Ενας στους πέντε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (20%) είχε πέρυσι μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ μεικτά, σχεδόν ένας στους δύο (48%) είχε μισθό μέχρι 800 ευρώ μεικτά, ενώ παράλληλα σε καθεστώς υποαπασχόλησης αναγκάζεται να εργάζεται ένας στους τρεις μισθωτούς!Η τραγική αυτή κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας αποτυπώνετα... Περισσότερα
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «μείωση της σπατάλης τροφίμων»
από Η Άλλη Άποψη
Σε ανακοίνωσή της για τηνέκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «μείωση της σπατάλης τροφίμων»,ηΕυρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕαναφέρει:
«Η λεγόμενη "σπατάλη τροφίμων" που αφορά κυρίως τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, το ότι σαπίζουν και πετιούνται τρόφιμα την ώρα που πεινούν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αποτελεί προκλητική αντίφαση και απότοκο του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί η αναρχία της παραγωγής, αφού μοναδικός σκοπός της είναι το κέρδος των καπιταλιστών και όχι η ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τα διάφορα ευχολόγια και μέτρα που προτείνει η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ακριβώς επειδή στηρίζονται στο έδαφος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν προσφέρουν και την πιο ελάχιστη ανακούφιση στη φτώχεια και την πείνα, αλλά αντίθετα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για επέκταση της εξαθλίωσης. Εκεί στοχεύουν οι προτάσεις της για: επέκταση των εξαιρέσεων της αναγραφής στα τρόφιμα της ένδειξης για την ημερομηνία λήξης τους, εξέταση "μοντέλων" για την "ανάκτηση" ληγμένων τροφίμων και επαναχρησιμοποίησή τους.
Με τη διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με την ημερομηνία λήξης των τροφίμων που προτείνει η ΕΕ, με τις "εκπτώσεις" σε όσα προϊόντα λήγουν και τη διάθεση από τα εστιατόρια των απούλητων μερίδων σε φτηνότερες τιμές, στρώνουν το έδαφος για να τρέφονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που έχουν τσακιστεί από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ΕΕ και κυβερνήσεων, με ληγμένα, αλλοιωμένα κι ακατάλληλα τρόφιμα. Οι δε επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι αφού θα τα διαθέτουν θησαυρίζοντας, ενώ διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένες να τα πετάξουν. Μάλιστα η έκθεση προτείνει τη διάθεση από τις βιομηχανίες των ληγμένων τροφίμων για "φιλανθρωπικούς σκοπούς" και παροχή φοροαπαλλαγών και "οικονομικών κινήτρων" στις επιχειρήσεις για δωρεές τροφίμων σε "φιλανθρωπικές οργανώσεις", ώστε οι καπιταλιστές να κερδίζουν κι από τα "σαπάκια" που θα "δωρίζουν" και να πλασάρονται κι από πάνω σαν "φιλάνθρωποι".
Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης του εργαζόμενου λαού για την ανατροπή του, την αντικατάστασή του από το σοσιαλισμό, όπου η εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό θα μπορούν να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να υπηρετούν τη λαϊκή ευημερία».