«Εφόσον εγερθεί απειλή ενάντια στην ασφάλεια, κυριαρχία, ενότητα, προστασία ή ανεξαρτησία του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας ή του εδάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα Μέρη θα επικοινωνήσουν άμεσα επί όλων των πλευρών της απειλής αυτής προκειμένου να αναλάβουν δράση και μέτρα τα οποία τα Μέρη από κοινού θεωρούν αναγκαία για τη... Περισσότερα
Το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ προκαλεί πυρκαγιές
από Η Άλλη Άποψη
Σε σπινθήρες που προκλήθηκαν από την επαφή καλωδίων χαμηλής τάσης του ΔΕΔΗΕΕ αποδίδεται, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας των ανακριτικών αρχών του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στον Κουβαρά Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, υπάρχουν τρεις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που αναφέρουν ότι είδαν σπινθήρες από τα καλώδια σε κολόνα χαμηλής τάσης, κοντά στο εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, το οποίο τελικά καταστράφηκε από τη φωτιά. Από τους σπινθήρες άρπαξαν φωτιά ξερά χόρτα στη βάση της κολόνας και ξεκίνησε η πυρκαγιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που μετέβη στο σημείο, διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχουν εμφανή στοιχεία στην κολόνα, που αποδεικνύουν ότι υπήρξε φωτιά, η οποία αποδίδεται στην ταλάντωση των καλωδίων από τον δυνατό αέρα.
Σημειώνεται ότι τα καλώδια δεν είναι συνεστραμμένα, αλλά ελεύθερα, για αυτό από τον ισχυρό άνεμο ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους. Μετά την παραπάνω διαπίστωση ο χώρος αποκλείστηκε και φυλάσσεται και σήμερα, θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή κατάσχεση της κολόνας και των άλλων υλικών και αυτοψία από πραγματογνώμονα για την επιστημονική τεκμηρίωση των στοιχείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία που θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 75% των πυρκαγιών οφείλεται στη δυσλειτουργία του απαρχαιωμένου δικτύου της ΔΕΗ που προκαλεί σπινθήρες και κατ' επέκταση φωτιές. Αναδεικνύει τις σοβαρές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έχουν προχωρήσει στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ προκειμένου ν' αποφεύγονται βλάβες ή αστοχίες του εναέριου δικτύου που προκαλούν διακοπές ηλεκτροδότησης και πυρκαγιές.
Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης αποτελεί βασική αιτία των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ως ανάδοχος, έχει αναλάβει 53 αρχικές συμβάσεις για έργα υπογειοποίησης δικτύων, συνολικής συμβατικής αξίας 13.974.347 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, οι οποίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ χαρατσώνει τα λαϊκά νοικοκυριά με πανάκριβες τιμές για το ρεύμα ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμα στις λαϊκές οικογένειες για τον καθαρισμό των οικοπέδων, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης για την πρόληψη αντιπυρικών μέτρων.