Τρίτη, 14 Ιούλ, 2020

  • Δεν υπήρχε σαφής καταδίκη…
  • Η άμεση σύνδεση της Νάουσας με το δίκτυο φυσικού αερίου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα με στελέχη της EDIL HELLAS
  • ΕΟΔΥ: Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. 1 κρούσμα στην Ημαθία
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2020: Έως τις 20 Ιούλη η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων
  • ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ: Δικαιώνει τους συνταξιούχους για αναδρομικά 11 μηνών
  • ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΕΥΑΝ
Δεν υπήρχε σαφής καταδίκη…1 Η άμεση σύνδεση της Νάουσας με το δίκτυο φυσικού αερίου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα με στελέχη της EDIL HELLAS2 ΕΟΔΥ: Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. 1 κρούσμα στην Ημαθία3 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2020: Έως τις 20 Ιούλη η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων4 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ: Δικαιώνει τους συνταξιούχους για αναδρομικά 11 μηνών5 ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΕΥΑΝ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό σχέδιο

Αντιλαϊκό σχέδιο

 Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ δικαιολογούν απόλυτα την ανυπομονησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να πέσουν αυτά τα χρήματα στην «αγορά», καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης που να μην ανοίγει νέα πεδ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ. για το κεφάλαιο, στους λαούς ο λογαριασμός

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανάκαμψης» παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το συνολικό ύψος του Ταμείου που θα έχει τίτλο «Next Generation EU» θα είναι 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα άλλα χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που θα φορτωθούν οι λαοί και στο νέο ευρωενωσιακό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ). 

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί αυτά τα χρήματα από τις «αγορές».

Εάν συνυπολογιστεί ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027) αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, το συνολικό πακέτο που έχει να λαμβάνει το κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Στα 33,4 δισ. ευρώ το «μερίδιο» της Ελλάδας

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την Ελλάδα τη χορήγηση ποσού 43,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η συνεισφορά της Ελλάδας για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ. Άρα το καθαρό ποσό υπολογίζεται (σε θεωρητικό επίπεδο) στα 33,4 δισ. ευρώ.

Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης» σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς υπολογίζει ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προτείνεται να λάβουν η Ιταλία και η Ισπανία.

Πανηγύρια για το κεφάλαιο, στο λαό η «λυπητερή»

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, καλωσόρισε την «τολμηρή πρόταση» της Κομισιόν. «Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Σε ανάλογο ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης», εστιάζοντας κυρίως στο ότι «βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια» Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο» από αυτές τις προτάσεις, «καθώς το ενισχυμένο “χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της». Φυσικά, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει τα κάλπικα συνθήματα της «ανάπτυξης για όλους».

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που θα διατεθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια έχουν μικρή σημασία για το λαό, καθώς η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Χώρια που για να δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές, κάθε χώρα θα συνεισφέρει ένα ποσό.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Έχει διαβαστεί 43 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΒΔ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 696 επισκέπτες και 0 μέλη.