Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Διεργασίες αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

από Η Άλλη Άποψη
Διεργασίες αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Εντονες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να πυροδοτεί η ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η ανάγκη του συστήματος να ενισχυθεί ο διπολισμός.

«Υπάρχουν απολύτως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η Συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία», δηλώνει στο «Έθνος» ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι οι βουλευτές «δεν θα διακινδυνεύσουν το διασυρμό της πολιτικής τους αξιοπρέπειας» καταψηφίζοντας τη Συμφωνία. Στην ίδια συνέντευξη, δεν παραλείπει να πανηγυρίσει για την έναρξη του «στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ» που αναμένεται να απογειώσει την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς εμφανίζεται βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη Συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό» δηλώνει σε συνέντευξη του στο πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ.

Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Γενάρη. Πρόσφατα, κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα στην Ελληνική Βουλή. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί  αυτό το σενάριο, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ελλάδας ακόμα και εντός του Γενάρη και όχι το Μάρτη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. 

«Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Γενάρη και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο «Κontra». Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως το Μάρτη, απάντησε ότι «δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη Συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας». Πάντως,  δήλωσε πως κατά την εκτίμηση του «αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει σε δεύτερο χρόνο, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αρχικά στη Συμφωνία προβλεπόταν ταυτόχρονη κύρωση των δύο κειμένων, αλλά η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ, θα καταθέσει το πρωτόκολλο σε χρονική στιγμή που θα επιλέξει, ανάλογα και με τον εκλογικό της σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. 

Για παγκόσμια «Μακεδονία» μιλάει ο Ζάεφ...

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του χαρακτηρίζει το έτος που φεύγει ως «χρονιά ενσωμάτωσης», προσθέτοντας πως η χώρα του «βρίσκεται ένα βήμα από το να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Δεν διστάζει, δε, να παρουσιάσει ως «όνειρο γενεών» την ένταξη στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ που βαρύνεται με μεγάλα εγκλήματα. «Ελπίζω να μετατρέψουμε τις ευχές και τους στόχους μας σε πραγματικότητα, να γίνουμε μία χώρα με ειρήνη και σταθερότητα, να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνουμε μία παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία», αναφέρει όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, MIA.

Έχει διαβαστεί 485 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 775 επισκέπτες και 0 μέλη.