Όσο βαθαίνουν οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα, τόσο ξεδιαλύνουν οι πραγματικές αιτίες, που βρίσκονται στη σύμφυση του κράτους και των μηχανισμών του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.Στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και για τη θωράκιση της εξουσίας του, το κεφάλαιο δεν διστάζει μπροστά στο μεγαλύτερο έγκλημα, αξιοποιώντας κάθε «νόμιμο» ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συνεχίζει να «κλείνει το μάτι» στις απολύσεις με αφορμή τον εμβολιασμό
από Η Άλλη Άποψη
Το μάτι στις απολύσεις ανεμβολίαστων συνεχίζει να κλείνει η κυβέρνηση καθώς μετά τιςδηλώσεις της υφυπουργού ΕργασίαςΔόμνας Μηχαϊλίδουτη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και ΕπενδύσεωνΆδωνις Γεωργιάδηςπου υποστήριξε ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί.
Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».
Ανέφερε ακόμα πως «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι «η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση».
Γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση, είτε για λόγους εκβιασμού είτε για άλλους λόγους, δεν αντιτίθεται στις απολύσεις εργαζομένων με αφορμή τον εμβολιασμό αλλά απλά δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση αφού η ισχύουσα νομοθεσία το προβλέπει.
Σε ότι αφορά το Δημόσιο ο υπουργός ΕσωτερικώνΜάκης Βορίδηςανέφερε επίσης στον Σκάι πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Για το αν ωστόσο τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.