Η μάχη απέναντι στο κέρδος, στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν, είναι μάχη ζωής για την εργατική τάξη και τον λαό.Οι αποδείξεις που μαζεύονται όλο και περισσότερο, θέτουν επιτακτικά σε κάθε εργαζόμενο που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, αν και πώς θα γυρίσει από το μεροκάματο, το δίλημμα: `Η με τα κέρδη μιας χούφτ... Περισσότερα
Συμφωνίες δεκάδων δισ. και παζάρια με «ειδικό βάρος»
από Η Άλλη Άποψη
Με«λίστα αγορών» συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίωνέφθασε σήμερα στοΛευκό Οίκοο Τούρκος πρόεδρος,Ρ. Τ. Ερντογάνόπως δήλωναν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του σε διεθνή ΜΜΕ, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό τουΝτ. Τραμπ.
Στις δημόσιες δηλώσεις στην αρχή της συνάντησης -η οποία διήρκεσε 2 ώρες και 20 λεπτά- ο Ντ. Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε ότι«κάνουμε ωραίες συμφωνίες και δουλειές με την Τουρκία».
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα είχαν μία «μεγάλη συζήτηση» για τοεμπόριοαλλά και για ταμαχητικά αεροσκάφηπου ζητά η Τουρκία (F-35 και αναβάθμιση των F-16) και τασυστήματα «Patriot».
Ο Τραμπ έδωσε επίσης εύσημα στον Ερντογάν για το ρόλο της Άγκυρας στην ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ στηΣυρίατο 2024, όπως και για τη «μεγάλη επιρροή» που μπορεί να έχει ως «διαμεσολαβητής» στον πόλεμο στηνΟυκρανία, προσθέτοντας ωστόσο πως θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος αν η Τουρκία σταματούσε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε πως Τουρκία και ΗΠΑ μπορούν να εντείνουν και άλλο τη στενή συνεργασία τους σε διάφορα επίπεδα, αναφερόμενος και αυτός στο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τα F-16 και τα F-35.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ υπέγραψανμνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπ. Μπαϊρακτάρ.
Όπως έγινε γνωστό, «κλείδωσε» επίσης συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τηναγορά πάνω από 200 αεροπλάνων της «Boeing»από την Τουρκία.
Προάγγελος της θερμής υποδοχής του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο ήταν η σωρεία συμφωνιών που από τις αρχές της βδομάδας είχαν υπογράψει με την Άγκυρα πολλοί αμερικανικοί κολοσσοί, καταρχήν από τηνΕνέργεια(«Hartree», «Chevron» κλπ.), με ζητούμενο τη νέα μεγάλη αύξηση τωνεξαγωγών αμερικανικού LNG στην Τουρκίακαι μέσω των υποδομών της αποθήκευσης και / ή επαναεριοποίησης σε άλλες αγορές, καταρχήν ευρωπαϊκές.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα συμφωνίες για αγορά εκατοντάδων επιβατηγών και στρατιωτικών αεροσκαφών, το διμερές παζάρι φέρεται να εστιάζει και στην παραγωγή εξαρτημάτων αμερικανικών αεροσκαφών σε παραγωγικές μονάδες στην ίδια την Τουρκία.
Με ολοφάνερες τις ευρύτερες προεκτάσεις που αποκτούν τέτοιες επιχειρηματικές συμφωνίες για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε ευρύτερες «εξισώσεις» στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» φιλοξενούσε ανάλυση σύμφωνα με την οποία η συνάντηση «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημείο καμπής για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και περιφερειακών ζητημάτων».
Συμπλήρωνε δε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη στρατηγική αυτονομία της Τουρκίας,με μοχλό τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, ως "αλλαγή άξονα". Ακόμα θυμόμαστε τους γερουσιαστές που είπαν στον πρόεδρο Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο να "γυρίσει σπίτι (στη Δύση)" αντί για τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, ο Λευκός Οίκος θέλει μια "ελεγχόμενη" Τουρκία. Ωστόσο, μια τέτοια προσδοκία δεν ευθυγραμμίζεται με το σημερινό ρόλο και τις ικανότητες της Τουρκίας.
Η Τουρκία διαθέτει μια σημαντική επιρροή σε Συρία, Λιβύη, Αφρική, Βαλκάνια και το Νότιο Καύκασο. Η ικανότητά της να εμπλακεί ταυτόχρονα σε διάλογο με Σέρβους και Βόσνιους, Ουκρανία και Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, Ερμπίλ και Βαγδάτη, αλλά και Βεγγάζη και Τρίπολη, αποτελούν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία περιμένει οι ΗΠΑ να σεβαστούν τα συμφέροντά της και τη γνώση της για τα όρια».