Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Βατερλώ για τον Μακρόν

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Βατερλώ για τον Μακρόν

«Νερό στον μύλο» της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία έριξαν εκ νέου τα αποτελέσματα του χθεσινού β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που ανέδειξαν σε μεγάλο χαμένο το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, η συμμαχία «Μαζί» (όπου συμμετέχουν το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν, όπως τα κεντρώα MoDem και «Ορίζοντες») έλαβε 247 έδρες (από 347 που είχε) ενώ η «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES), η οσιαλδημοκρατική-κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, στην οποία εκτός από το κόμμα του («Ανυπότακτη Γαλλία») συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, οι Οικολόγοι και άλλες αντίστοιχες δυνάμεις, έλαβε 142 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι το στρατόπεδο του Μακρόν, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 577 βουλευτών και βγήκε αποδυναμωμένο. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, η NUPES αναδεικνύεται σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του κατακερματισμού και των μειωμένων ποσοστών που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς. Ο δε ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, σημείωσε εκλογική εκτόξευση κατακτώντας 89 έδρες (είχε 8) και θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε το 48%.

Ξεκινούν παζάρια για την επόμενη μέρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η έλλειψη αυτοδυναμίας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα κύκλος σκληρών ενδοαστικών παζαριών.

Η νυν πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που επανεξελέγη βουλευτής οριακά, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, BBC)

Έχει διαβαστεί 721 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 530 επισκέπτες και 0 μέλη.