Σάββατο, 24 Οκτ, 2020

  • Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/10
  • Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον
  • Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων
  • Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)
  • Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία
Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/102 Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον3 Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων4 Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)5 Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανδημία: Κυβέρνηση και εργοδοσία…ξεσάλωσαν!

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από τ... Περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στο ίδιο αίτημα το ΚΚΕ ζητά να τεθούν στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που αφορά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, και το άρθρο 24, που προβλέπει την αλλαγή της χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας σε βιομηχανική για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, με σημαία τη στρατηγική της ΕΕ, έρχεται να παραλάβει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να επιταχύνει τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, προκειμένου τα μονοπώλια να επενδύουν ανεμπόδιστα τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και σε αυτόν τον χρυσοφόρο τομέα, με το λογαριασμό να πληρώνουν πανάκριβα οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες με τις διαδοχικές αυξήσεις στους λογαριασμούς - φωτιά και την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο με το σάρωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και τους εξαιρεί από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επίσης, μειώνει τους μισθούς των «μόνιμων», καταργώντας το εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε δοθεί αντί αυξήσεων, ενώ προβλέπει χιλιάδες «εθελούσιες» απολύσεις.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η ΔΕΠΑ τριχοτομείται προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτη η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνει προς το παρόν η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση των διεθνών αγωγών.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν και χτες κουρνιαχτό αντιπαράθεσης για το «μοντέλο» της «απελευθέρωσης» και τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο τρόπος της ιδιωτικοποίησης που προκρίνει είναι «η δημιουργία μονοπωλίων εις βάρος των επιχειρηματιών» και ότι «γίνεται και αλλιώς» καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, και τη ΝΔ να απαντάει: «Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς προχωρούμε από τα λόγια στην πράξη», για τον κοινό τους στόχο, που «είναι υγιής και γρήγορη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» κ.ο.κ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας την κριτική τους σε δευτερεύοντα και κάνοντας σαφή την πλήρη συμφωνία τους στην πολιτική της «απελευθέρωσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι ο καβγάς τους είναι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όπως και το τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στο λαό η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ. Απηύθυναν κάλεσμα στο λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στον κλάδο, να οργανώσει την πάλη του συνολικά κατά της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της στρατηγικής του κεφαλαίου. Εκαναν σαφές ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συνεχώς θα χειροτερεύει η θέση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στην Ενέργεια και ότι η λύση βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και του λαού.

Έχει διαβαστεί 75 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 596 επισκέπτες και 0 μέλη.