Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή
  • Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ
  • ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/112 Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή3 Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ4 ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις

Με αφορμή την άσχημη πορεία της πανδημίας και σε επίπεδο Ημαθίας, ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις (να σταματήσει δηλαδή το "κρυφτούλι" ή η παραπληροφόρηση) από κάθε αρμόδιο για τα παρακάτω ζητήματα που τα θέτουμε εδώ και μήνες (Αφορά πρώτιστα ΕΟΔΥ, αλλά και Διοίκηση Νοσοκομείου, τοπικές αρχές- Πόσα τεστ έχουν γίνει μέχρι τώρα (όσοι βρέθ... Περισσότερα

Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» απαντά στις ανάγκες του κεφαλαίου

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Κυβέρνηση και ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης επιδίδονται σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Και επιχειρούν να χαράξουν δήθεν διαχωριστικές γραμμές, όταν αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν στη βασική πολιτική, που θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες να συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, κάτι που βέβαια προϋποθέτει το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χτεσινή πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, συντήρησε το κλίμα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αποχώρηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», το τελικό κείμενο της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. ΚΕΔΕ και υπουργείο διαγκωνίζονται για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις πολιτικές που υποδεικνύουν τη δημιουργία στέρεου δρόμου για την εκμετάλλευση πόρων, υποδομών και δομών δήμων και περιφερειών σε όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις, υποβιβάζουν το επίπεδο της όποιας κοινωνικής πρόνοιας σε επιδόματα και φιλανθρωπία, προωθούν την παραπέρα συνέργεια και σύμπραξη δήμων και περιφερειών με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεπουλούν τη δημόσια ακίνητη περιουσία.

Ετσι, χτες, ο Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε με δριμύτητα στην ΚΕΔΕ για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Επιτροπή, λέγοντας ότι «κάποιοι είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ». Χτες, ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, είπε ότι η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στο διάλογο αρκεί να μην είναι προσχηματικός.

Σημειώνουμε ότι η δήθεν διαφοροποίησή τους προβάλλεται με αφορμή το σύστημα της απλής αναλογικής στην εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων που προτείνει η Επιτροπή, αλλά και η κυβέρνηση, στο οποίο η ΚΕΔΕ δηλώνει αντίθετη. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές που προτείνονται στο σύστημα διοίκησης δήμων και περιφερειών, στοχεύουν στη διαμόρφωση τοπικών αρχών που θα λειτουργούν με ευρύτερες συναινέσεις, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των κυρίαρχων επιλογών. «Το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί μια κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Π. Σκουρλέτης.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός προέτρεψε σε αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και της ακίνητης περιουσίας των δήμων, για την εξεύρεση πόρων, ενώ για το θέμα της μεταφοράς του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους, που τίθεται από την ΚΕΔΕ, είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική η οποία να εξασφαλίζει πόρους και σε μικρότερους δήμους και ν' αναδιανέμει και κεντρικούς πόρους». Προέτρεψε, στο σημείο αυτό, σε συνέργειες για τη μόχλευση πόρων.

Σε σχέση με τους συμβασιούχους στο Δημόσιο που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες, ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια «προβληματική κατάσταση» και κάλεσε σε συζήτηση σε διακομματικό επίπεδο, που θα εξετάσει την εν λόγω εργασιακή σχέση, με εμπλοκή και του ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων, όπως η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, η επέκταση της αντιμισθίας σε περισσότερους αντιδημάρχους, η διασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Προτάσεις της Επιτροπής

Στο κείμενο της Επιτροπής του υπουργείου προτείνεται η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Για να εκλεγεί δήμαρχος - περιφερειάρχης, θα χρειάζεται το 50% συν 1 των ψήφων. Αν όχι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος, με τους δύο επικρατέστερους. Προτείνεται δε οι εκλογές να γίνονται στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη, για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου την 1η Γενάρη του επόμενου των εκλογών έτους. Επίσης, η κατάργηση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και στη θέση τους προτείνονται συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, με συμβούλιο που θα εκλέγεται με ψηφοδέλτιο συνδυασμών που δεν θα συναρτάται με το κεντρικό ψηφοδέλτιο του δήμου. Επίσης, προτείνονται η θέσπιση της συμμετοχής εκπροσώπου των εργαζομένων στη δημοτική διοίκηση, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και το πέρασμα της σχετικής αρμοδιότητας στις υπηρεσίες των δήμων, η πλήρης κατάργηση του υποχρεωτικού ελέγχου των πράξεων των ΟΤΑ και η αναβάθμιση των αυτεπάγγελτων ελέγχων που θα γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνονται επίσης: Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για οικονομική εκμετάλλευση. Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και κατόπιν αιτήματος ικανού αριθμού εκλογέων του δήμου. Η ισχυροποίηση του ήδη διαμορφωμένου πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας (Αττικής και Θεσσαλονίκης) ως μητροπολιτικού φορέα, με άξονες μητροπολιτικής διακυβέρνησης την αναπτυξιακή πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή.(ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

 

Έχει διαβαστεί 393 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 10 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 192 επισκέπτες και 0 μέλη.