Σάββατο, 01 Αυγ, 2026

  • Ο Τραμπ μιλά για «αφοπλισμό» της Χαμάς η οποία επιμένει στην αποχώρηση του κράτους  δολοφόνου και καταχτητή από την Γάζα
  • Πλήγματα του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ, «δείγμα» του νέου συσχετισμού. Ο Αραγτσί «δείχνει» Ισραήλ για την επίθεση στην Αίγυπτο
  • Χιλιάδες ξεριζωμένοι στην Θέουτα, τουλάχιστον 18 νεκροί. Αντιμέτωποι ξανά με την απάνθρωπη πολιτική και την εργαλειοποίηση ΕΕ κυβερνήσεων
  • Ορισμένες αλήθειες κάτω από τα ραντάρ των αστικών ΜΜΕ
  • Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα
  • Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος στο Ιράν: Μπαράζ αμερικανικών επιθέσεων και αντίποινα σε βάσεις στην περιοχή
Ο Τραμπ μιλά για «αφοπλισμό» της Χαμάς η οποία επιμένει στην αποχώρηση του κράτους  δολοφόνου και καταχτητή από την Γάζα1 Πλήγματα του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ, «δείγμα» του νέου συσχετισμού. Ο Αραγτσί «δείχνει» Ισραήλ για την επίθεση στην Αίγυπτο2 Χιλιάδες ξεριζωμένοι στην Θέουτα, τουλάχιστον 18 νεκροί. Αντιμέτωποι ξανά με την απάνθρωπη πολιτική και την εργαλειοποίηση ΕΕ κυβερνήσεων3 Ορισμένες αλήθειες κάτω από τα ραντάρ των αστικών ΜΜΕ4 Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα5 Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος στο Ιράν: Μπαράζ αμερικανικών επιθέσεων και αντίποινα σε βάσεις στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο δρόμοι

Οι δύο δρόμοι

Οι «Financial Times» αποκαλύπτουν ότι το Ιράν σχεδίαζε να απαντήσει άμεσα στην ουκρανική επίθεση στην Κασπία, βάζοντας στο στόχαστρο λιμάνια της Ουκρανίας ή και το Κίεβο. Το σχέδιο πάγωσε προσωρινά «μετά από παρεμβάσεις» που δεν διευκρινίζονται... Παραμένουν όμως σε ισχύ οι ιρανικές προειδοποιήσεις ότι η ουκρανική επίθεση δεν θα μείνει... Περισσότερα

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΣΠΕΤΣΑΙ» ΓΙΑ ΤΟ «ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΣΠΕΤΣΑΙ» ΓΙΑ ΤΟ «ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»

Μετά τις φρεγάτες «Ύδρα» και «Ψαρά», όπου κατά σειρά βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ερυθρά Θάλασσα ενταγμένες στην αποστολή της ΕΕ «Ασπίδες», σήμερα αντικαθιστώντας τα «Ψαρά» αναχώρησε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας για το «στόμα του λύκου» η φρεγάτα «Σπέτσαι». Η 3η κατά σειρά ελληνική φρεγάτα αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα την στιγμή που το Ισραήλ με τη στήριξη των ευρωατλαντικών βάζει μπουρλότο σε όλη την περιοχή!

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας σε δύο πολέμους μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και το λαό σε στόχο πιθανών αντιποίνων, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού που στέλνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός συνόρων σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά εντάσσονται στους θανάσιμους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός για τις αποστολές φρεγατών στην Ερυθρά, πληρώνει καθημερινά 500.000 ευρώ -δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, μέχρι στιγμής- για να κερδίζουν αμύθητα κέρδη οι εφοπλιστές. Όπως δήλωσε άλλωστε πριν λίγες ημέρες και ένας εφοπλιστής, η «αναταραχή» είναι μια θαυμάσια κατάσταση για τους ίδιους (!) και τα στοιχεία ήδη επιβεβαιώνουν πως οι εφοπλιστές κερδίζουν και αυξάνοντας τον ναύλο για τον περίπλου που αποφεύγει την Ερυθρά αλλά και με την αυξανόμενη κίνηση που καταγράφεται στην ίδια την Ερυθρά! Γιατί μπροστά στα κέρδη δεν λογαριάζουν τίποτα.

Και όλα τα παραπάνω σε ένα πλαίσιο που ο λαός χαρατσώνεται με περίπου 10 δισ. για εξοπλιστικά-ΝΑΤΟικά προγράμματα που όπως επιβεβαιώνεται καμία σχέση δεν έχουν με τη «θωράκιση της χώρας» αλλά αξιοποιούνται για να στρατιωτικές αποστολές και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εκτός συνόρων.

Λίγο πριν αποπλεύσει η φρεγάτα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε σύντομο- και κυνικό- χαιρετισμό.

Αν, λοιπόν προσπεράσουμε όσα ανέφερε περί ανάγκης για «δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και μιας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις» που επιβεβαιώνουν τη στροφή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, θα ξεχωρίσουμε τους «ορίζοντες» που ανέφερε και τις «ευχές» του στο πλήρωμα της φρεγάτας.

Είπε λοιπόν «Οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση (...) Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντάς μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα (...) Η παρουσία σας στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της πατρίδας και του Ελληνισμού»!

Μετάφραση: Οι «ορίζοντες» των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων είναι ευρείς γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους. Για τα δικά τους συμφέροντα, βαθαίνει η εμπλοκή σε πολέμους απειλώντας όντως την επιβίωση του λαού!

Όσο για τις ευχές που απηύθυνε στο πλήρωμα δεν θα χρειαστεί μετάφραση. «Αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα»!

Άμεση, μόλις έγινε γνωστή ο απόπλους της φρεγάτας, ήταν η εξόρμηση - παρέμβαση έξω από τον Ναύσταθμο και στους δρόμους της πόλης που έκαναν η ΕΕΔΥΕ και η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ειρήνης Σαλαμίνας, εκφράζοντας την αντίθεση αλλά και την ανησυχία για την τρίτη κατά σειρά αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συνολικότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.


Έχει διαβαστεί 830 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 357 επισκέπτες και 0 μέλη.