Τετάρτη, 26 Ιούν, 2019

  • Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια
  • «ΟΧΙ στους εκβιασμούς και τα διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ.  ΜΠΡΟΣΤΑ…για μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
  • Τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων συζήτησε η Φρόσω Καρασαρλίδου με τις Διοικήσεις τους
  • Λόγια σταράτα από την Ιωάννα!
  • Δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα για την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στη Βέροια και τις εξαγγελίες του
  • Πολύωρη διακοπή νερού, λόγω τοποθέτησης σύγχρονου εξοπλισμού, στο συνοικισμό «ΜΕΣΗ» του Δήμου Βέροιας.
Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια1 «ΟΧΙ στους εκβιασμούς και τα διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ.  ΜΠΡΟΣΤΑ…για μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»2 Τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων συζήτησε η Φρόσω Καρασαρλίδου με τις Διοικήσεις τους3 Λόγια σταράτα από την Ιωάννα!4 Δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα για την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στη Βέροια και τις εξαγγελίες του5 Πολύωρη διακοπή νερού, λόγω τοποθέτησης σύγχρονου εξοπλισμού, στο συνοικισμό «ΜΕΣΗ» του Δήμου Βέροιας.6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Δαμόκλειος σπάθη» ακόμα και για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
«Δαμόκλειος σπάθη» ακόμα και για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ!

Με ρύθμιση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και για οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ

Το κυνηγητό της κυβέρνησης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά αποτυπώνεται και στην αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών καθώς και αγροτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία (πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), που παραπέμφθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την εφαρμογή σε βάρος τους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (2ο τρίμηνο 2018), ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο! Ολοι αυτοί, αφού κληθούν να ρυθμίσουν το χρέος τους, αν δεν το καταφέρουν λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με εκβιασμούς και κατασχέσεις λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης βρίσκονται 558.169 ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ και 341.513 αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον πρώην ΟΓΑ.Δηλαδή, 900.000 λαϊκά νοικοκυριά έχουν μπει στο στόχαστρο και σε βάρος τους εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 64,6% του συνολικού αριθμού των οφειλετών που έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, εφαρμόστηκε διάταξη που προέβλεπε ότι στο ΚΕΑΟ θα μεταβιβάζονται πλέον και οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ενεργοποίησε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που είχαν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης ήταν να «απογειωθεί» ο αριθμός των οφειλετών που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ μέσα στο 2017. Συγκεκριμένα, ενώ το 2016 ο αριθμός οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία ήταν 48.677 άτομα, το 2017 ο αριθμός αυτός εκτινάχτηκε στους 1.007.419 οφειλέτες (!) πολλαπλασιάζοντας το μέγεθος της «δεξαμενής» από την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει χρωστούμενα, με εκβιασμούς και κατασχέσεις λογαριασμών.

Σύμφωνα πάλι με το ΚΕΑΟ, από 1 έως 5.000 ευρώ οφείλουν 687.622 ασφαλισμένοι με το συνολικό χρέος (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη) να διαμορφώνεται στα 1,079 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η μέση οφειλήαυτών των ασφαλισμένων σε βάρος των οποίων εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, είναι 1.570 ευρώ! Αυτούς κυνηγά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και καυχιέται για το πόσο αποτελεσματική είναι στην «πάταξη της εισφοροδιαφυγής» προς τα Ταμεία!

Επιπλέον 299.048 ασφαλισμένοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μέση οφειλή αυτών των ασφαλισμένων ανέρχεται στα 9.066 ευρώ.

Οπως διαπιστώνουν και οι ίδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, «υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 986.670 οφειλέτες (70,87%) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας»! Κατά συνέπεια, αυτό που η κυβέρνηση εμφανίζει ως «πετυχημένη» πολιτική και «αποτελεσματικότητα» στο κυνήγι της «εισφοροδιαφυγής» προς τα Ταμεία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κυνήγι των μικρών και αδύναμων. Ενάντια στη «μαρίδα» στρέφεται πρωτίστως η κυβέρνηση κι αυτούς στοχοποιεί με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόλις 1.770 μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή καπιταλιστικές επιχειρήσεις με χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πρώην ΙΚΑ) άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, έχουν συνολικό χρέος 7,658 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 22,62% των συνολικών οφειλών.

Έχει διαβαστεί 103 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΑ 3-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 30 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 127 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά