Τρίτη, 18 Αυγ, 2026

  • Μεγάλο Βλάχικο Γλέντι στο Σέλι
  • Κλοπή του λαού χωρίς τέλος, την ώρα που σκιαμαχούν για τα ψίχουλα
  • Νέα έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή»: «Οι απείθαρχοι, μια ζωή δοσμένη στον αγώνα» του Σπ. Χαλβατζή
  • Νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα
  • ΚΚΕ: Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κρατικού χρέους προέρχεται από την ακρίβεια, την άδικη φορολογία του λαού και τους τσακισμένους μισθούς
  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
Μεγάλο Βλάχικο Γλέντι στο Σέλι1 Κλοπή του λαού χωρίς τέλος, την ώρα που σκιαμαχούν για τα ψίχουλα2 Νέα έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή»: «Οι απείθαρχοι, μια ζωή δοσμένη στον αγώνα» του Σπ. Χαλβατζή3 Νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα4 ΚΚΕ: Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κρατικού χρέους προέρχεται από την ακρίβεια, την άδικη φορολογία του λαού και τους τσακισμένους μισθούς5 Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό δελτίο

Πολεμικό δελτίο

Πολεμικό δελτίο θυμίζουν οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα του κέρδους και το αντιλαϊκό, εχθρικό κράτος παίζουν κορόνα - γράμματα την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού.Ενας ακήρυχτος πόλεμος στον αγώνα της επιβίωσης και μέσα στους χώρους δουλειάς είναι σε εξέλιξη, αποκαλύπτοντας παντού το πραγματικό ... Περισσότερα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

από Η Άλλη Άποψη
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ακλόνητης πίστης στον αγώνα για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1946 - 1951, κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης του ΔΣΕ αλλά και αργότερα, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση  είναι ενταγμένη στις πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 100χρονα του Κόμματος.

Το αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, γέμισε ασφυκτικά. Παραβρέθηκαν σύντροφοι που ήταν κατηγορούμενοι σε δίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, απόγονοι και συγγενείς πολλών εκτελεσμένων συντρόφων που στάθηκαν με τόλμη μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. 

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο στήθηκε η τεράστια «βιομηχανία» καταστολής και διώξεων, την προσπάθεια σύνθλιψης και εξόντωσης του κινήματος, που οργάνωσε το αστικό κράτος από την ίδρυση του ΚΚΕ, ειδικά μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και στη συνέχεια.

Ο Γιώργος Σανίδας, πανεπιστημιακός καθηγητής, ιστορικός, παρουσίασε στοιχεία για το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε σε ορισμένες μεγάλες δίκες, κυρίως ομαδικές, αλλά και άλλες πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν και το αστικό πολιτικό σύστημα και τον Τύπο και κατέληξαν σε θανατικές εκτελέσεις. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τις δίκες της Θεσσαλονίκης, με μαρτυρίες συντρόφων που βρέθηκαν κατηγορούμενοι μπροστά στους στρατοδίκες, συντρόφων που παρακολούθησαν κάποιες από τις δίκες και πολύτιμο άλλο υλικό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παρουσιάσθηκαν οι απολογίες των σ. Σταύρου Δημητράκου, της Κούλας Ελευθεριάδου, του Ακίνδυνου Αλβανού, διαβάστηκαν γράμματα των σ. Νίκου Μητσόπουλου, Γραμμένου Στίνη και Ρήγα Παραθυρά, που όλοι τους, μαζί με χιλιάδες άλλους, στάθηκαν άφοβα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, περήφανοι για το Κόμμα τους και τους αγώνες τους. 

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση από το Αρχείο του ΚΚΕ, καθώς και άλλο υλικό που έχει συλλεχθεί, με κομματικά ντοκουμέντα, εφημερίδες, φωτογραφίες, έγγραφα του Έκτακτου Στρατοδικείου.

Επίσης, διατέθηκε μαζικά η ειδική έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με στοιχεία για τη λειτουργία του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.


ΠΗΓΗ: 902.gr

Έχει διαβαστεί 490 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 703 επισκέπτες και 0 μέλη.