Ως «μεγαλύτερη προστασία για τους οφειλέτες» διαφημίζει η κυβέρνηση το νέο πλαίσιο για τους servicers. Βάζει προθεσμίες στις απαντήσεις, όρια στις προκαταβολές, πρόστιμα και υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης πριν από τον πλειστηριασμό. Μόνο που ο πλειστηριασμός μένει εκεί, στο τέλος της διαδρομής, ως ο ισχυρότερος εκβιασμός στον οφειλέτη πο... Περισσότερα
Εξοδος στις χρηματαγορές...
από Η Άλλη Άποψη
Νέα δάνεια συνολικού ύψους2,5 δισ. ευρώάντλησε το υπουργείο Οικονομικών από τις διεθνείς χρηματαγορές μέσω των επανεκδόσεων κρατικών ομολόγων 30ετούς και 5ετούς διάρκειας, με μέσο επιτόκιο 0,05% και 1,65% αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι προσφορές των επενδυτών πλησίασαν τα19 δισ. ευρώ,ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που λιμνάζουν, σε συνδυασμό βέβαια με τηχαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη διαπάλη αναφορικά με το μείγμα της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής, ζήτημα που θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ)Γ. Στουρνάραςσημείωσε ότι η πρόσφατηαύξηση του πληθωρισμούοφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες. Ο ίδιος μιλώντας στο «Bloomberg» τόνισε ότι«οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό».
Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤΛουίς ντε Γκίντοςδήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα, σε μια εξέλιξη που θα ληφθεί υπόψη στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.