Παρασκευή, 05 Μάρ, 2021

  • ΜΗΝΥΜΑ Δ/ΝΤΗ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, κ.ΠΥΡΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
  • ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δίκαιος ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση
  • Βέροια: Σημαντικές φθορές στην Παιδική Χαρά των Αγίων Αναργύρων
  • Τάσος Μπαρτζώκας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας: εφ΄όλης της ύλης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης
  • Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με τον νέο Αστυνομική Διευθυντή Ημαθίας Ταξίαρχο κ. Γιώργο Αδαμίδη
  •  «Να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς»: Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη.
ΜΗΝΥΜΑ Δ/ΝΤΗ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, κ.ΠΥΡΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ1 ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δίκαιος ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση2 Βέροια: Σημαντικές φθορές στην Παιδική Χαρά των Αγίων Αναργύρων3 Τάσος Μπαρτζώκας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας: εφ΄όλης της ύλης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης4 Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με τον νέο Αστυνομική Διευθυντή Ημαθίας Ταξίαρχο κ. Γιώργο Αδαμίδη5  «Να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς»: Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη.6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Lockdown στην πολιτική τους!

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο lockdown ...μέσα στο lockdown, για να εκτονώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ομολογία των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί τον λαό η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτή η πολιτική, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ευθύνε... Περισσότερα

Οι λαοί στο έλεος του ανταγωνισμού μονοπωλίων του Φαρμάκου

από Η Άλλη Άποψη
Οι λαοί στο έλεος του ανταγωνισμού μονοπωλίων του Φαρμάκου

Τα στοιχεία που βγήκαν αυτήν τη βδομάδα, καθώς εξελίσσεται η πανδημία κορονοϊού σε όλο τον κόσμο - με τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 98 εκατομμύρια και τους νεκρούς τα 3 εκατομμύρια - είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο καπιταλιστικός «ιός» είναι αυτός που ευθύνεται για το γεγονός πως οι λαοί δεν μπορούν να έχουν την περίθαλψη που απαιτείται και δεν μπορούν να ωφεληθούν από «όπλα» που είναι σήμερα διαθέσιμα, φάρμακα και εμβόλια, γιατί γίνονται αντικείμενο ενός σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, εμφανίστηκε να κάνει απελπισμένες δηλώσεις ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας», αναφερόμενος στην άνιση κατανομή και διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19, ζητώντας από τις «παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με πιο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο». Δηλαδή, κάλεσε τα μονοπώλια του Φαρμάκου που προσδοκούν κέρδη να κάνουν σωστή μοιρασιά, όταν έχει αποδειχτεί ότι αυτά έκλεισαν συμφωνίες και προαγορές με αυτά τα κράτη και τις ενώσεις που έδωσαν «ζεστό» χρήμα, το οποίο βέβαια προέρχεται από τα κλεμμένα από τους λαούς. Το φαινόμενο παρουσιάζεται ως «εμβολιαστικός εθνικισμός», που υποτίθεται μπορεί να αποτραπεί από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων, το COVAX.

Αυτό βέβαια πρακτικά προσκρούει στη ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς, όπου η μια εταιρεία πάει να φάει το μερίδιο της άλλης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραμένει η απαίτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, με το επιχείρημα ότι είναι θέμα «εμπιστευτικότητας» και «προστασίας του ανταγωνισμού». Στην πραγματικότητα, κρατώντας στο σκοτάδι ρήτρες, δεσμεύσεις, τιμές της συμφωνίας κρατών και ιμπεριαλιστικών ομίλων...

Τεράστια ανισοκατανομή των εμβολίων

Αυτός λοιπόν ο θανάσιμος ανταγωνισμός είναι που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να έχουν υπογραφεί 44 διμερείς συμφωνίες μέσα στο 2020 και άλλες 12 στον τρέχοντα χρόνο και 11 χώρες να συγκεντρώνουν το 90% των 40 και πλέον εκατ. δόσεων εμβολίου που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται: Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού).

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή είναι 7 και για όλα προβλέπονται δύο δόσεις. Είναι της «Pfizer»/«BioNTech» (αμερικανική και γερμανική εταιρεία), της «Moderna» (αμερικανική) που κυριαρχούν στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Της «AstraZeneca» - Πανεπιστημίου Οξφόρδης (βρετανικό) κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, όπου επίσης χρησιμοποιείται το ινδικό εμβόλιο από την «Bharat Biotech».

Το εμβόλιο «Sputnik V» του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία καθώς επίσης στην Αργεντινή, στη Λευκορωσία και τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της «Sinopharm» χορηγείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στις Σεϊχέλες και την Ιορδανία, και αυτό της «Sinovac» στην Ινδονησία, στη Βραζιλία και την Τουρκία.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προκαλούν αντιπαραθέσεις

Η «Pfizer» ανακοίνωσε ότι μειώνει τις παραδόσεις σε μερικές χώρες ακόμα και στο 50% για τη βδομάδα που τρέχει γιατί κάνει, λέει, «ανασύνταξη της παραγωγικής της δομής». Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία στις κυβερνήσεις της ΕΕ, που ενώ δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των δημόσιων συστημάτων Υγείας ούτε προστασίας σε χώρους δουλειάς, σε χώρους Εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί τα θεωρούν κόστος, βλέπουν τώρα και τους εμβολιασμούς που είχαν θεωρήσει «σανίδα σωτηρίας» για την ανάκαμψη και άλλων κλάδων, να καθυστερούν. Ετσι, η κυβέρνηση της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει και πρόβλημα αστάθειας, εμφανίστηκε να απειλεί με νομικά μέτρα κατά της «Pfizer», ενώ η ουγγρική έγινε η πρώτη που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής «AstraZeneca» και του ρωσικού «Sputnik V», αγνοώντας την ευρωενωσιακή τακτική για διαχείριση της διανομής των εμβολίων μέσω μόνο των συμφωνιών που έχει κλείσει με εταιρείες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαδικασίες που θα επηρεάσουν τις άμεσες επόμενες παραδόσεις, αλλά υπόσχεται ότι έως τα μέσα Φλεβάρη - αρχές Μάρτη θα υπάρξει σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δόσεων.

Επίσης, στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου «Sputnik V» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει την επανεξέτασή της το Φλεβάρη, επιδιώκοντας να μπει και σε αυτήν την αγορά. Ενδιαφέρον έχει το ότι η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν θα είχε αντίρρηση να παράγεται στην ΕΕ εφόσον πρώτα πάρει έγκριση, προϊδεάζοντας ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν και γερμανικά μονοπώλια από μια τέτοια προοπτική.

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στο «Serum Institute of India», τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο, που βρίσκεται στη Δυτική Ινδία, όπου παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca». Τραγικό θάνατο βρήκαν 5 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ενώ η εταιρεία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, γιατί «υπάρχουν εφεδρικές εγκαταστάσεις»

 


Έχει διαβαστεί 519 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 06 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 465 επισκέπτες και 0 μέλη.