Κυριακή, 26 Ιουλ, 2026

  • Μ.Α.Σ. «Η Καλλιθέα»: Δυναμική πρεμιέρα για το ιστορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
  • To Ιράν αφήνει ανοιχτό το να «απαντήσει» στο ουκρανικό πλήγμα σε πλοίο του ενώ ο Ζελένσκι μιλά για ρωσική εμπλοκή στα ιρανικά αντίποινα
  • ΚΚΕ: Να ανακληθεί εδώ και τώρα η ελληνική πυροβολαρχία «Patriot» με το προσωπικό που τη συνοδεύει από τη Σαουδική Αραβία
  • Συνταξιούχοι του δημοσίου Ημαθίας: «Αγώνας ενάντια στις ανισότητες στις Συντάξεις Χηρείας
  • Σαν ... τρεις σταγόνες νερό για την Παιδεία
  • Συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση: Κοινή αγωνία για θωράκιση της κυρίαρχης πολιτικής
Μ.Α.Σ. «Η Καλλιθέα»: Δυναμική πρεμιέρα για το ιστορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών1 To Ιράν αφήνει ανοιχτό το να «απαντήσει» στο ουκρανικό πλήγμα σε πλοίο του ενώ ο Ζελένσκι μιλά για ρωσική εμπλοκή στα ιρανικά αντίποινα2 ΚΚΕ: Να ανακληθεί εδώ και τώρα η ελληνική πυροβολαρχία «Patriot» με το προσωπικό που τη συνοδεύει από τη Σαουδική Αραβία3 Συνταξιούχοι του δημοσίου Ημαθίας: «Αγώνας ενάντια στις ανισότητες στις Συντάξεις Χηρείας4 Σαν ... τρεις σταγόνες νερό για την Παιδεία5 Συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση: Κοινή αγωνία για θωράκιση της κυρίαρχης πολιτικής6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ομολογίες

Ομολογίες

Η κυβέρνηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ και τα φερέφωνά τους παρουσιάζουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» ως παράγοντα σταθερότητας και γεωπολιτικής αναβάθμισης. Η ίδια όμως η Εθνική Στρατηγική Ανθεκτικότητας, που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη έρχεται να αναδείξει και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Στο κεφάλαιο όπου περιγράφε... Περισσότερα

Σε τροχιά νέας κλιμάκωσης ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μ. Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και τα ιρανικά αντίποινα που βρήκαν ξανά στόχο...

από Η Άλλη Άποψη
Σε τροχιά νέας κλιμάκωσης ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μ. Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και τα ιρανικά αντίποινα που βρήκαν ξανά στόχο...

Σε τροχιά παραπέρα κλιμάκωσης κινείται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά και τις νέες πολεμικές επιχειρήσεις από πολύ νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις αμερικανικές επιθέσεις στο ιρανικό νησί Κεσμ και σε δεξαμενόπλοιο που κατευθυνόταν στο Ιράν, καθώς και τα σφοδρά αντίποινα του Ιράν σε υποδομές και αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν - με την Τεχεράνη να «προειδοποιεί» ότι οι δύο χώρες φέρουν «άμεση και ξεκάθαρα ευθύνη» για τις αμερικανικές επιθέσεις του Ιράν.

Σε άλλη μια εξέλιξη μάλιστα που ξεσκεπάζει για άλλη μια φορά την αμερικανική προπαγάνδα περί «άτρωτου στρατού» και «προστασίας» των «συμμάχων» των ΗΠΑ, και παρά τις διάφορες «διαψεύσεις» που είχαν προηγηθεί το πρωί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, το Κουβέιτ παραδέχτηκε ότι χτυπήθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας, ανακοινώνοντας ότι ο τερματικός σταθμός Τ1 υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν. Οι πτήσεις ανεστάλησαν για αρκετές ώρες.

Είχαν προηγηθεί διαβεβαιώσεις της CENTCOM (διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία) σήμερα το πρωί ότι δήθεν «όλοι οι ιρανικοί πύραυλοι απέτυχαν να πλήξουν τους στόχους τους», με δύο πυραύλους προς το Κουβέιτ να «διαλύονται εν πτήσει» και τρεις προς το Μπαχρέιν να αναχαιτίζονται.

