Πέμπτη, 19 Σεπ, 2019

  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια
  • Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους
  • Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  •  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια1 Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους3 Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας4  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»5 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Η ΕΕ νομιμοποιεί την ελαστική εργασία και τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Η ΕΕ νομιμοποιεί την ελαστική εργασία και τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζουν την κοροϊδία σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρ. Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη για την εργασιακή περιπλάνηση των εκπαιδευτικών.

Όπως είχε καταγγείλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του, «χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο με τις απολύσεις και την εργασιακή περιπλάνηση, καλύπτοντας τα κενά από τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών εμπαίζονται από την κυβέρνηση για τον διορισμό τους. Υφίστανται μια σειρά από αρνητικές διακρίσεις, δουλεύοντας χωρίς αποζημίωση οδοιπορικών και επιδότηση ενοικίου σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε άδειες όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, κινδυνεύοντας ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους».

Η Επίτροπος Thyssen στην απάντησή της ισχυρίζεται ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προστατεύονται δήθεν από την οδηγία 1999/70/ΕΚ και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που προβλέπουν ότι «τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου».

Η πραγματικότητα είναι βέβαια ακριβώς αντίστροφη των όσων διατείνεται η Επιτροπή. Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα αυτό ακριβώς το νομικό πλαίσιο που επικαλούνται δήθεν για την προστασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι αυτό που αξιοποιήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρόσφατη απόφασή του που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβασιούχων εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Με την απόφαση αυτή και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οι οποίοι καλούνται μάλιστα να επιστρέψουν και τους μισθούς τους για το χρονικό διάστημα που κρίθηκε ότι ήταν παράνομη η ανανέωση των συμβάσεών τους.

Στην απάντηση της Επιτρόπου γίνεται ακόμη λόγος για την ανάγκη «να εξασφαλιστεί, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, τόσο το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν κατάλληλη κοινωνική προστασία όσο και το δικαίωμα όλων να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας» και για την εν εξελίξει διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» με θέμα την «πρόσβαση στην κοινωνική προστασία», προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι διαφορές στην πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε καθεστώς τυπικής και άτυπης απασχόλησης».

Πρόκειται για πλήρη νομιμοποίηση της εργασιακής περιπλάνησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απολύσεων χιλιάδων καθηγητών με τη λήξη κάθε χρονιάς, ενώ οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία είναι τεράστιες. Σε αυτή άλλωστε την κατεύθυνση κινείται και η περιβόητη πρόταση της ΕΕ για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που στο όνομα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων των εργαζομένων προωθεί τη διεύρυνση της εργασιακής γαλέρας.

Πάει πολύ αυτοί που ευθύνονται για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου να εμφανίζονται κι ως επίδοξοι προστάτες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την εργασιακή ζούγκλα και το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που τη γεννά.

Έχει διαβαστεί 196 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 19 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 398 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά