Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • Δεν υπάρχει γιατρικό...
  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει γιατρικό...1 ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας3 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/105 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

Αποδείχθηκαν τα μεγάλα κενά στη δασοπροστία στις δηλώσεις Ν. Χαρδαλιά

από Η Άλλη Άποψη
Αποδείχθηκαν τα μεγάλα κενά στη δασοπροστία στις δηλώσεις Ν. Χαρδαλιά

Το διάτρητο του κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά την αντιπυρική προστασία, αποδείχθηκε σε όλο του το μεγαλείο από τα λεγόμενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη σημερινή -πρώτη από την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν δεκάδες περιοχές της χώρας- συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, καταρρίφθηκε το αφήγημα που προσπαθούσε η κυβέρνηση να κτίσει από τα μέσα της αντιπυρικής περιόδου. Στις 15 του περασμένου Ιούνη, ο υφυπουργός διατυμπάνιζε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και τα 69 πυροσβεστικά εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα. Σήμερα, ανέφερε πως από αυτά τα 69, μόνο τα 20 μπορούσαν να επιχειρήσουν στα μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια καθώς επτά είναι σε συντηρήσεις (λόγω της παλαιότητάς τους) και τα υπόλοιπα είναι σε Περιφερειακές Βάσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς βρίσκονται σε περιοχές με περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα. Μάλιστα, τρία καναντέρ την ημέρα έναρξης των πυρκαγιών και ειδικά της Αττικής, ήταν «εκτός» από νωρίς το πρωί.

«Στάχτη» έγινε επίσης η «ενίσχυση» των δυνάμεων που έγινε φέτος. «Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε», «όλες οι δυνάμεις βρέθηκαν στα συμβάντα», «όλο μας το προσωπικό διατέθηκε», «είχαμε προετοιμαστεί, ήταν όλοι έξω» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο «είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες». Μάλιστα, ανέφερε πως η πρώτη «κρούση» στο Μηχανισμό έγινε τηλεφωνικά το πρώτο βράδυ, που αποδεικνύει πως πλέον οι δυνάμεις του Σώματος, επίγειες και εναέριες, δεν επαρκούσαν να σταματήσουν τα πύρινα μέτωπα από την πρώτη στιγμή. Σε αυτά προστίθεται το ότι, όπως είπε, η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη στις 6 Αυγούστου, «μας αποδιοργάνωσε».

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πως και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες τα τελευταία χρόνια, εστίασαν μόνο στην καταστολή των πυρκαγιών και όχι στην πρόληψη. Αντί να έχουν μονιμοποιηθεί, ειδικά από αυτή την κυβέρνηση, οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες και να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δασών και σε άλλες εργασίες πρόληψης, οι υπάλληλοι αυτοί παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, με λειψή δουλειά και λειψά δικαιώματα. «Η φωτιά δεν πιανόταν, το δάσος ήταν ακαθάριστο» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι χάρη στο πρόγραμμα καθαρισμών «ΔΡΥΑΔΕΣ» που έτρεξε το τελευταίο διάστημα, μέσα στην αντιπυρική περίοδο, η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ελέγχθηκε πιο γρήγορα. «Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών».

Είπε πως δεν υποβαθμίστηκε καμία πυρκαγιά και πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα. «Άνοιγαν πυρκαγιές και έτρεχε ο κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να δώσει λύσεις παντού» με προτεραιότητα να σωθούν ανθρώπινες ζωές, μετά τα σπίτια και μετά ο φυσικός πλούτος. 

Δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει τις συνηθισμένες βαρύγδουπες εκφράσεις όπως «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, πρωτοφανή σε σχέση με ακολουθία πυρκαγιών», «μια από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, πρωτόγνωρη για τα πυροσβεστικά δεδομένα» και πως υπάρχει «κλιματική απορρύθμιση», προκειμένου να στρέψει αλλού την προσοχή αντί των παραπάνω. 

Ανέφερε πως «οι παραιτήσεις όλων είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού με τη δική μου πάνω πάνω» αλλά αναρωτήθηκε «τι ήταν λάθος;» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών, ξεχνώντας τους κατοίκους που έχασαν σπίτια («κάποια σπίτια κάηκαν» είπε), την απόγνωση, την αγωνία αλλά και την προσπάθεια εθελοντών και κατοίκων να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα. Τέλος, πολλές ήταν οι αναφορές για την έλλειψη νεκρών, ρίχνοντας «λάδι» στην κόντρα της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, συνεισφέροντας έτσι στη γνωστή τακτική της αλλαγής της ατζέντας αλλά και της προσπάθειας απόκρυψης των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.


Έχει διαβαστεί 418 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 352 επισκέπτες και 0 μέλη.