Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
Προτεραιότητα η διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, σε δεύτερη μοίρα ο αλυτρωτισμός και το Σύνταγμα
από Η Άλλη Άποψη
Η διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια που περιλαμβάνουν και την ένταξη της ΠΓΔΜ είναι ο οδηγός των διεργασιών μεταξύ της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και της Ελληνικής. Άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,που δηλώνει στο «Euronews» πως«οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί».
Επιπλέον, ο Ν. Κοτζιάς για μια ακόμα φορά αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι προτεραιότητα οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για να απαλειφθεί ο αλυτρωτισμός. Σε ερώτηση ότι για αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που δεν τη διαθέτει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός απάντησε πως«ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας, ώστε να επικυρώσει μία διεθνή Συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους». Επικεντρώνει στο ονοματολογικό ο Ν. Κοτζιάς δείχνοντας ενόχληση για τη στάση της κυβέρνησης Ζάεφ, αλλά και για τον Μάθιου Νίμιτς. Δηλώνει ότι«περιμένω ακόμα από τα Σκόπια, επιτέλους, να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους. Εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα όπως βλέπετε με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο, την κοινή γνώμη. Δεν βλέπω η άλλη πλευρά να κάνει την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα που κάνουμε την συνέντευξη αυτή».Για τον Μ. Νίμιτς αναφέρει πως«όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα το ανακοινώσουμε εμείς. Θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής».
Στο ΝΑΤΟ, χωρίς να το κατονομάζει, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΒουλήςΝίκος Βούτσηςσε δήλωση για το θέμα. Ανέφερε ότι το ονοματολογικό επανήλθε στο προσκήνιο διότι«η διαφορετική, θετική εν προκειμένω, στάση της νέας κυβέρνησης της FYROM, όπως και οι ευρύτερες διεργασίες στη βαλκανική περιοχή μας, έδωσαν το έδαφος και υπήρξε το βασικό κίνητρο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Κατηγόρησε πολιτικούς κύκλους και την ΝΔ πως θέλουν«να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες».Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν «και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση».
Από τα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ,Μπούγιαρ Οσμάνι,σχολιάζοντας το συλλαλητήριο στην Αθήνα ανέφερε ότι«αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση. Αυτές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία».Ο επικεφαλλης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE,Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες, προσέθεσε, ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ιδιαίτερα μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί