Τετάρτη, 26 Ιούν, 2019

 • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
 • Καλοκαιρινές βουτιές στην Τεχνολογία και τη Μουσική. Δημιουργικές δράσεις για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
 • Η Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών
 • Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βέροια.
 • Σαρώνει στην Ημαθία ο Τάσος Μπαρτζώκας
 • Γ. Ουρσουζίδης: ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ1 Καλοκαιρινές βουτιές στην Τεχνολογία και τη Μουσική. Δημιουργικές δράσεις για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας2 Η Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών3 Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βέροια.4 Σαρώνει στην Ημαθία ο Τάσος Μπαρτζώκας5 Γ. Ουρσουζίδης: ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με «πυξίδα» τις ανάγκες του κεφαλαίου η «επόμενη μέρα» που περιέγραψε ο Γ. Δραγασάκης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Με «πυξίδα» τις ανάγκες του κεφαλαίου η «επόμενη μέρα» που περιέγραψε ο Γ. Δραγασάκης

Με τα συνηθισμένα παραμύθια για το «τέλος των μνημονίων» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που έρχεται, αλλά και τη ρητή διαβεβαίωση στο κεφάλαιο ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις στα «προμνημονιακά» επίπεδα, ξεκίνησε το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη «αναπτυξιακή» φιέστα -όπως και όλες οι προηγούμενες- καταγράφει τις τοπικές ανάγκες και ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, οι προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου αφορούν τη μετατροπή της σε ένα προγεφύρωμα για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης προς τα Δ. Βαλκάνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, επανέλαβε κατά την ομιλία του πως επιλογή της κυβέρνησης είναι η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ώστε να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι βαθμοί δημοσιονομικής ευελιξίας για λογαριασμό της αστικής τάξης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την κρίση», εννοώντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν κάθε σκέψη για ανάκτηση των απωλειών. «Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία πρέπει να μας οδηγήσει σε μια νέα κανονικότητα που πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε. «Τέλος της επιτροπείας σημαίνει λοιπόν δικό μας Πρόγραμμα, Πρόγραμμα δίκης μας ιδιοκτησίας και δικούς μας μηχανισμούς υλοποίησης και ελέγχου της εφαρμογής του», πρόσθεσε, καθώς το «αναπτυξιακό σχέδιο» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup του Απρίλη θα διατηρεί και θα επεκτείνει όλους τους μνημονιακούς νόμους στο όνομα της επίτευξης «βιώσιμων» ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ως προς το ενδοαστικό δίλημμα «καθαρή έξοδος» ή «προληπτική γραμμή στήριξης», ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να βγούμε ακόμη από τα μνημόνια. Αυτό το νόημα έχει η επιμονή τους στην προληπτική γραμμή. Κι αυτή, μορφή Μνημονίου είναι. Αλλά, αν όχι τώρα, πότε;». Μάλιστα, απέρριψε τις προτάσεις περί «προληπτικής γραμμής στήριξης», επικαλούμενος και «γεωπολιτικούς» λόγους που συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή. «Αν δεν σταθούμε τώρα στα πόδια μας, αν δεν αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σχετική σταθερότητα που υπάρχει ακόμη, παρά τις αναταράξεις, στις διεθνείς αγορές, πότε θα επιχειρήσουμε την απεξάρτησή μας από τις ξένες "πατερίτσες"; Όταν ενδεχομένως το διεθνές περιβάλλον θα έχει επιδεινωθεί ή θα εκδηλωθεί μια νέα κρίση που θα μας βρει ανέτοιμους ή εξωγενείς αναταράξεις οικονομικής ή γεωπολιτικής προέλευσης θα καθιστούν το έργο αυτό πιο δύσκολο; Και είναι εθνικά υπεύθυνο με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας να εξαρτόμαστε από τις "δόσεις" που η έγκρισή τους με τη σειρά τους απαιτεί τη συγκατάθεση από το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια;», σημείωσε.

Μένουν τα προαπαιτούμενα και οι εφαρμοστικοί

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η κυβέρνηση οργανώνει την «έξοδο από τα μνημόνια» με πέντε βήματα:

1. Εργαζόμαστε συντονισμένα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του Προγράμματος όχι τον Αύγουστο, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

2. Προχωρούν οι τεχνικές προεργασίες για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές.

3. Δημιουργούμε ταμειακά αποθέματα, ώστε να βγούμε στις αγορές με ασφάλεια και να είμαστε θωρακισμένοι σε περίπτωση αναταράξεων.

4. Επεξεργαζόμαστε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα -εργασία η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και στην οποία εντάσσονται όπως ήδη είπα και τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως το σημερινό.

5. Προχωρούν τα stress tests των τραπεζών και παίρνουμε μέτρα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός κοινωνικών συντεταγμένων, ώστε βγαίνοντας από το Πρόγραμμα, να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και είναι σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Τέλος, δημιουργούμε και ένα παράλληλο σύστημα ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Γεωστρατηγική αναβάθμιση για το κεφάλαιο

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι μόνο «τυπική», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «μανία κάποιων να καλλιεργούν απογοήτευση και σύγχυση». Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι το «τέλος των μνημονίων» και της επιτροπείας «δεν οδηγεί αυτόματα όπως το γύρισμα ενός διακόπτη στην έξοδο από τη συνολικότερη κρίση», θέτοντας ως προϋπόθεση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, «την ύπαρξη ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, δικής μας επεξεργασίας και ιδιοκτησίας, εξειδικευμένο ανά Περιφέρεια και τομέα». Πρόσθεσε πως «το σχέδιο αυτό ήδη ολοκληρώνεται στον πυρήνα του και θα ανακοινωθεί στο Eurogroup του Απριλίου».

Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε ξεκάθαρο ότι το «αναπτυξιακό σχέδιο» συνδέεται με τα γενικότερα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων, για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας «μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης». Έτσι, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλες υποδομές της περιοχής «αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες και αξία, στο βαθμό που διασυνδέονται με τις υποδομές των γειτονικών χωρών και λειτουργούν ως υποδομές και των άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Προκειμένου να ασπαστεί ο λαός όλο αυτό το «αναπτυξιακό όραμα» της άρχουσας τάξης, η κυβέρνηση μετά την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» προωθεί τις «κοινωνικές» ιδιωτικοποιήσεις. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο ασφαλιστικοί φορείς, επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλα συλλογικά κοινωνικά υποκείμενα να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τη συμμετοχή τους σε υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και ήδη ζήτησα από το ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει τέτοιες συμμετοχές εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον», ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει όρια η «ευρηματικότητα» της κυβέρνησης ως προς την εξαπάτηση του λαού.

 

Έχει διαβαστεί 145 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 126 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά