Πέμπτη, 21 Μαΐ, 2026

  • Νάουσα: Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική Γεωργιάδη στην Υγεία
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑ.Σ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (Υδροδότηση Τ.Κ. Κυψέλης, Δήμου Αλεξάνδρειας)
  • Παρουσίαση νέου CD από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
  • Το θρασύδειλο κράτος τρομοκράτης Ισραήλ δείχνει την αποκτήνωση του στους απαχθέντες του στολίσκου αλληλεγγύης στη Γάζα
  • ΚΚΕ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση στην Επιτροπή Θεσμών για να συγκαλυφθούν η υπόθεση των υποκλοπών και οι κυβερνητικές ευθύνες
  • ΝΑΤΟικά νησιά...
Νάουσα: Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική Γεωργιάδη στην Υγεία1 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑ.Σ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (Υδροδότηση Τ.Κ. Κυψέλης, Δήμου Αλεξάνδρειας)2 Παρουσίαση νέου CD από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας3 Το θρασύδειλο κράτος τρομοκράτης Ισραήλ δείχνει την αποκτήνωση του στους απαχθέντες του στολίσκου αλληλεγγύης στη Γάζα4 ΚΚΕ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση στην Επιτροπή Θεσμών για να συγκαλυφθούν η υπόθεση των υποκλοπών και οι κυβερνητικές ευθύνες5 ΝΑΤΟικά νησιά...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμείλικτο

Αμείλικτο

Τη Δευτέρα που μας πέρασε συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Αν άκουγε κανείς τον υφυπουργό, που απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης, θα νόμιζε ότι στους χώρους δουλειάς επικρατεί μόνο «τάξη και αλφαδιά» και ότι τα εργοδοτικά εγκλήματα υπάρχουν μόνο ως αντιπαράθεσ... Περισσότερα

Ο Τράμπ ίδρυσε στρατιωτική «διοίκηση διαστήματος»

από Η Άλλη Άποψη
Ο Τράμπ ίδρυσε στρατιωτική «διοίκηση διαστήματος»

Την ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών ακόμη και εκτός του πλανήτη, σηματοδοτεί την επίσημη ίδρυση της «Στρατιωτικής Διοίκησης Διαστήματος» (USSPACECOM) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική ημέρα», καθώς «αναγνωρίζεται ότι το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας της Αμερικής», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Ουάσιγκτον.

Η νέα διοίκηση «θα εξασφαλίσει ότι η αμερικανική υπεροχή στο διάστημα ουδέποτε θα αμφισβητηθεί ή θα απειληθεί διότι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις είναι να προετοιμαζόμαστε για τη νίκη», συνέχισε. Για τον Τραμπ, το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστούν εχθροί των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε «αμερικανικούς δορυφόρους», που είναι εξόχως «σημαντικοί για τις επιχειρήσεις μας στα πεδία πολέμων και για τον τρόπο ζωής μας».

Η «SPACECOM» έγινε η 11η «διοίκηση» του Πενταγώνου κι είναι στη θεωρία ισότιμη με την Διακλαδική Διοίκηση «CENTCOM», η οποία έχει ως αρμοδιότητα της διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Μετά την ίδρυση της «Διοίκησης Διαστήματος», ο Τραμπ ανήγγειλε την προσεχή δημιουργία μιας «Δύναμης Διαστήματος» που θα είναι ο έκτος κλάδος του αμερικανικού στρατού, μετά το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή. Η «Δύναμη» αρχικά τουλάχιστον θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία, που επιβλέπει από τη δεκαετία του 1950 τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα.

Η αποστολή της «SPACECOM» είναι πολλαπλή: αποτροπή, άμυνα, απόκτηση αποτελεσματικής δυνατότητας διεξαγωγής μαχών στο διάστημα, εκπαίδευση αυτών που πιθανόν θα εμπλακούν στο δυνητικό πόλεμο στο διάστημα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η «SPACECOM» θα συνεργαστεί με παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, τον συνασπισμό «Πέντε Μάτια» («Five Eyes», όρος που παραπέμπει στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και του Καναδά με τις αμερικανικές), καθώς και με τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία - η τελευταία έχει επίσης εξαγγείλει την προσεχή δημιουργία στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος.

Να σημειωθεί πάντως ότι η νέα Δύναμη δεν αποκλείεται να σκοντάψει στο Κογκρέσο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότησή της. Ο Λευκός Οίκος θέλει αυτή να ανέλθει σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόσχα: Αναπόφευκτη η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος 

Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι αναπόφευκτη, έκρινε σήμερα ο επικεφαλής της «Roscosmos», Ντμίτρι Ραγκόζιν.

Η κατάσταση «κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αργά αλλά σίγουρα. Κανένας στη "Roscosmos" δεν έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτό», τόνισε ο Ραγκόζιν μέσω «Twitter», αναφερόμενος στην ίδρυση της «USSPACECOM», σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Tass»)

Έχει διαβαστεί 426 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 843 επισκέπτες και 0 μέλη.