του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ: Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας
από Η Άλλη Άποψη
* Για πρώτη φορά ΗΠΑ και Ισραήλ δεν καταψήφισαν
Για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στηΓενική Συνέλευση του ΟΗΕψήφισε υπέρ της άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ που ισχύει από το 1962 και παρά κάποια μέτρα χαλάρωσης εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ. Συνολικά191 χώρεςαπό τις συνολικά193στήριξαν το ψήφισμα, που καταθέτει εδώ και 25 χρόνια η Κούβα (μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ επέλεξαν να απέχουν αντί να καταψήφισαν, όπως έκαναν πρωτύτερα).
Σύμφωνα με την έκθεση της κουβανικής κυβέρνησης, η συνολική ζημιά από τον 54χρονο αποκλεισμό που ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, επί κυβέρνησης Κένεντι, ξεπερνάει τα 2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πλέγμα νόμων όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που επιβάλλουν κυρώσεις όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε χώρες που συναλλάσσονται με αυτήν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδυνάμωσε αυτήν την επιθετική πολιτική του αποκλεισμού και, παρά τα βήματα προσέγγισης που γίνονται από το Δεκέμβρη του 2014, είναι σε πλήρη ισχύ. Φυσικά, πρόκειται για άλλη τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ανατρέψει τις κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στο λαό της Κούβας, και αυτό όπως κατήγγειλε και ο ΥΠΕΞ της Κούβας,Μπρούνο Ροντρίγκες,διακηρύσσεται και σε πρόσφατη οδηγία στις 14 Οκτώβρη για να καταλήξει ότι η Κούβα δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί τις αξίες της, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητά της», επανέλαβε το αίτημα να της επιστραφεί το Γκουαντάναμο και κατέληξε ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον καπιταλισμό, ο λαός έχει επιλέξει τη σοσιαλιστική κοινωνία, που θέλει να κάνει πιο βιώσιμη και σταθερή».