Πέμπτη, 07 Μαΐ, 2026

  • «Στρατηγική Αντιτρομοκρατίας» των ΗΠΑ ή αλλιώς αμερικανικά προσχήματα για νέους πολέμους
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιδιώκει να κατοχυρώσει αντιδραστικές τομές
  • «Η πατρίδα που κερδίζει και η πατρίδα που πληρώνει»
  • Στο Κομνήνιο παρουσιάζει το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας
  • Ο Φρ. Μερτς μιλά για την υπεράσπιση του «τρόπου ζωής» του γερμανικού κεφαλαίου σε συνθήκες «μιας βαθιάς κοσμοϊστορικής αλλαγής»
  • Κ. Μητσοτάκης: Συνταγματική κατοχύρωση αντιδραστικών τομών για μία... «ρήξη και ανατροπή» με στόχο την «σταθερότητα» της αστικής εξουσίας
«Στρατηγική Αντιτρομοκρατίας» των ΗΠΑ ή αλλιώς αμερικανικά προσχήματα για νέους πολέμους1 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιδιώκει να κατοχυρώσει αντιδραστικές τομές2 «Η πατρίδα που κερδίζει και η πατρίδα που πληρώνει»3 Στο Κομνήνιο παρουσιάζει το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας4 Ο Φρ. Μερτς μιλά για την υπεράσπιση του «τρόπου ζωής» του γερμανικού κεφαλαίου σε συνθήκες «μιας βαθιάς κοσμοϊστορικής αλλαγής»5 Κ. Μητσοτάκης: Συνταγματική κατοχύρωση αντιδραστικών τομών για μία... «ρήξη και ανατροπή» με στόχο την «σταθερότητα» της αστικής εξουσίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καμία επαφή

Καμία επαφή

H επιχείρηση εφησυχασμού που ενεργοποίησαν ξανά από χτες τα αστικά επιτελεία για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Οι αντιφατικές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ που συνεχίζονται, οι αγεφύρωτες αντιθέσεις και κυρίως οι ίδιες οι εξελίξεις προσθέτουν νέους κρίκους στην αλυσίδα των ανταγωνισμών και βάζ... Περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για αναιμική ανάκαμψη με αβεβαιότητα και κινδύνους

από Η Άλλη Άποψη
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για αναιμική ανάκαμψη με αβεβαιότητα και κινδύνους

Αναιμική ανάκαμψη της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας προβλέπει για φέτος και το 2024 στην τελευταία έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας μάλιστα για «σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές», ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλοι «καθοδικοί κίνδυνοι» στις προβλέψεις του.

Συγκεκριμένα, για το 2023 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2,7% (από 2,6% στην προηγούμενη εκτίμηση) και 2,9% για το 2024. Το 2022 είχε καταγραφεί ανάπτυξη 3,3%.

Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη προβλέπεται να κινηθεί μόλις στο 1,6% φέτος και στο 1% το 2024.

Για την Κίνα ο ΟΟΣΑ βλέπει ανάπτυξη 5,4% το 2023 και 5,1% το 2024, ενώ για την Ινδία 6% φέτος και 7% το 2024.

Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος και στο 1,5% το 2024. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα είναι μηδενική φέτος και στο 1,3% το 2024.

Για τη Βρετανία προβλέπεται ουσιαστικά στασιμότητα φέτος, με 0,3% το 2023 και εκτίμηση για 1,3% το 2024.

Για τη Ρωσία, εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, προβλέπεται ύφεση -1,5% φέτος και -0,4% το 2024.

Στην Τουρκία εκτιμάται ανάπτυξη 3,6% φέτος και 3,7% το 2024.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,2% φέτος και στο 1,9% το 2024.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στην Ευρωζώνη από 8,4% πέρυσι αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,8% φέτος και στο 4,3% το 2024, ενώ στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στο 3,9% φέτος (από 6,3% πέρυσι) και στο 2,6% το 2024.

Παρά την προβλεπόμενη αυτή επιβράδυνση, ο ΟΟΣΑ προτρέπει τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν κι άλλο το κόστος δανεισμού (δηλαδή τα επιτόκια), παροτρύνοντας τες να παραμείνουν περιοριστικές ή και να αυξήσουν τα επιτόκια, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός.

«Η επιμονή του πληθωρισμού αποτελεί βασικό καθοδικό κίνδυνο», αναφέρει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει: «Ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος, λόγω των ισχυρών αυξήσεων των τιμών στις υπηρεσίες και των υψηλότερων κερδών σε ορισμένους τομείς. Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία και η περιοριστική νομισματική πολιτική, αν και είναι απαραίτητη, μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, ιδίως σε χώρες με υψηλό χρέος».

Επισημαίνει επίσης ότι επιβραδύνθηκε φέτος η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,7%, από 8% πέρυσι, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)


Έχει διαβαστεί 402 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 343 επισκέπτες και 0 μέλη.