Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!
ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας2 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/104 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα5 Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την «κάμψη» στους εμβολιασμούς

από Η Άλλη Άποψη
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την «κάμψη» στους εμβολιασμούς
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την «κάμψη» στους εμβολιασμούς

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη», διαπίστωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, καθώς οι εμβολιασμοί - που έχουν αναγορευτεί από την κυβέρνηση ως το μοναδικό μέσο προστασίας -  σέρνονται, σε μια περίοδο που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την μετάλλαξη «Δέλτα».

Ο Β. Κικίλιας απέδωσε αυτή την «κάμψη» στο γεγονός πως «πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως», ενώ παραδέχθηκε ως μία από τις αιτίες τα προβλήματα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και των κατάκοιτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, μόνο το 38,2% του πληθυσμού (4 εκατ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως, εφτά μήνες μετά τη χάραξη της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό». Το 47% έχει εμβολιαστεί μόλις με μία δόση, αλλά το ποσοστό προστασίας από τη μετάλλαξη «Δέλτα» με μια δόση είναι 33%.

Στην Κρήτη έγινε σήμερα η πρεμιέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω κινητών μονάδων. Όμως, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο κατ' οίκον εμβολιασμός των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωνόταν εντός Μάη, αλλά χτες ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι ανέβηκε η πλατφόρμα για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών (20 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό, 3 ευρώ στο ιατρείο, αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ) και αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιούλη.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους. «Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση και το ανέβαλαν», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους. 

Ωστόσο, η ευθύνη που εφτά μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας οι εμβολιασμοί παραμένουν καθηλωμένοι, βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση. Όταν τα εμβόλια έρχονταν με το σταγονόμετρο στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών, έδινε όρκους πίστης στις συμφωνίες της ΕΕ με συγκεκριμένες εταιρείες και αρνήθηκε την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια. Οι ίδιες οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της, τόσο για την διαχείριση της πανδημίας συνολικά όσο και για το ζήτημα των εμβολιασμών ήταν που έδωσαν χώρο στον φόβο, στους δισταγμούς και στον ανορθολογισμό. Τα όσα συνέβησαν με το εμβόλιο της «Astra Zeneca» είναι ενδεικτικά, ενώ η ίδια η επιλογή του κατάλληλου εμβολίου αναγορεύτηκε σε «ατομική υπόθεση». Ακόμη και για το ζήτημα της ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, αντί να γίνει μια ολοκληρωμένη κρατική εκστρατεία, η κυβέρνηση εκλιπαρεί την εκκλησία και τους Δήμους για να ενημερώσουν τον κόσμο. Φυσικά, η ενημέρωση είναι η μία πλευρά, γιατί υπάρχει και η πλευρά της παρακολούθησης των εμβολιασμένων για τυχόν παρενέργειες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με διαλυμένη και υποστελεχωμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Ως προς την επίτευξη τείχους ανοσίας -σημειωτέων με τη μετάλλαξη «Δέλτα» θα πρέπει να είναι άνω του 80%- ο Β. Κικίλιας μετέθεσε αυτό το στόχο για το τέλους του καλοκαιριού. «Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% των ενηλίκων μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Είναι πολύ εφικτός στόχος και αν προσθέσει κανείς και αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα μπορεί η γραμμή άμυνας να είναι γύρω στο 75%», είπε, αν και είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν έωλο σχεδιασμό.

Σενάρια για επαναφορά της μάσκας

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο», δήλωσε ο υπουργός υγείας, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή, και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός, κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε.

Πάντως, ερωτηματικά για το αν υπήρχε ή όχι εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για να αφαιρεθούν οι μάσκες από εξωτερικούς χώρους έχει προκαλέσει η δήλωση του λοιμωξιολόγου Νίκο Σύψα που είναι μέλος της Επιτροπής. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Open», ανέφερε πως «δεν έχουμε δώσει εντολή να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» και πρόσθεσε ότι «τις φοράμε, μόνη εξαίρεση στην ερημιά», καθώς «αν είμαστε σε χώρο χωρίς συγχρωτισμό μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα» σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να την φοράνε και οι εμβολιασμένοι.

Mεγάλη αύξηση κρουσμάτων

«Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ,  Ν. Θωμαΐδης, εξηγώντας πως «ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη «Δέλτα» θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβρη θα επικρατήσει στην Ελλάδα. 

Ο Ν. Θωμαΐδης εκτίμησε πως δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας μέχρι το Σεπτέμβρη.


Έχει διαβαστεί 468 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 196 επισκέπτες και 0 μέλη.