Μια μάχη με αποφασιστική σημασία και με πολλές προεκτάσεις, ενάντια στις στρατηγικές επιλογές για την Παιδεία και με επίκεντρο την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη στα σχολεία. Ο λόγος για την αντιπαράθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την εσωτερική και εξωτερική «αξιολόγ... Περισσότερα
Δεν χάνει η Γερμανία αλλά κερδίζει!
από Η Άλλη Άποψη
Ένα από τα «επιχειρήματα» (ακούστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου) είναι ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν θέλουν να εργάζονται, αλλά θέλουν και να ζουν με τα λεφτά των άλλων και ιδιαίτερα των Γερμανών.
Θα σταθούμε στην ουσία αυτού του ισχυρισμού για να δούμε ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την ιστορία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (ΙFW), που έχει έδρα στο Κίελο, σημαντικά είναι τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει η Γερμανία την πενταετία 2010-2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέρχονται σε 40,9 δισ. ευρώ, και στο ποσόν αυτό συγκαταλέγονται τα επιπλέον κρατικά έσοδα λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.
Κατά το ΙFW, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο.
Στις 27 Μαρτίου του 2012 ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στο περιοδικό «FOCUS» ομολογούσε ότι η Γερμανία, όχι μόνο δεν ζημιώνεται από την κρίση της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, κατέγραφε σημαντικά κέρδη, τα οποία μάλιστα αναμενόταν να πολλαπλασιαστούν σε βάθος χρόνου, όσο οι προσπάθειες για την «επίλυσή» της κρίσης εντατικοποιούνται…
Στις 20/7/2013, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κερδίσει από την ελληνική κρίση το θηριώδες ποσό των 41 δισ ευρώ λόγω της διαφοράς των επιτοκίων.