Τετάρτη, 29 Ιαν, 2020

  • 8η Ημερίδα για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική στα Τρίκαλα Ημαθίας
  • Επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Αρένα...
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το επίδομα γέννησης
  • Εκδήλωση στην Βέροια θα πραγματοποιήσει η εφημερίδα «Η Εποχή»
  • ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος
  • Επίσκεψη Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΕΛΓΑ Βέροιας
8η Ημερίδα για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική στα Τρίκαλα Ημαθίας 1 Επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Αρένα...2 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το επίδομα γέννησης3 Εκδήλωση στην Βέροια θα πραγματοποιήσει η εφημερίδα «Η Εποχή»4 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος5 Επίσκεψη Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΕΛΓΑ Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σταθερά στην «πρώτη θέση» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Σταθερά στην «πρώτη θέση» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

Τη σταθερή αύξηση της «ευελιξίας» στη μισθωτή εργασία καταγράφουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και για το δεύτερο μήνα του έτους, επιβεβαιώνοντας τη μονιμοποίηση της τάσης επέκτασης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Πρώτη άμεση συνέπεια είναι βέβαια η συρρίκνωση των μισθών - όπως έδειξαν και τα στοιχεία του ΙΚΑ για την εξέλιξη του εργατικού εισοδήματος - αλλά και συνολικότερα η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Και μπορεί η κυβέρνηση να... «κλαίει» για τη γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας», ωστόσο διατηρεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή «ανθεί», ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Εργάνη», στις νέες προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη, το 56,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 43,24% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, δηλαδή πλήρες ωράριο. Βέβαια, και στις συμβάσεις με πλήρες ωράριο περιλαμβάνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης και κατά συνέπεια και εδώ κατά ένα μέρος υποκρύπτεται «ευελιξία».

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα έγιναν 59.775 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης (43,24% του συνόλου των προσλήψεων), 55.309 προσλήψεις με σύμβαση μερικής απασχόλησης (40,01%) και 23.158 προσλήψεις με σύμβαση εκ περιτροπής εργασία (16,75%).

Σχεδόν 5.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε «ευέλικτες»

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, 2.692 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 2.028 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Συνολικά, το 14μηνο Γενάρης 2016 - Φλεβάρης 2017, όσον αφορά τις νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, αυτές ήταν μόνο το 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% ήταν με μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Οσον αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον προηγούμενο μήνα, αυτό ήταν θετικό κατά 24.019 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο που έκανε το υπουργείο Εργασίας, για άλλη μια φορά σε διθυραμβικούς τόνους, να κάνει λόγο για «αύξηση της μισθωτής απασχόλησης» και για την «υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα...».

«Ξέχασε», δηλαδή, γρήγορα η κυβέρνηση το «κλάμα» για την ενίσχυση της «ευελιξίας», την οποία υπηρετεί με την πολιτική της, και πανηγυρίζει για τις «θετικές επιδόσεις»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο μήνας Φλεβάρης, αν εξαιρέσουμε την πρώτη πενταετία της κρίσης 2009-2013, πάντα είχε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, γεγονός που σχετίζεται και με τη ροή απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχετικά μεγάλη άνοδο των προσλήψεων που καταγράφεται φέτος σε τουριστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα στα νησιά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το ισοζύγιο για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2017 παραμένει ακόμα αρνητικό, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των νέων προσλήψεων κατά τον πρώτο μήνα του έτους, που φέτος ξεπέρασε τις 30.000 θέσεις απασχόλησης.

Έχει διαβαστεί 293 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΝΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 1 ως 12 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 131 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά