Σάββατο, 25 Ιαν, 2020

  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής
  • Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
  • Ψηφίστηκε ο νέος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: «Πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της;»
  • Τάσος Μπαρτζώκας: «Ας δείξουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά»
  • «Πλήρη στήριξη» στον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής1 Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας2 Ψηφίστηκε ο νέος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: «Πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της;»4 Τάσος Μπαρτζώκας: «Ας δείξουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά»5 «Πλήρη στήριξη» στον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ: Πλειοδοσία υποσχέσεων στο μεγάλο κεφάλαιο

print
email
από Η Άλλη Άποψη
 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ: Πλειοδοσία υποσχέσεων στο μεγάλο κεφάλαιο

Για την ικανότητά τους να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου στην εποχή της ανάκαμψης «ξιφούλκησαν» ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χτες στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Αμφότεροι τάχτηκαν υπέρ του «εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου», δεσμεύτηκαν για άμεση παρουσίαση «εθνικών σχεδίων» για την ανάπτυξη και κάλεσαν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν να προσβλέπουν σε κέρδη με δεδομένες τις αντιλαϊκές και φιλοεπιχειρηματικές τους παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, υπέδειξαν στους εργαζόμενους να στρατευτούν στους στόχους του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να τους τάζει «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου που θα παραχθεί» και τον πρόεδρο της ΝΔ «μερίδιο στα κέρδη της ανάπτυξης»!

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, κομπάζοντας ότι αυτές είναι που ωθούν την οικονομία σε έξοδο απ' την κρίση.

Σαν τέτοιες παρουσίασε:

-- Το χτύπημα της φοροδιαφυγής που φέρνει έσοδα στο κράτος δίνοντας τη δυνατότητα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

-- Τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που παρέχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, επενδυτικά κίνητρα, διευκόλυνση των συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκσυγχρονισμό του κράτους ώστε να υποστηρίζει την προσέλκυση επενδύσεων.

-- Την εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τη σημαντική αύξηση του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τη δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.

-- Τις θεσμικές παρεμβάσεις π.χ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αδειοδότηση επιχειρήσεων, την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, τον αναπτυξιακό νόμο με σημαντικά φορολογικά κίνητρα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τα βήματα για φτηνότερη ενέργεια στις βιομηχανίες, όπου μάλιστα αποκάλυψε ότι στα περιβόητα «αντίμετρα» περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για 100 εκατομμύρια κατ' έτος για ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών.

 

 

-- Το ξεπάγωμα μεγάλων έργων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα που αφορούν σε αναβάθμιση λιμένων, ολοκλήρωση της Ιονίας οδού, αξιοποίηση του ΟΛΘ, παράδοση του κάθετου άξονα, τον αγωγό ΤΑΠ, πλωτό σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.λπ.

-- Τέλος, δεσμεύτηκε για ένταση των προσπαθειών για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας «που μπορούν να την κάνουν ιδανικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο», όπως η γεωστρατηγική θέση, τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τα διαθέσιμα κεφάλαια για στήριξη επενδυτικών σχεδίων, η σύνδεση αγροτοδιατροφικού τομέα με τη μεταποίηση, η ηγετική θέση σε ναυτιλία και τουρισμό.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα πολύ ψηλά στον επενδυτικό σχεδιασμό σημαντικών διεθνών κρατικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων, αυτό το μήνυμα έλαβα στην Κίνα, αυτό το μήνυμα λαμβάνει απ' την επαφή με επιχειρηματικούς ομίλους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επανέφερε την άποψη για «μία σαφή λύση με χρονικό βάθος, που θα δημιουργήσει "καθαρό διάδρομο" που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες προωθητικές φοροελαφρύνσεις», καθώς όπως ισχυρίστηκε προκλητικά, την ώρα που ο λαός ματώνει, «μεγάλο φόρο αίματος έχει πληρώσει και ο χώρος της υγιούς επιχειρηματικότητας»!

Διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα έρθουν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους, μετά από μια επταετία, να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία», ο δρόμος μεγαλύτερης στήριξης του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «έτοιμος» να πράξει όσα απαιτεί ο στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεσμευόμενος για την παρουσίαση άμεσα ενός σχεδίου παρεμβάσεων που «θα διευκολύνουν τις επενδύσεις» και θα προσελκύσουν «μεγάλης κλίμακας επενδυτικά κεφάλαια απ' το εξωτερικό», με βασικούς άξονες γνωστές προτάσεις της ΝΔ, όπως:

-- «Πρόκληση σοκ» μέσω τολμηρών διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», με «επιθετική προώθηση» αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεις που θα δώσουν το κατάλληλο «σήμα στους επενδυτές». «Αξιολόγηση. της δημόσιας διοίκησης, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας, βελτίωση των αδειοδοτήσεων και με τη συμμετοχή ιδιωτών στους σχετικούς φορείς, σύγχρονο πλαίσιο χρήσης γης κ.ά.

-- «Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία», με μέτρα όπως διαχείριση «κόκκινων» δανείων, άρση των capital controls, αξιοποίηση πόρων, συνέργειες, συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα ακόμα και για υπηρεσίες...

-- Μείωση «φορολογικού βάρους» και «δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» με μείωση των πλεονασμάτων στο 2%, μείωση φορολογικών συντελεστών στο 20% για τις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας στα μερίσματα και παραπέρα σε επιχειρήσεις που αυξάνουν θέσεις εργασίες, περικοπές δαπανών, εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου και των επιδοτήσεων στα «ευγενή ταμεία».

-- Παρεμβάσεις στο «μη μισθολογικό κόστος» και προστασία της επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι η δέσμη προτάσεων του κόμματός του θα πείσει όσους έφυγαν στο εξωτερικό να επανεξετάσουν τον «επαναπατρισμό των δραστηριοτήτων τους» από γειτονικές χώρες, αφού προφανώς θα απολαμβάνουν κι εδώ τα ίδια προνόμια και την ίδια δυνατότητα έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τάχτηκε κι αυτός υπέρ της «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», με «εξωστρέφεια», «αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων», στροφή στην «υψηλή τεχνολογία» και περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην «αρένα» του ανταγωνισμού, προσάπτοντας στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστική ατολμία».

Με δεδομένη τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, που αντανακλάται και στη συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων υπέρ του κεφαλαίου, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί, κατηγορώντας την για «σκοτεινές μοιρασιές όπου παίζει ρόλο η εύνοια της εξουσίας» και για προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στα ΜΜΕ με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και τα υλικά της παλιάς».

Επιπλέον, συμφωνώντας με την κυβέρνηση στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους και ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε ρευστό στο εγχώριο κεφάλαιο, στόχους που χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα», την κατηγόρησε ότι με την πολιτική της η οικονομία είναι ακόμα σε ύφεση και υπονομεύεται η ανάπτυξη, της χρέωσε την «αρνητική εξέλιξη» στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Έχει διαβαστεί 249 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 83 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά