Μία ακόμα σκιαμαχία αναμένεται σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, στη συζήτηση για το περιβόητο «κράτος δικαίου». Στη σκιά των σκανδάλων που παράγει με το τσουβάλι η πολιτική της, η κυβέρνηση ανακάλυψε «χρόνιες παθογένειες» του κράτους και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, την ώρα που η συστημική α... Περισσότερα
Στερεύουν τα ποτάμια της Ευρώπης
από Η Άλλη Άποψη
Σε σοβαρό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η ξηρασία και η μείωση της στάθμης πολλών ποταμών της Ευρώπης, όπως τουΡήνου, τουΔούναβη, τουΠάδου, τουΤάμεση.
Ξερές κοίτες και χιλιάδες νεκρά ψάρια είναι το σκηνικό που αντικρίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε περιοχές από τις οποίες άλλοτε έτρεχαν τα νερά ποταμών. Η άνευ προηγουμένου ξηρασία καίει αγροτικές σοδειές, επιβάλλει περιορισμούς στο νερό, προκαλεί πυρκαγιές και απειλεί τα υδρόβια είδη.
Εδώ και σχεδόν δύο μήνες δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη και η ξηρή περίοδος αναμένεται να έχει συνέχεια, ενώ η μειωμένη χιονόπτωση τον χειμώνα περιορίζει τα αποθέματα γλυκού νερού που είναι διαθέσιμο για άρδευση το καλοκαίρι.
Η ξηρασία έχει οδηγήσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του νερού και η ναυτιλία βρίσκεται σε κίνδυνο στον Ρήνο και στον Δούναβη. Ο Ρήνος θα μπορούσε να φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα τις επόμενες μέρες, καθιστώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του πετρελαίου - όλο και πιο δύσκολη.
Μία πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στον Ρήνο θα είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία και την ΕΕ. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι μια εξάμηνη αναστολή το 2018 κόστισε περίπου 5 δισ. ευρώ.
Οι εμπορευματικές μεταφορές στα 2.850 χιλιόμετρα του Δούναβη έχουν επίσης διαταραχθεί σοβαρά, ωθώντας τις αρχές σεΣερβία,Ρουμανία,Βουλγαρίανα αρχίσουν να ανοίγουν βαθύτερα κανάλια, προκειμένου πλοία που μεταφέρουν κυρίως καύσιμα για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας να καταφέρουν να προχωρήσουν.
ΗΝορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πει ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα των δεξαμενών της μπορεί τελικά να την υποχρεώσουν να περιορίσει τις εξαγωγές Ενέργειας.
ΣτηνΟυγγαρία, μεγάλα τμήματα της λίμνης Velence κοντά στη Βουδαπέστη έχουν μετατραπεί σε κομμάτια αποξηραμένης λάσπης.
Η πρωση των υδάτων στον ποταμό Έλβα αποκαλύψε τις λεγόμενες «πέτρες της πείνας». «Wenn du mich siehst, dann weine» («Αν με δεις, τότε κλάψε»), γράφει η ζοφερή επιγραφή σε μια από αυτές στη τσεχική πόληDecín, κοντά στα γερμανικά σύνορα.
Ο μακρύτερος ποταμός τηςΙταλίας, ο Πάδος, του οποίου η στάθμη του νερού βρίσκεται σε χαμηλό 70 ετών, έφερε στην επιφάνεια τα ερείπια της Ρωμαϊκής εποχής, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας, όπως μια φορτηγίδα 50 μέτρων που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ένα γερμανικό άρμα και, κοντά στη Μάντοβα, μια βόμβα 450 κιλών, της οποίας η ανακάλυψη και η έκρηξη απαιτούσαν εκκένωση κατοικιών και την απομάκρυνση περισσότερων από 3.000 ανθρώπων.
Στη Σερβία, η στάθμη του ποταμού Δούναβη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκθέτοντας τα ναυάγια περισσότερων από 20 γερμανικών πολεμικών πλοίων γεμάτα εκρηκτικά που από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κοντά στοΠράχοβοκαι μερικά ακόμη με πυργίσκους και γέφυρες ανέπαφα κρυμμένα στο βυθό.
Στην Ισπανία, χωριά που βυθίστηκαν για να δημιουργηθούν υδατοδεξαμενες και τεχνητές λίμνες έχουν αναδυθεί και έχουν μετατραπεί γίνει τουριστικά αξιοθέατα. ΤοAceredoκαι τοPortomarínείναι χαρακτηριστικά.
Στην Ισπανία, επίσης οι αρχαιολόγοι ενθουσιάστηκαν από το προϊστορικό μεγαλιθικό μνημείο που αποκαλούν«Ισπανικό Στόουνχετζ»που αναδύθηκε από την υποχώρηση των νερών.
Το φαινόμενο όμως ξεπερνά την Ευρώπη. Η στάθμη των νερών στον ποταμόΓιανγκτσέέπεσε, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν ένα βυθισμένο νησί στην πόληΤσονγκτσίνγκτης νοτιοδυτικήςΚίνας. Η κρατική τηλεόραση CCTV μετέδωσε την Παρασκευή ότι 66 ποταμοί σε 34 περιφέρειες της Τσονγκτσίνγκ έχουν στερέψει.