Παρασκευή, 07 Αύγ, 2020

  • Απάντηση σε δημοσίευμα "ενος απο εμας"
  • Η πραγματικότητα των αριθμών στη Δημόσια Υγεία παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες
  • Μία ψύχραιμη, διαφορετική φωνή για την πανδημία
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (7/8)
  • Εμπαιγμός είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα»! Kερδισμένοι ξανά οι τραπεζίτες!
  • Ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ
Απάντηση σε δημοσίευμα "ενος απο εμας"1 Η πραγματικότητα των αριθμών στη Δημόσια Υγεία παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες2 Μία ψύχραιμη, διαφορετική φωνή για την πανδημία3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (7/8)4 Εμπαιγμός είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα»! Kερδισμένοι ξανά οι τραπεζίτες!5 Ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ... ρεκόρ

Η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο είναι ταχύτατη και όσο και αν προσπαθούν οι αστικές κυβερνήσεις να την αποδώσουν στην ατομική ευθύνη των απλών ανθρώπων - που βεβαίως δεν πρέπει να υποτιμηθεί - ο κύριος λόγος είναι ότι προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μετ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες στον τουριστικό κλάδο, βρίσκονται σε δεινή θέση, απολυμένοι, χωρίς άμεση προοπτική εργασίας, απλήρωτοι, αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη κι υποχρεώσεις, και νέα αντιλαϊκά μέτρα, την εκδήλωση νέας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρ. Επιτροπή.

Ο κλάδος του τουρισμού, κατά την περίοδο της 10ετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είχε απώλειες αλλά αντίθετα σημείωσε σχεδόν διπλασιασμό σε αφίξεις, μεγάλη αύξηση εσόδων και κερδών, παρά το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι τους δεν καταγράφεται στην Ελλάδα. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κερδοφορίας στον κλάδο του τουρισμού όχι μόνο δεν συνδέθηκαν με βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά αντίθετα είχαν ως προϋπόθεση την εντατικοποίηση της εργασίας, μεγάλες απώλειες εισοδήματος και ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και τον εκτοπισμό αυτοαπασχολουμένων και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Μια εργασιακή ζούγκλα αποτέλεσμα των πολιτικών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που ήταν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Τώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία μεγάλη επίθεση με νέες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα τα μέτρα των ΠΝΠ (αναστολή των συμβάσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, πρόγραμμα «Sure -συνεργασία», απογείωση του εργοδοτικού δικαιώματος στο χρόνο εργασίας και τις αμοιβές) που στηρίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις σε συνθήκες πανδημίας είναι προσωρινά. Οι εργαζόμενοι έχουν όμως πείρα και από τα εκατοντάδες μέτρα που υλοποιήθηκαν στη βάση των μνημονίων που παραμένουν, φορτώνοντας τις απώλειες στους εργαζομένους.

Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να βάλουν σε καραντίνα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συνοδεύοντας αυτό το στόχο με περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση εντάσσονται και οι πρόσφατες προτάσεις της Task Force για τον Τουρισμό προς την Επιτροπή.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- στο αίτημα με τη λήξη της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, να ενεργοποιηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν την αναστολή της σύμβασης εργασίας και να εφαρμοστούν οι όροι που συμπεριλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα ο όρος της επαναπρόσληψης όλων των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών;

- για την ίδια προστασία των ελαστικά απασχολούμενων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, με συμβάσεις μιας μέρας, λίγων ωρών, λίγων ημερών, λίγων μηνών από δουλεμπορικά γραφεία, ευέλικτες μορφές που νομοθετήθηκαν διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας;.

- για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 80% του βασικού μισθού, και λήψης άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας τους;»

 


Έχει διαβαστεί 297 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 3-5 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-5 μποφόρ

Σάββατο, 08 Αυγούστου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 140 επισκέπτες και 0 μέλη.