Σάββατο, 23 Οκτ, 2021

  • Με την προβιά...
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
Με την προβιά...1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/102 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20214 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "5 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εστίες διασποράς

Εστίες διασποράς

Πάνω από 1.000 τμήματα συγχωνεύονται πανελλαδικά αυτές τις μέρες, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις γονέων και μαθητών, αφού εκτός από το «γης Μαδιάμ» που συνεπάγονται τα 27 και 28 παιδιά στην τάξη, ο συγχρωτισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη διάδοση της πανδημίας, στη φάση της νέας έξαρσης. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η απου... Περισσότερα

Στα σκαριά προσαρμογές και επιπλέον μποναμάδες στις τράπεζες

από Η Άλλη Άποψη
Στα σκαριά προσαρμογές και επιπλέον μποναμάδες στις τράπεζες
Στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός άξονας του νέου νόμου θα είναι η σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται η πρόσληψη συμβούλου για την εφαρμογή της στρατηγικής αποεπένδυσης (πωλήσεις μετοχικών πακέτων του Δημοσίου σε ιδιώτες), η κατάργηση ειδικών δικαιωμάτων του ΤΧΣ στις τράπεζες όταν το ποσοστό συμμετοχής του υποχωρεί κάτω από ένα ορισμένο όριο αλλά και η παράταση της λειτουργίας του ΤΧΣ και μετά το 2022 που προβλέπεται σήμερα.

Θυμίζουμε ότι το κρατικό ΤΧΣ, μέσω της συμμετοχής στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων (με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις), μετράει απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,34% της Eurobanκ.

Θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα ζητήματα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται στην ατζέντα του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η αποπληρωμή στις εγχώριες τράπεζες ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που αφορά καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια. Θα συζητηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε προηγούμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει πως «η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον», προσθέτοντας πως η «ποιότητα» των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Έχει διαβαστεί 440 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΔΒΔ 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 492 επισκέπτες και 0 μέλη.