Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
Νέα ελλείμματα στις πλάτες του λαού
από Η Άλλη Άποψη
Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου εκτίναξαν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο11μηνο(Γενάρης - Νοέμβρης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφάνισε έλλειμμα13,7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτόξευσε το έλλειμμα στα18,25 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των δαπανών ανήλθε σε60, 38 δισ.ευρώ (από 46,5 δισ. πέρυσι). Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν στο 11μηνο στα 8,4 δισ. ευρώ (από 3,17 δισ. στο περσινό 11μηνο), κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.
Η μάζα των φορολογικών εσόδων υποχώρησε στα39,1 δισ.(από 45,9 δισ. πέρυσι). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος σε«νομικά πρόσωπα»(κάθε είδους εταιρείες) διαμορφώθηκε στα3,4 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 5,6%.
Πρόωρη αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών,Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο διαχείρισης του κρατικού χρέους προανήγγειλε μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δόσεων στην πλευρά του ΔΝΤ, ύψους περίπου3,6 δισ.ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση καιεφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσειςτου Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του,διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών».
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί το χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ.