Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Το «Πράσινο New Deal» θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» ;

από Η Άλλη Άποψη
Το «Πράσινο New Deal» θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» ;

Πρόκειται για ακόμα έναν μύθο που καταρρέει με πάταγο πάνω στα λαϊκά νοικοκυριά και τις ανάγκες τους. Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα είναι «νύχι - κρέας» με τις «πράσινες» μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και τον ενεργειακό σχεδιασμό που στοχεύει στη διασφάλιση ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους από τις σχετικές επενδύσεις.

-- Με την επέκταση των πανάκριβων ΑΠΕ, που δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως και σταθερά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αλλά ακόμα κι εκεί που οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, όπως δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία για τις μέρες που η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα «έσπασε ρεκόρ», κάθε άλλο παρά μειώνονται οι τιμές για τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, το πού θα διατεθεί το ρεύμα καθορίζεται από τα κέρδη των ομίλων στο πλαίσιο και της ενιαίας διασυνδεδεμένης αγοράς και όχι από τις λαϊκές ανάγκες για φτηνή Ενέργεια.

-- Με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχει επιλεγεί ως «μεταβατικό καύσιμο» στον σχεδιασμό της «πράσινης ανάκαμψης» και αυξάνει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στον λαό, όπως και την ενεργειακή εξάρτηση.

-- Με τους «πράσινους» νέους φόρους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, για να «ενθαρρύνονται» τάχα η απολιγνιτοποίηση και η επέκταση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των κρατών - μελών της ΕΕ. Δεν είναι δηλαδή ο «ακριβός» και «ασύμφορος» λιγνίτης που ακριβαίνει το ρεύμα, όταν χρησιμοποιείται για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, αλλά τα «πράσινα» καπέλα στην τιμή του ρεύματος που παράγεται από τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος, αφού ήδη η ΕΕ θεσπίζει μια σειρά από νέους «πράσινους» φόρους (π.χ. στα κτίρια και στις μεταφορές, επίγειες, θαλάσσιες και αεροπορικές), που θα σημάνουν έναν νέο γύρο «καπέλων» και ανατιμήσεων σε βάρος του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, προκειμένου να επιδοτηθούν με τεράστια κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν και ότι αυτό που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του παρουσιάζουν ως «φάρμακο» για τα αδιέξοδα του σάπιου συστήματος, αποδεικνύεται τελικά «φαρμάκι», εξαιτίας της ίδιας της λειτουργίας και των αντιφάσεων του καπιταλισμού.

Ετσι, η κολοσσιαία κρατική στήριξη που συνοδεύει τον σχεδιασμό της «πράσινης» μετάβασης, για να απαξιωθεί κεφάλαιο, να γίνουν επενδύσεις και να ξεπεραστεί έτσι η οικονομική κρίση, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στις τιμές συνολικά και ειδικά στο ρεύμα. Κι ο λογαριασμός βέβαια καταλήγει πάντα στον λαό...

Οσο για τις «πολλές και ποιοτικές» θέσεις εργασίας, «μιλάνε» οι πάνω από 4.000 απολυμένοι εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, και συνολικά οι πάνω από 20.000 απολύσεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ μέσα σε μια εικοσαετία (από 36.000 σε λιγότερους από 16.000).

Δίπλα σ' αυτά, το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, με τελευταίο παράδειγμα τη θεσμοθέτηση της 12ωρης βάρδιας, μαζί με απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στις εργολαβίες, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις περιβόητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Έχει διαβαστεί 476 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 352 επισκέπτες και 0 μέλη.