Πέμπτη, 02 Ιούλ, 2020

  • ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία
  • Ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακροχωρίου για το νερό.
  • Πού απαγορευόταν οι «δημόσιες συναθροίσεις» στη Βέροια, το 1972;
  • «Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα
  • Μόνη διαφορά… η γλώσσα!
  • «Πυκνό» αντιλαϊκό έργο
ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία1 Ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακροχωρίου για το νερό.2 Πού απαγορευόταν οι «δημόσιες συναθροίσεις» στη Βέροια, το 1972;3 «Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα4 Μόνη διαφορά… η γλώσσα!5 «Πυκνό» αντιλαϊκό έργο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μία πρώτη εκτίμηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Μία πρώτη εκτίμηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

«Η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές Αρχές, ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».

Με αυτές τις λέξεις ξεκινάει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Eυρωζώνης, που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Το πνεύμα αυτό διαπνέει όλο το κείμενο, βάζοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της fast - track υλοποίησης όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να εκκινήσουν οι συζητήσεις για ένα νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα από τον ESM. Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφεται η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ, καθώς σημειώνεται ότι «ένα κράτος - μέλος της Eυρωζώνης που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατόν, ένα παρόμοιο αίτημα προς το ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για το Γιούρογκρουπ προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτη 2016». 

Η Σύνοδος Κορυφής «χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να νομοθετήσουν χωρίς χρονοτριβή μια πρώτη σειρά μέτρων», στην οποία περιλαμβάνεται: 

Μέχρι τις 15 Ιούλη:

Ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αυξηθούν τα έσοδα.

Άμεσα μέτρα για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κυρίως με την έναρξη λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης και με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού ζητηθεί η γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από τους θεσμούς.

Μέχρι τις 22 Ιούλη: 

Θέσπιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας BRRD, που προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω εκκαθάρισης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής διευκρινίζει πως «αμέσως μετά, και μόνον μετά τη νομική εφαρμογή των τεσσάρων πρώτων προαναφερόμενων μέτρων καθώς και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο από την Ελληνική Βουλή, κατόπιν επαλήθευσης από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα, μπορεί να ληφθεί απόφαση προκειμένου να δοθεί στους θεσμούς η εντολή διαπραγμάτευσης μνημονίου συνεννόησης».

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος

Στην απόφαση γίνεται σαφές ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα «εμπλουτιστεί» με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παρέμεναν στο τραπέζι όλα τα προηγούμενα χρόνια, και τα οποία αποτελούν «βάση» για να ξεκινήσει να γράφεται το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως να ενισχύσει τις προτάσεις της σε τομείς που έχουν προσδιορίσει οι θεσμοί, με ικανοποιητικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και την εφαρμογή νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών κριτηρίων, των ορόσημων και των ποσοτικών κριτηρίων, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα».

Σε αυτό το πλαίσιο θα έρθουν μέτρα - φωτιά στο Aσφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και σε άλλους τομείς. Έτσι η κυβέρνηση δεσμεύεται:

Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία ως τον Οκτώβρη του 2015. Με βάση τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται -τουλάχιστον- η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, η αύξηση του προστίμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις, αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις, αύξηση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους ανάλογα με το εισόδημα, πρόσθετες ενοποιήσεις ταμείων με περικοπές παροχών κ.ά.

Να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση.

Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς.

Στην αγορά εργασίας να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.

Επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι μια πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία θα συμπληρώνεται διαρκώς στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για το τρίτο δάνειο, η απόφαση αναφέρει: «Οι αναφερόμενες ανωτέρω δεσμεύσεις αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ κατέστησε σαφές ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν προδικάζει οποιαδήποτε ενδεχόμενη τελική συμφωνία επί νέου προγράμματος του ΕSM, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί του συνολικού πακέτου (περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής ενδιάμεσης χρηματοδότησης)». Με άλλα λόγια, σκληρά μέτρα - οδοστρωτήρας σε βάρος του λαού ως προϋπόθεση για να... εκκινήσει η διαπραγμάτευση, που με αντάλλαγμα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, μπορεί και να εγκρίνει το νέο μνημόνιο 3. 

Στο σφυρί η δημόσια περιουσία 

Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα συγκεντρώσει «επιδιωκόμενο ποσό» 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση κρατικής περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής διευκρινίζει ότι τα μεν 25 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια λέει «το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους / ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις», προκειμένου να ενισχυθούν με απευθείας χρήμα οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Το ταμείο αυτό «θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών».

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επιπλέον για σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, ώστε να«εκσυγχρονιστεί» και να «αποπολιτικοποιηθεί», η δημόσια διοίκηση και αναμένεται να υποβάλει μια πρώτη πρόταση έως τις 20 Ιούλη, «ύστερα από συζητήσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, βάσει χρονοδιαγράμματος σε συμφωνία με τους θεσμούς». 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος με επιτόπιους ελέγχους στην Αθήνα, καθώς αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται «να εξομαλύνει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος». Επίσης επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή». Μάλιστα με εξαίρεση το «νόμο για την ανθρωπιστική κρίση», η ελληνική κυβέρνηση θα «τροποποιήσει» όλες τις νομοθετικές πράξεις «που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου» ή «θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων». Με άλλα λόγια, ή θα πάρει πίσω ψηφισμένους νόμους ή θα φέρει επιπλέον μέτρα ως ισοδύναμα... 

Κολοσσιαίο δάνειο 

Το ύψος του δανείου καθορίζεται μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιούλη και σε ακόμη 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ως προς το ποιος έχει να περιμένει κάτι από τα δάνεια, είναι αποκαλυπτικό το σημείο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής όπου ξεκαθαρίζεται: «Λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ESM θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας ύψους 10 ως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης». 

Για το θέμα του κρατικού χρέους αναφέρεται ότι η βιωσιμότητα του μπορεί να εξεταστεί στο «πνεύμα» της δήλωσης του Eurogroup του 2012. Η απόφαση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη βιωσιμότητα του όπως η πιθανή παράταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, αλλά αποκλείεται η μείωση της ονομαστικής του αξίας. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα εξαρτηθούν «από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν» και θα εξεταστούν «μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η απόφαση της Συνόδου κάνει αναφορά στην χορήγηση 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία καταλήγουν στους μονοπωλιακούς ομίλους. 

 

Έχει διαβαστεί 248 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 33 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 118 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά