Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας
  • Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα
  • Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ
  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ1 Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας   2 Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα3 Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ4 Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!5 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Στο Κέντρο της επιχείρησης «Ασπίδες» συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ολλανδίας

από Η Άλλη Άποψη
Στο Κέντρο της επιχείρησης «Ασπίδες» συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ολλανδίας

Τον κομβικό ρόλο που παίζει η Θεσσαλία στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ κατέδειξε η συνάντηση που είχε σήμερα στην Λάρισα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με την υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren. Συναντήθηκαν στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ όπου λειτουργεί το Κέντρο Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES» καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας στέλνει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που βρίσκεται και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».



τις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας ανάφερε πως «συζητήσαμε για τις προκλήσεις ασφαλείας, συζητήσαμε όμως αναλυτικά για τις "ΑΣΠΙΔΕΣ". Η Ολλανδία – και ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Υπουργό γι' αυτό – στέλνει ένα πλοίο στην Επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" το οποίο θα βοηθήσει εξαιρετικά τις δυνατότητές μας στην περιοχή». Έμμεσα υποστήριξε ότι με την αποστολή πολεμικών πλοίων εξασφαλίζονται τα εφοπλιστικά συμφέροντα λέγοντας ότι «και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουν στην Επιχείρηση, που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα και την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, του επιπέδου της ζωής των πολιτών μας». 

Στην επιχείρηση «Ασπίδες» συμμετέχουν τα ισχυρά κράτη της ΕΕ με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν στείλει φρεγάτες και την Ιταλία αντιτορπιλικό πλοίο.

Η 1η Στρατιά έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε στρατηγείο της ΕΕ. Το 2014 αποτέλεσε κέντρο επιχειρήσεων της ΕΕ κατά του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην ΕΕ που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. «Συζητήσαμε και την ευρύτερη ατζέντα της ανάγκης ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και ισχυρίστηκε ότι «είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας και πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό».

Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στις αξιώσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας για «γκρίζες ζώνες»  με αφορμή την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Δήλωσε πως «κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα».

Εντούτοις τα περί «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας στο Αιγαίο» που επικαλείται η Άγκυρα δείχνει ότι είναι επίπλαστο το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο ενός διαλόγου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.


Έχει διαβαστεί 1148 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 945 επισκέπτες και 0 μέλη.