Παρασκευή, 18 Ιούν, 2021

 • Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού»
 • Πασαρέλα...
 • «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή
 • Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...
 • ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο
 • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης
Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού»1 Πασαρέλα...2 «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή3 Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...4 ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο5 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Πράσινο φως» για μαζικές απολύσεις ως το τέλος του χρόνου

Σε κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις εργατοτεχνιτών μέχρι το τέλος του χρόνου μετατρέπει τη διάταξη για εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης με αυτή των υπαλλήλων η κυβέρνηση μέσα από σχετική τροπολογία που πρόσθεσε στα μουλωχτά λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.Συγκεκριμένα, με διάταξη που μπήκε στις μεταβατικές διατάξεις η κυβέρν... Περισσότερα

Μεταξύ ανεργίας και «ομηρίας» χιλιάδες εργαζόμενοι...

από Η Άλλη Άποψη
Μεταξύ ανεργίας και «ομηρίας» χιλιάδες εργαζόμενοι...

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εγκρίθηκε χτες η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

 

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, τονίζοντας ότι δεν απαντά στις αγωνίες και τα αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ οι βουλευτές του υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμβασιούχων για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

«Παρών» δήλωσαν στην τροπολογία η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ, αφού πρώτα επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ίδιας ουσιαστικά πολιτικής με αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση, καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Αναλυτικότερα, η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017 μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018, για να απολυθούν στη συνέχεια, ή και ακόμα νωρίτερα, αν έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων στις θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν από τον ΑΣΕΠ. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς μέσα στους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς αυτή η μοριοδότηση ωστόσο να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατατέθηκε στην τροπολογία, αφαιρέθηκε το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να τον ορίσουν αυτοί. Με βάση τις μέχρι τώρα αιτήσεις των δήμων, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 2.500. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων αποκλείονται έτσι κι αλλιώς, καθώς είναι υπερτριπλάσιοι.

Τέλος, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη που αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού οι ΟΤΑ θα πρέπει να κάνουν την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδια μέσα. Μια γενικόλογη πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς προσκρούει σε αντίθετες νομοθετικές ρυθμίσεις που διατηρεί η κυβέρνηση και διασφαλίζουν τη δυνατότητα παράδοσης των υπηρεσιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Επιβεβαιώνεται ότι μένουν «στον αέρα» χιλιάδες συμβασιούχοι

Σαφής ήταν η παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη,πως η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά αντίθετα δρομολογεί χιλιάδες απολύσεις. «Δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου», ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές».

«Ξεκινάμε καταρχάς με 2.500 θέσεις εργασίας που μπορούν να γίνουν πολύ παραπάνω», ισχυρίστηκε ο υπουργός, μεταφέροντας την ευθύνη στους δήμους, που καλούνται να υποβάλουν αιτήματα για θέσεις εργασίας, εφόσον όμως διαβεβαιώσουν ότι η σχετική δαπάνη για τη μισθοδοσία θα καλυφθεί από τα δημοτικά τέλη.

Ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», ενώ επικαλέστηκε «τα προβλήματα σε αυξημένη τουριστική περίοδο» για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Μεταξύ της κυβέρνησης και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανταλλάχθηκαν κατηγορίες για το «ποιος δημιούργησε το πρόβλημα», όταν και οι μεν και οι δε υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας» και στο Δημόσιο, όπως και για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη μοριοδότηση υπέρ των συμβασιούχων με δύο οκτάμηνα και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η Τοπική Διοίκηση «να αποφασίζει τον τρόπο που θα μαζεύει τα σκουπίδια», δηλαδή να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καθαριότητα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν απαντά στις αγωνίες και τα αιτήματα όλων αυτών που μέρες τώρα αγωνίζονται για τη διασφάλιση της δουλειάς τους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία.

Επισήμανε ότι για όλους τους συμβασιούχους το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να ικανοποιηθεί με έναν τρόπο: «Η κυβέρνηση να μετατρέψει τώρα τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Ετσι θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους και οι δήμοι θα έχουν τους αναγκαίους εργαζόμενους για την καθαριότητα».

Σημείωσε ακόμη ότι η ενισχυμένη πριμοδότησή τους για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την οποία προβλέπει η τροπολογία, δεν ξεπερνάει τη μοριοδότηση άλλων κριτηρίων, που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζει τη δουλειά των ήδη συμβασιούχων. Πρόσθεσε ότι η αφαίρεση του ορίου ηλικίας των πενήντα ετών που έθετε η αρχική τροπολογία αποτελεί ένα βήμα για όλους αυτούς που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία των 50 - 67 ετών, ωστόσο ούτε αυτό από μόνο του μπορεί να διασφαλίσει την πρόσληψή τους μέσω του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα των συμβασιούχων στα νοσοκομεία, όπου με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες, ένα πολύ μεγάλο μέρος μένει τελικά εκτός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων γιατί στηρίζει την παράδοση όλων των κερδοφόρων αρμοδιοτήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Αν πράγματι θέλετε να μην πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν έχετε παρά να καταργήσετε το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει, εσείς όμως το αφήνετε άθιχτο. Ετσι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό να πάρουν αυτό το φιλέτο», είπε, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση δημάρχων - «λαγών», όπως της Θεσσαλονίκης, που ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους συμβασιούχους να βγάλουν συμπεράσματα και από τη στάση της ΝΔ, που ζητάει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να δοθεί η αποκομιδή σε ιδιώτες.

«Οι συμβασιούχοι για άλλη μια φορά έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της σταθερής δουλειάς», υπογράμμισε. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να γενικεύσουν αυτό τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια σε αυτό το καθεστώς ζούγκλας, που έχουν δημιουργήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο, βγάζει όλη τη βρώμικη δουλειά από εκεί που την άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δουλεύουν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό των αρμόδιων υπουργών ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με ρεαλιστικό τρόπο, σημείωσε: «Είναι ρεαλισμός να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχοι, αφού όλες οι κυβερνήσεις και εσείς μέσα τους ξεζουμίσατε;».

Ο Μ. Συντυχάκης απαίτησε να γίνει δεκτή εδώ και τώρα η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα, για την άμεση μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Έχει διαβαστεί 217 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1467 επισκέπτες και 1 μέλος.