Κυριακή, 10 Μαΐ, 2026

  • «Εθνικά υπερήφανοι» για 7 αποστολές εκτός συνόρων για τα κέρδη των αστών και την ετοιμότητα εμπλοκής σε βρώμικες αποστολές όπως του... ουκρανικού drone!
  • ΚΚΕ: Η «οικονομική σταθερότητα» που διαφημίζει ο Κ. Μητσοτάκης είναι για την αύξηση των κερδών των ομίλων και την αδυναμία του λαού να ζήσει αξιοπρεπώς
  • ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Το κλείσιμο της βάσης της Ryanair αφήνει στον «αέρα» εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιβατικό κοινό
  • Μέση Ανατολή: Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος με χτυπήματα στα Στενά, αποστολές Βρετανίας και Γαλλίας και γιγάντωση των κερδών της Aramco
  • Στεφάνι μνήμης και τιμής  στη Βέροια για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
  • Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τη Γιορτή της Μητέρας
«Εθνικά υπερήφανοι» για 7 αποστολές εκτός συνόρων για τα κέρδη των αστών και την ετοιμότητα εμπλοκής σε βρώμικες αποστολές όπως του... ουκρανικού drone!1 ΚΚΕ: Η «οικονομική σταθερότητα» που διαφημίζει ο Κ. Μητσοτάκης είναι για την αύξηση των κερδών των ομίλων και την αδυναμία του λαού να ζήσει αξιοπρεπώς2 ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Το κλείσιμο της βάσης της Ryanair αφήνει στον «αέρα» εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιβατικό κοινό3 Μέση Ανατολή: Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος με χτυπήματα στα Στενά, αποστολές Βρετανίας και Γαλλίας και γιγάντωση των κερδών της Aramco4 Στεφάνι μνήμης και τιμής  στη Βέροια για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών5 Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τη Γιορτή της Μητέρας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να ποιοι κερδίζουν από την ακρίβεια

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν είναι μία αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Στηρίζει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της το καπιταλιστικό σύστημα, δεν παύει όμως να κάνει αναλύσεις που «πατάνε» στην πραγματικότητα και δημιουργούν προβληματισμούς. Διαβάζουμε λοιπόν στο άρθρο με τίτλο « «Πληθωρισμός κερδών» (3/5- Κ. Καλλίτσης) τα ... Περισσότερα

Φωτιά στη Λατινική Αμερική βάζουν οι ΗΠΑ

από Η Άλλη Άποψη
Φωτιά στη Λατινική Αμερική βάζουν οι ΗΠΑ

Μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πέταξαν χτες πάνω από τον Κόλπο της Βενεζουέλας, καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν ολοφάνερα την επιθετικότητά τους σε όλη την περιοχή, με βάση και τον άξονα που καταγράφει η «Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια των ΗΠΑ», για ένα δυτικό ημισφαίριο «απαλλαγμένο από εχθρική ξένη εισβολή ή ιδιοκτησία βασικών περιουσιακών στοιχείων και που θα υποστηρίζει κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού».

Συγκεκριμένα δύο αεροπλάνα τύπου F/A-18 πέταξαν στην περιοχή -για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μισής ώρας όπως μετέδιδαν αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα σχετικά επίσημα στοιχεία- σηματοδοτώντας μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας από τον Σεπτέμβρη που η Ουάσιγκτον άρχισε να αναπτύσσει στην περιοχή μεγάλη στρατιωτική δύναμη, διαρκώς ενισχυόμενη από σημαντικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεών της όπως και το αεροπλανοφόρο «USS Ford», με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ναρκω-τρομοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι ορισμένα διεθνή μέσα συνδέουν την εν λόγω επιθετική ενέργεια με την αναχώρηση από τη Βενεζουέλα του στελέχους της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο που της δόθηκε το ...Νόμπελ «Ειρήνης», που το αφιέρωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ έχει καλέσει και σε επέμβασή τους στη Βενεζουέλα! Η ίδια χτες υποστήριξε ότι «θα είμαι στο Όσλο, αυτή τη στιγμή ταξιδεύω προς το Όσλο» από όπου και εμφανίστηκε δημόσια, ενώ το βραβείο εκ μέρους της παρέλαβε η κόρη της. 

Την ίδια στιγμή, σενάρια για άμεσα στρατιωτικά πλήγματα στη χώρα -όπως και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει επανειλημμένα- επανέφερε και το CNN, αναφερόμενο σε απανωτές διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο για εναλλακτικές σχετικά με τη «μετάβαση» από το «κενό εξουσίας» που θα προκύψει από μια συμφωνημένη αποχώρηση Μαδούρο ή χτυπήματα που θα στοχεύσουν συγκεκριμένα σημεία των υποδομών του.

Όλα αυτά ενώ τα αμερικανικά μονοπώλια διατηρούν στο ακέραιο φιλόδοξα σχέδια για τον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της «Chevron», Μάικλ Γουίρθ, που είπε ότι συνεχίζονται συνομιλίες σχετικά με την «επεξεργασία» των κυρώσεων που η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει στη Βενεζουέλα, Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την παρουσία του στη χώρα επειδή «βρίσκεται στο ημισφαίριό μας, πολύ κοντά στο συγκρότημα διύλισης της ακτής του Κόλπου».

Αργότερα χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο στη Βενεζουέλα «καταγγέλλει σθεναρά και καταδικάζει αυτήν που αποτελεί κατάφωρη κλοπή και ενέργεια διεθνούς πειρατείας, που ανακοινώθηκε δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ), ο οποίος ομολόγησε την επίθεση σε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στην Καραϊβική θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε και επιπλέον αναφέρει ότι «ο σκοπός πάντα ήταν να αρπάξει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας χωρίς να πληρώσει τίποτα».

(Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη»)


Έχει διαβαστεί 276 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Κτηνωδίες
Επόμενο άρθρο
Κτηνωδίες

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 392 επισκέπτες και 0 μέλη.