Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • Ο Θανάσης Γεωργιάδης δεν είναι πια μαζί μας
  • Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
  • Σωτήρης Αβραμόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας: « Οι μάσκες είναι για προστασία και όχι για φίμωτρο. Θα πρέπει ο λαός ν’ απαντήσει μαχητικά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του»
  • Ελλάδα:Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα
  • "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης
Ο Θανάσης Γεωργιάδης δεν είναι πια μαζί μας 1 Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ3 Σωτήρης Αβραμόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας: « Οι μάσκες είναι για προστασία και όχι για φίμωτρο. Θα πρέπει ο λαός ν’ απαντήσει μαχητικά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του»4 Ελλάδα:Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα5 "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις

Με αφορμή την άσχημη πορεία της πανδημίας και σε επίπεδο Ημαθίας, ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις (να σταματήσει δηλαδή το "κρυφτούλι" ή η παραπληροφόρηση) από κάθε αρμόδιο για τα παρακάτω ζητήματα που τα θέτουμε εδώ και μήνες (Αφορά πρώτιστα ΕΟΔΥ, αλλά και Διοίκηση Νοσοκομείου, τοπικές αρχές- Πόσα τεστ έχουν γίνει μέχρι τώρα (όσοι βρέθ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανάκαμψης» παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το συνολικό ύψος του Ταμείου που θα έχει τίτλο «Next Generation EU» θα είναι 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα άλλα χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που θα φορτωθούν οι λαοί και στο νέο ευρωενωσιακό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ). 

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί αυτά τα χρήματα από τις «αγορές».

Εάν συνυπολογιστεί ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027) αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, το συνολικό πακέτο που έχει να λαμβάνει το κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Στα 33,4 δισ. ευρώ το «μερίδιο» της Ελλάδας

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την Ελλάδα τη χορήγηση ποσού 43,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η συνεισφορά της Ελλάδας για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ. Άρα το καθαρό ποσό υπολογίζεται (σε θεωρητικό επίπεδο) στα 33,4 δισ. ευρώ.

Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης» σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς υπολογίζει ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προτείνεται να λάβουν η Ιταλία και η Ισπανία.

Πανηγύρια για το κεφάλαιο, στο λαό η «λυπητερή»

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, καλωσόρισε την «τολμηρή πρόταση» της Κομισιόν. «Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Σε ανάλογο ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης», εστιάζοντας κυρίως στο ότι «βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια» Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο» από αυτές τις προτάσεις, «καθώς το ενισχυμένο “χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της». Φυσικά, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει τα κάλπικα συνθήματα της «ανάπτυξης για όλους».

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που θα διατεθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια έχουν μικρή σημασία για το λαό, καθώς η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Χώρια που για να δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές, κάθε χώρα θα συνεισφέρει ένα ποσό.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Έχει διαβαστεί 69 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος Ν 0 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 11 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 177 επισκέπτες και 0 μέλη.