Τετάρτη, 19 Αυγ, 2026

  • Μεγάλο Βλάχικο Γλέντι στο Σέλι
  • Κλοπή του λαού χωρίς τέλος, την ώρα που σκιαμαχούν για τα ψίχουλα
  • Νέα έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή»: «Οι απείθαρχοι, μια ζωή δοσμένη στον αγώνα» του Σπ. Χαλβατζή
  • Νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα
  • ΚΚΕ: Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κρατικού χρέους προέρχεται από την ακρίβεια, την άδικη φορολογία του λαού και τους τσακισμένους μισθούς
  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
Μεγάλο Βλάχικο Γλέντι στο Σέλι1 Κλοπή του λαού χωρίς τέλος, την ώρα που σκιαμαχούν για τα ψίχουλα2 Νέα έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή»: «Οι απείθαρχοι, μια ζωή δοσμένη στον αγώνα» του Σπ. Χαλβατζή3 Νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα4 ΚΚΕ: Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κρατικού χρέους προέρχεται από την ακρίβεια, την άδικη φορολογία του λαού και τους τσακισμένους μισθούς5 Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό δελτίο

Πολεμικό δελτίο θυμίζουν οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα του κέρδους και το αντιλαϊκό, εχθρικό κράτος παίζουν κορόνα - γράμματα την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού.Ενας ακήρυχτος πόλεμος στον αγώνα της επιβίωσης και μέσα στους χώρους δουλειάς είναι σε εξέλιξη, αποκαλύπτοντας παντού το πραγματικό ... Περισσότερα

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ:Αναγκαία, για το κεφάλαιο, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται

από Η Άλλη Άποψη
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ:Αναγκαία, για το κεφάλαιο, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται

Αναγκαία για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους αποτελούν τα έκτακτα και μέτρα που λαμβάνονται, είναι επί της ουσίας το μήνυμα, που στέλνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Επισείοντας τον κίνδυνο του μικρότερου κακού για να περάσουν μέσα στην «αναμπουμπούλα» μια σειρά αντεργατικές διατάξει,  υποστηρίζει ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης είναι έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία».

Θέλοντας να ξεπεράσει ανώδυνα τον σκόπελο των αντιδράσεων σχετικά με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο Γ. Βρούτσης, τις χαρακτηρίζει, επιπολαιότητες και λαϊκισμούς, ενώ ενισχύοντας τα εκβιαστικά διλήμματα για να αποσπάσει την λαϊκή συναίνεση στο αντεργατικό μέτρο, υποστηρίζει ότι, «προτιμούμε την εργασία από την ανεργία, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το μοντέλο του μισοάνεργου - μισοαπασχολούμενου».

Επικαλούμενος στοιχεία με βάση τα οποία, 60.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αίτηση για τα μέτρα στήριξης μέσα σε μία ημέρα και ότι όλες οι οικονομίες της Ευρώπης θα βρεθούν σε ύφεση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανέφερε ότι, «καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα και να αντιστρέψουμε όλους τους αρνητικούς δείκτες και να βάλουμε μπροστά την οικονομία», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα πακτωλό ζεστού χρήματος και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους με εξασφαλισμένο ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Πιο αναλυτικά για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, τονίζει ότι θα λήξει άμεσα με τον τερματισμό της κρίσης, σε δύο ή τρεις μήνες και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν του εξαμήνου, προετοιμάζοντας ουσιαστικά για την... τουλάχιστον... 6μηνη εφαρμογή του, ενώ θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι» για τους εργαζόμενους,  σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η πλήρης κατάρρευση της αγοράς εργασίας και η ενεργοποίηση άλλων δυσχερέστερων μέτρων εκ μέρους των επιχειρήσεων, όπως μαζικές διαθεσιμότητες και απολύσεις. Παράλληλα και αναζητώντας περαιτέρω «βαλβίδα εκτόνωσης» των αντιδράσεων του μέτρου, υποστηρίζει ότι το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», με εκ περιτροπής εργασία, αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους και εντάσσονται σε συγκεκριμένο και καθορισμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Αναφορικά με τα περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας και διατήρησης των εργασιακών τους σχέσεων οι αναφορές του υπουργού περί προβλεπόμενων «ρητρών», («ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας») («ρήτρα διατήρησης της εργασιακής σχέσης»), θυμίζουν «ευχολόγιο», αν αναλογιστεί κανείς την πραγματικότητα που ήδη επικρατεί στους εργασιακούς χώρους (μπαράζ απολύσεων και ανατροπή εργασιακών σχέσεων), καθώς και το συνολικό υφιστάμενο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο υπέρ του εργοδότη που διατηρείται αλλά και που τώρα ενισχύεται.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Έχει διαβαστεί 506 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 356 επισκέπτες και 0 μέλη.