Σάββατο, 06 Μάρ, 2021

  • Κυβέρνηση:Αρνείται την ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας παρά την παραδοχή πως η πίεση αυξάνεται
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/3
  • Δριμύ κατηγορώ προς Μητσοτάκη και Αυγενάκη για το «λουκέτο» στον Αθλητισμό
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
  • Ανακατασκευή Πλατείας Κουμαριάς
  • ΜΗΝΥΜΑ Δ/ΝΤΗ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, κ.ΠΥΡΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Κυβέρνηση:Αρνείται την ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας παρά την παραδοχή πως η πίεση αυξάνεται1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/32 Δριμύ κατηγορώ προς Μητσοτάκη και Αυγενάκη για το «λουκέτο» στον Αθλητισμό3 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ4 Ανακατασκευή Πλατείας Κουμαριάς5 ΜΗΝΥΜΑ Δ/ΝΤΗ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, κ.ΠΥΡΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Lockdown στην πολιτική τους!

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο lockdown ...μέσα στο lockdown, για να εκτονώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ομολογία των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί τον λαό η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτή η πολιτική, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ευθύνε... Περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση οκτώ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση λύσης, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι γεωργοί στην Κεντρική Μακεδονία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών χωρίς να μειωθεί το ποσό ενίσχυσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μεγάλος αριθμός αιτήσεων ένταξης νέων γεωργών στο Υπομέτρο 6.1 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών (ΠΑΑ 2014-2020) για το έτος 2016 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε με βάση το κατανεμηθέν ποσό περισσότεροι από 1.200 αιτούντες να μην ενταχθούν» 

Με την υπ’ αριθμ. 8837/14-10-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) και όπως αυτή τροποποιήθηκε, δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών (ΠΑΑ 2014-2020) για το έτος 2016.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας όσον αφορά στη γεωργική δραστηριότητα. Στην περιοχή παράγονται σημαντικές ποσότητες  εκλεκτών προϊόντων, όπως ρύζι, οπωροκηπευτικά, βαμβάκι και σιτηρά, βόειο κρέας, αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, αλιεύματα κλπ. 

Για την εφαρμογή της πρόσκλησης, κατανεμήθηκαν συνολικά 241 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων 43,6 εκατ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι το 18,09% του συνολικού προϋπολογισμού. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή, το οποίο ανέρχεται στο 26% περίπου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των φυσικών φακέλων των αιτούντων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέκυψε ότι οι αιτήσεις ένταξης νέων γεωργών στην Περιφέρειά μας είναι συνολικά 3.578 (Π.Ε. Θεσσαλονίκης 594, Π.Ε. Ημαθίας 376, Π.Ε. Κιλκίς 294, Π.Ε. Πέλλας 954, Π.Ε. Πιερίας 200, Π.Ε. Σερρών 772, Π.Ε. Χαλκιδικής 388). Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που μπορεί να καλύψει ο προϋπολογισμός στο Υπομέτρο 6.1 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πράγματι, από πρόχειρες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη κατά μέσο όρο ως ποσό ενίσχυσης τα 19.000€ ανά νέο γεωργό, το καταναμηθέν ποσό καλύπτει περίπου 2.300 νέους αγρότες και συνεπώς περισσότεροι από 1.200 αιτούντες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Για την ένταξη όλων θα απαιτούνταν συνολικό ποσό που θα προσέγγιζε τα 68 εκατ. ευρώ περίπου.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείονται και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας.

Περιορίζεται έτσι η δυνατότητα επένδυσης από νέους γεωργούς, οι οποίοι θα φέρουν την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού στην περιοχή και μαζί την αλλαγή κουλτούρας με τις συνεργασίες, την πιστοποίηση και τυποποίηση των ελληνικών προϊόντων ώστε αυτά να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά.  

Για τους λόγους αυτούς, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει πιθανές λύσεις για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων αιτούντων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών χωρίς να μειωθεί το ποσό ενίσχυσης και ποιές συγκεκριμένα;

Προτίθεται να εξετάσει την περίπτωση της υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 120% (overbooking), όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αναλογική ανακατανομή των νέων ποσών στις περιφέρειες με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που υπολογίζεται ότι δεν θα ικανοποιηθούν με την υπάρχουσα κατανομή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αντωνίου Χρήστος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καστόρης Αστέριος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταμπουλή Αφροδίτη

Έχει διαβαστεί 315 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Survivor...
Επόμενο άρθρο
Survivor...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 06 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 2 ως 16 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Κυριακή, 07 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 4 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 259 επισκέπτες και 0 μέλη.