ξέροντας ότι ο ίδιος είναι επικηρυγμένος, και του λέει ότι στο τάδε χωριό, στο τάδε σπίτι εμείς ως Έλληνες σε πληροφορούμε ότι κρύβεται ο Μήτρο Βλάχος. Έρχονται οι Τούρκοι για να πάρουν την επικήρυξη και αντί του Μήτρο Βλάχου σκοτώνουν τον Παύλο Μελά. Αυτό το περιγράφουν όλοι οι Έλληνες ιστοριογράφοι και ιστορικοί της εποχής.

Ένας άλλος φοβερός μακεδονομάχος, ο Παναγιώτης Παπατζανετέας, που έδρασε στον βάλτο των Γιαννιτσών (εκεί που εκτυλίσσονται τα «Μυστικά του Βάλτου»), περιγράφει λεπτομερώς και καταπληκτικά τις επιχειρησιακές συνεργασίες με τον τούρκικο στρατό. Το πώς ο καϊμακάμης της περιοχής των Γιαννιτσών του ζητάει να οργανώσουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κομιτατζήδων. Το πώς θα τους ρίχνουν οι Τούρκοι με το πυροβολικό. Το πώς θα τους δείχνουν οι δικοί μας πού είναι οι καλύβες των κομιτατζήδων, θα τους βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, θα βγαίνουν έξω και θα τους πετσοκόβουμε.

Υπήρξαν και συγκρούσεις Ελλήνων και Τούρκων, αν και πολύ λιγότερες. Αρκετοί δικοί μας μακεδονομάχοι, επειδή δεν βρίσκουν υποστήριξη από τον πληθυσμό, αλλάζουν άποψη και επιχειρούν συνεργασία με τους κομιτατζήδες ενάντια στους Τούρκους. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Τέλλου Άγρα ο οποίος τους τελευταίους έξι μήνες της ζωής του (πριν τον σκοτώσουν οι Ρουμανόβλαχοι κομιτατζήδες που τον είχαν άχτι επειδή τους είχε κάψει τα χωριά), επιχειρεί να έρθει σε συνεργασία με τους κομιτατζήδες.

Τέτοια είναι και η περίπτωση του Κώτα, τον οποίο επειδή διατηρεί επαφές με τους Βούλγαρους τον παραδίδει ο Καραβαγγέλης στους Τούρκους και αυτοί τον κρεμάνε.

Όταν οι Νεότουρκοι παίρνουν την εξουσία το 1908, ο Νικόλαος Βλάχος αναφέρει ότι στα μεν αστικά κέντρα ο πληθυσμός (που προσανατολίζεται στην ένταξη στα εθνικά σύνολά) τους υποδέχεται με μεγάλη θλίψη, ο δε αγροτικός πληθυσμός όπου εμφανίζονται οι Νεότουρκοι τους ραίνει με λουλούδια. Οι αγρότες ενθουσιάζονται με την προοπτική της ειρήνευσης γιατί είχαν κουραστεί να είναι υπό την απειλή του περιστρόφου το πρωί Βούλγαροι, το μεσημέρι Έλληνες, το βράδυ Σέρβοι και το επόμενο πρωί Ρουμάνοι. Πάντως μετά την επικράτηση των Νεότουρκων σταματά η ένοπλη δράση των αντάρτικων σωμάτων όλων των πλευρών και σύμφωνα με το ΓΕΣ/ΔΙΣ «Έτσι ο πολύχρονος Μακεδονικός αγώνας έφτανε στο τέλος του μέσα σ’ ένα πανηγύρι χαρά και αγαλλίασης»

Ορισμένα ντοκουμέντα

1. Ο Παύλος Μελάς διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Θεοτόκη, ως ‘γενικός αρχηγός’ των μακεδονομάχων στο βιλαέτι Μοναστηρίου (14 Αυγούστου 1904). Ύστερα από λίγες ημέρες πέρασε τα σύνορα με κατεύθυνση την περιοχή Καστοριάς-Φλώρινας και με αποστολή να πολεμήσει κατά των κομιτατζήδων.«Διά καλό και διά κακό», σημειώνει στην ημιτελή απολογιστική έκθεσή του, «έγραψα εις τον καϊμακάμην(σημ. τούρκο στρατιωτικό διοικητή) Φλωρίνης επιστολήν, εν η τω εδήλωσα ότι σκοπός μου μόνον ήτο η τιμωρία των δολοφόνων Βουλγάρων και η προστασία των αδελφών μας από τας ορδάς αυτών. Ότι ουδένα άλλον θα πειράξω, ότι σέβομαι την κυβέρνησιν των Οθωμανών και τον στρατόν προ του οποίου θα παραμερίζω, εκτός εάν κυκλωθώ υπ’ αυτού» (ΓΕΣ/ΔΙΣ 1979, σ.336).

2. «Οι Τούρκοι κρυφά ευνοούσαν τους Έλληνες. Ο [γενικός επιθεωρητής των μακεδονικών βιλαετίων] Χιλμή Πασσάς έλεγε με συγκεκαλυμμένες φράσεις στον Λάμπρο Κορομηλά, πρόξενο Θεσσαλονίκης: Τζάνεμ, κάνετε ό,τι θέλετε, μα μην κάνετε σαματά μεγάλο και μάχες, γιατί τότε θ’ αναγκαστώ να σας χτυπήσω. Έχω βλέπεις τους ξένους από πάνω μου που βλέπουν...»(αφήγηση του υποπλοιάρχου Γεωργίου Κακουλίδη, συντονιστή του Μακεδονικού Αγώνα στο προξενείο Θεσσαλονίκης, προς την Πηνελόπη Δέλτα).

3.Όταν οι Οθωμανικές Αρχές συνελάμβαναν κομιτατζήδες τους παρέπεμπαν με τα άρθρα 55-58 του οθωμανικού ποινικού κώδικα «για ένοπλον στάσιν κατά της Αυτοκρατορίας» και οι ποινές ήταν εξοντωτικές, από πολυετή κάθειρξη έως τυφεκισμό. Αντίθετα τα μέλη των ελληνικών ανταρτικών ομάδων παραπέμποντο για το απλό πλημμέλημα της «αντιποίησης Αρχής» με το άρθρο 130 (ως νομιμόφρονες πολίτες οι οποίοι πήραν τον νόμο στα χέρια τους) και η ποινή ήταν απλά «φυλάκιση μεγαλύτερη των 3 μηνών». Εάν παρεδίδοντο όμως αμαχητί, τους άφηναν ελεύθερους ...με αστυνομική επιτήρηση. Συχνά όλες αυτές οι διαδικασίες ήταν άνευ αντικειμένου, καθώς οι τούρκοι ανακριτές κατέστρεφαν ή απέκρυπταν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τους έλληνες.

(*Φωτογραφία:  Ο Τούρκος τσιφλικάς Χαλίλ Μπέης, ιδιοκτήτης του Διαβατού, ποζάρει μαζί με τους Έλληνες Μακεδονομάχους συνεργάτες του...)

 

 

 

Έχει διαβαστεί 563 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος Ν 2 μποφόρ

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 202 επισκέπτες και 0 μέλη.