Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιδιώκει να δώσει «φιλολαϊκό» πρόσημο στις «μεταρρυθμίσεις» που διαλύουν τη ζωή του λαού
από Η Άλλη Άποψη
Να συσκοτίσει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας, στην Υγεία και την Παιδεία επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία «ενημερωτική» ανάρτησή του.
Σε ένα ρεσιτάλ αντιστροφής της πραγματικότητας ισχυρίστηκε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας συμβάλλει «σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, όπου τα εργασιακά δικαιώματα και εισοδήματα θα προστατεύονται», τη στιγμή που νομιμοποιεί και επεκτείνει τη ζούγκλα της απλήρωτης εργασίας και της εξαήμερης εργασίας.
Δεν παρέλειψε να βαφτίζει «ανάταξη» την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ που αποτελεί -όπως είπε- «μια από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης». Έφερε ως παράδειγμα τη δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν έργο στο ΕΣΥ. Δηλαδή, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις ελλείψεις προσωπικού που η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαιωνίσει, επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Καραμπινάτο παράδειγμα αυτής της συνειδητής πολιτικής επιλογής της υποχρηματοδότησης είναι και ο τομέας της Παιδείας, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε για τις 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, που συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνιμοι διορισμοί που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000. Εξάλλου, τα κενά των εκπαιδευτικών φέτος ήταν πάνω από 52.500 και καλύφθηκαν με αναπληρωτές, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη στους 25!