Κυριακή, 31 Μάι, 2020

  • Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού, κανένας θάνατος, 13 άτομα στις ΜΕΘ
  • «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ: Βαρύς λογαριασμός που δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ IN.GR & ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ
  • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση αύριο Δευτέρα 1 Ιούνη στη Βέροια
  • 31 Μαΐου 1957: Η δολοφονία του στρατηγού Στ. Σαράφη
  • Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Γενοκτονίας στη Νάουσα, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού, κανένας θάνατος, 13 άτομα στις ΜΕΘ1 «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ: Βαρύς λογαριασμός που δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός2 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ IN.GR & ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ 3 Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση αύριο Δευτέρα 1 Ιούνη στη Βέροια4 31 Μαΐου 1957: Η δολοφονία του στρατηγού Στ. Σαράφη5 Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Γενοκτονίας στη Νάουσα, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Συμπληρώνονται σήμερα, 20 Ιούλη 2005, σαράντα ένα χρόνια από εκείνο το Σάββατο της 20ής Ιούλη 1974, ημέρα που ξέσπασε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το έδαφος είχε στρωθεί, πέντε μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιούλη, με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών κατά του αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου, που οδήγησε στην ανατροπή του και την εγκατάσταση στη Λευκωσία ανδρεικέλων της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Η Αγκυρα, με την αγγλοαμερικανική στήριξη, από καιρό περίμενε μια τέτοια ευκαιρία, για να βάλει μπροστά τα σχέδια της διχοτόμησης.

Η επιχείρηση πήρε την κωδική ονομασία «Αττίλας 1» και εκδηλώθηκε αρχικά με απόβαση στη βόρεια ακτή της Κύπρου στην περιοχή της Κυρήνειας, με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στη Λευκωσία και με βομβαρδισμούς κυπριακών πόλεων με εμπρηστικές βόμβες «ναπάλμ». Είχε προηγηθεί, στις 19 Ιούλη, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Σοβιετική Ενωση πρότεινε ψήφισμα για την καταδίκη του πραξικοπήματος, που όμως προσέκρουσε στο «βέτο» των ΗΠΑ.

Με την εκδήλωση της εισβολής, την πρώτη μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το υπ' αριθμόν 353 ψήφισμά του, καταδικάζει την τουρκική εισβολή και ζητάει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ανακωχές και διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όπου η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε για την προετοιμασία της, ενόψει της τελικής επίθεσης. Στο μεταξύ, υπό το βάρος των γεγονότων κατέρρευσε η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών και στις 24 Ιούλη 1974 ορκίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή.

Η εισβολή ολοκληρώθηκε με την επιχείρηση «Αττίλας 2», που ξεκίνησε στις14 Αυγούστου 1974 και ολοκληρώθηκε στις 16 Αυγούστου με την κατάληψη του 36,4% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατοχή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο απολογισμός είναι πάνω 2.000 Έλληνες και Ελληνοκύπριοι νεκροί, πάνω από 1.600 αγνοούμενοι και 200.000Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Η εισβολή δεν ήταν ένα μεμονωμένο πολεμικό επεισόδιο, αλλά τμήμα των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνταν και συνεχίζουν να προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος και τότε, όπως και τώρα, βρισκόταν στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιβουλής. Η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και πάνω στους «δρόμους του πετρελαίου», υπάρχει και σήμερα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν ευθύς εξ αρχής να μείνει το πρόβλημα έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, να μην διεθνοποιηθεί και ακολούθησαν ανάλογη ταχτική δρομολόγησής του στα πλαίσια των επιδιώξεών τους. Η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα της ΕΣΣΔ, δεν άφηνε τότε περιθώρια για αποδιεθνοποίηση και εξεύρεση λύσης έξω από τον ΟΗΕ. Μόνο που ήρθαν οι αρνητικές εξελίξεις με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων για να συμβάλουν στην ευόδωση των αμερικάνικων σχεδίων. Η "νέα τάξη" στην περιοχή περνά από τα πετρέλαια. Και τα πετρέλαια, αποτελούν ζωτικά συμφέροντα για τα αμερικάνικα μονοπώλια. Την Κύπρο τη διεκδικούν ως ένα από τα στρατηγικά ορμητήριά τους για υποταγή των λαών της περιοχής αλλά και ως έδαφος προστασίας των συμφερόντων τους.

Το πρόβλημα αποδιεθνοποιήθηκε. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, το έφεραν στα μέτρα τους. Από πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένων εδαφών, έγινε πρόβλημα των δύο κοινοτήτων. Ετσι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος βρίσκεται διαμελισμένο, ενταγμένο στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό,(τεράστιες γι' αυτό είναι οι κυβερνητικές ευθύνες), με τη συμβολή και επιβουλή των ΗΠΑ, γιατί έτσι το αξιοποιούν και επεμβαίνουν προς χάρη της νατοϊκής λυκοσυμμαχίας και δόξα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ωσπου μέσα από την οριστική διχοτόμηση να υποτάξουν και άμεσα τον κυπριακό λαό στη νατοϊκή ομπρέλα που μόνιμα πλέον θα μετατρέψει το έδαφος της Κύπρου, στο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πράγματι, λύση υπάρχει μόνον έξω από τα αμερικανονατοϊκά γρανάζια. Αλλά αυτή μόνο οι λαοί μπορούν να την επιβάλουν.

 

Έχει διαβαστεί 408 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 31 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος Ν 1-4 μποφόρ

Δευτέρα, 01 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 83 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά