Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

Τη συγκέντρωση γης και ακινήτων σε λίγα χέρια επιταχύνει η συγκυβέρνηση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Τη συγκέντρωση γης και ακινήτων σε λίγα χέρια επιταχύνει η συγκυβέρνηση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Συνεχίζει η συγκυβέρνηση την προσπάθεια παραπλάνησης του λαού για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να προβάλλει τους σαθρούς ισχυρισμούς περί ...«ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε σχέση με το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική: Τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι.

Με το νέο χαράτσι που φέρνει η κυβέρνηση, από το 2014 το δήθεν «έκτακτο τέλος» που επιβλήθηκε το 2011 στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα θα επεκταθεί και σε μικρές ιδιοκτησίες (αγροτεμάχια, εδαφικές εκτάσεις, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.ά.) που μέχρι και για φέτος (2013) δεν προβλεπόταν το συγκεκριμένο χαράτσι.

Το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τη σύγκριση με το τάχα «έκτακτο» χαράτσι, ισχυρίζεται ότι τα «συνολικά φορολογικά βάρη στην περιουσία δεν αλλάζουν σε σχέση με φέτος», αλλά «αναδιανέμονται» από αυτούς που έχουν περιουσία κυρίως σε κτίσματα (διαμερίσματα κλπ. σε πόλεις και περιφέρεια), σε εκείνους που έχουν μεγάλη περιουσία κυρίως σε αστικά οικόπεδα, καθώς και σε εκείνους που έχουν αγροτεμάχια.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών δίνει συνέχεια στην πρόκληση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος, η τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, η διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Η διαδικασία συγκέντρωσης επιταχύνεται συνολικά από την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, καθώς και από την προωθούμενη έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, γεγονός που θα «δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες και τις αντικειμενικές τιμές». Να σημειωθεί ότι ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται από τον αγοραστή του ακινήτου. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες οι μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι οι πλουτοκράτες και επιχειρηματικά σχήματα που ετοιμάζονται να αποσπάσουν μαζικά τις προς πώληση εκτάσεις και τα διαμερίσματα.

Σε σχέση με τις «αντικειμενικές τιμές», το υπουργείο αναφέρει ότι για τη διαμόρφωσή τους παίρνονται υπόψη όχι μόνο οι αγοραίες τιμές, αλλά και το κόστος κατασκευής. Έτσι, σημειώνει ότι η «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση». Αποκρύπτουν βέβαια το γεγονός ότι αύξηση των αντικειμενικών τιμών δρομολογείται για τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα χαράτσια που επιβάλλονται με τον «ενιαίο φόρο».

Έχει διαβαστεί 731 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ…
Προηγούμενο άρθρο
ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ…
Όχι και άποροι …
Επόμενο άρθρο
Όχι και άποροι …

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1169 επισκέπτες και 0 μέλη.