Η πραγματικότητα βέβαια αποδείχθηκε και πάλι διαφορετική.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί επίμονα και σταθερά να υποβαθμίσει το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν τα ιρανικά αντίποινα, ωστόσο αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς και αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών έχουν επιβεβαιώσει ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, οι βάσεις τους και σημαντικές υποδομές των «συμμάχων» τους έχουν υποστεί ισχυρά πλήγματα.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, για τα αποτελέσματα των οποίων η CENTCOM δεν είπε κουβέντα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι προκάλεσαν τραυματισμούς Αμερικανών στρατιωτών και σοβαρές ζημιές σε δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper.

Αντίστοιχα, πριν από σχεδόν ένα μήνα, ανάλυση της Washington Post, που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες, αποκάλυπτε πως οι ιρανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει ζημιές ή έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 228 δομές ή εξοπλιστικά συστήματα σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, μόλις πριν λίγες μέρες, έρευνα του BBC αποδείκνυε ότι η Τεχεράνη έχει στοχεύσει 20 βασικές εγκαταστάσεις σε οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής από τα τέλη Φεβρουαρίου, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων σε υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας, ανεφοδιασμού αεροσκαφών και ραντάρ, και φέρνοντας τον αντίπαλό της σε δεινή θέση. Η έρευνα βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες και βίντεο που αναλύθηκαν από το BBC Verify.

«Ενιαία στάση» των χωρών του Κόλπου ζητούν τα ΗΑΕ

Η θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους - αλλά και η προσπάθεια «υπέρβασης» αντιθέσεων - φαίνεται και από το κάλεσμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε ενιαία στάση των χωρών του Κόλπου.

Ο σύμβουλος του προέδρου, Ανουαρ Γκαργκάς, έγραψε στο X ότι η επαναλαμβανόμενη ιρανική επιθετικότητα απαιτεί συλλογική απάντηση: «Κανένα κράτος του Κόλπου δεν πρέπει να αφεθεί μόνο του. Η ασφάλεια του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι αλληλένδετη». Ο Γκαργκάς τόνισε ότι οι επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο κατά συγκεκριμένων χωρών, αλλά απειλούν όλα τα κράτη της περιοχής.

Το Μπαχρέιν καταδίκασε τη «συστηματική ιρανική επιθετικότητα» ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ το Κουβέιτ, από την πλευρά του, εξέφρασε «καταδίκη με τους πιο έντονους όρους» για την «εγκληματική ιρανική επιθετικότητα».

Κατήγγειλε συγκεκριμένα «συνεχιζόμενες ιρανικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, με στόχο για άλλη μια φορά μη στρατιωτικές και ζωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κουβέιτ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων, και ζημιές σε ζωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών αποστολών».

Επανέλαβε δε ότι η χώρα διατηρεί το «πλήρες και εγγενές δικαίωμά της» να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση.

Ιράν: Κουβέιτ και Μπαχρέιν φέρουν «άμεση ευθύνη» για τις αμερικανικές επιθέσεις

Από την πλευρά του, το Ιράν ανέφερε σήμερα πως το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν φέρουν «άμεση και ξεκάθαρη ευθύνη» για τις αμερικανικές επιθέσεις, καθώς το έδαφος και οι εγκαταστάσεις τους έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Το Ιράν κατηγόρησε επίσης τον «τρομοκρατικό στρατό» των ΗΠΑ ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις στον Κόλπο.

«Οποιαδήποτε χώρα επιτρέπει στα επιτιθέμενα μέρη να χρησιμοποιούν τον εδαφικό, θαλάσσιο ή εναέριο χώρο της, ή τις εγκαταστάσεις και τις βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της, για να διεξάγουν ή να υποστηρίζουν στρατιωτική επιθετικότητα κατά του Ιράν, παραβιάζει κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της καλής γειτονίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο X.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με το Πακιστάν περιελάμβανε επίσης τον στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που λειτουργεί και ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Σχετικά με τις συνομιλίες η Τεχεράνη δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτή, αλλά δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις των ΗΠΑ. «Δεν είναι σωστό να λέμε ότι μόνο πολεμάμε και δεν διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ιρανικής βουλής, Μοτζτάμπα Νικζάντ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν. «Θα διαπραγματευτούμε αν χρειαστεί, αλλά δεν εμπιστευόμαστε καμία υπόσχεση από τους Αμερικανούς. Διέπραξαν εγκλήματα εναντίον μας με τον πιο βάναυσο δυνατό τρόπο», ανέφερε.


Έχει διαβαστεί 245 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 355 επισκέπτες και 0 μέλη.