Τετάρτη, 08 Απρ, 2020

  • Στους 80.142 οι νεκροί και σε 1.397.180 τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο
  • Για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε H/Y και tablet!
  • Από την παρέμβαση στο νοσοκομείο Βέροιας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η κομπόστα στη λίστα για εισαγωγή στη ρώσικη αγορά χωρίς περιορισμούς και δασμούς
  • «Ποιος πιστεύει πια στο ευρώ;» (Με αφορμή άρθρο στα ΝΕΑ)
  • Παρέμβαση στο νοσοκομείο Βέροιας
Στους 80.142 οι νεκροί και σε 1.397.180 τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο1 Για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε H/Y και tablet! 2 Από την παρέμβαση στο νοσοκομείο Βέροιας3 Φρόσω Καρασαρλίδου: Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η κομπόστα στη λίστα για εισαγωγή στη ρώσικη αγορά χωρίς περιορισμούς και δασμούς4 «Ποιος πιστεύει πια στο ευρώ;» (Με αφορμή άρθρο στα ΝΕΑ)5 Παρέμβαση στο νοσοκομείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Η συγκυβέρνηση πρωταγωνιστεί στις ΝΑΤΟικές δαπάνες

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Η συγκυβέρνηση πρωταγωνιστεί στις ΝΑΤΟικές δαπάνες

Η επισκόπηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η προετοιμασία των επόμενων βημάτων και η «βελτιστοποίηση» δομών και διεργασιών, προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η επιθετική ικανότητα της λυκοσυμμαχίας, αποτελούν τα αντικείμενα της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Την πρώτη ημέρα της Συνόδου, οι υπουργοί Άμυνας του Συμφώνου ασχολήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη «δικαιότερη κατανομή των βαρών» όπως ζητούν οι ΗΠΑ (που δεν περιορίζονται μόνο στα ποσά που δαπανά κάθε κράτος-μέλος, αλλά και στο τι μέσα και προσωπικό διαθέτουν για τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ), έως την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο (δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υποκλοπές κ.λπ.).

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δαπανών, η Σύνοδος χαιρέτισε το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, και μετά από μια σχετική ύφεση το 2014, σημειώνουν συνεχή αύξηση των κονδυλίων που πηγαίνουν για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, καθώς και το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, ειδικά οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» και ο Καναδάς αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές δαπάνες τους.

Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του ΝΑΤΟ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2016 το ΝΑΤΟ δαπάνησε συνολικά 895 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, εκ των οποίων τα 608 δισ. οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα 286 δισ. οι χώρες της Ευρώπης και ο Καναδάς.

Για φέτος προϋπολογίζουν ότι θα ξοδέψουν ακόμα περισσότερα: 915 δισ. δολάρια συνολικά, εκ των οποίων τα 616 δισ. οι ΗΠΑ και τα 299 δισ. τα ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς. Ότι συνολικά θα δαπανήσουν 43 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2015, σημείο που κι αυτό αποτυπώνει την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Να σημειωθεί επ' αυτού ότι η πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αναβάθμιση του ρόλου της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρουσίασε το ΝΑΤΟ: Σύμφωνα με αυτά, την ώρα που ο λαός φορτώνεται ολοένα και περισσότερα βάρη, το 2017 η Ελλάδα θα φιγουράρει 2η στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (που δαπανούν το 3,58% του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες ετησίως), με το 2,32% του ΑΕΠ της να ξοδεύεται εκεί!

Επίσης η Ελλάδα το 2017 θα είναι 1 από τα μόλις 6 κράτη σε σύνολο 29 της λυκοσυμμαχίας που ξεπερνούν ή έστω πιάνουν τη νόρμα του 2% (κατά σειρά ΗΠΑ, Ελλάδα, Εσθονία, Βρετανία, Ρουμανία, Πολωνία, ενώ το 2018αναμένουν να πιάνουν το στόχο και οι Λετονία, Λιθουανία). Άλλωστε, κατά μέσο όρο τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς υπολογίζεται ότι φέτος θα δαπανήσουν το 1,46% του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες, με την Ελλάδα να είναι μία από τις λίγες χώρες που ανεβάζουν τη συνολική επίδοση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Νότια Πτέρυγα» με νέα προσχήματα αποζητά η συγκυβέρνηση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη Νότια Πτέρυγά του και να ελεγχθούν οι θαλάσσιοι διάδρομοι στη Νότιο Μεσόγειο. Μάλιστα, ενώ μέχρι τώρα η συγκυβέρνηση έφερνε ως πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την πάταξη των δουλεμπορικών δικτύων, στη Σύνοδο ο Π. Καμμένος ανέφερε την ανάγκη «να αποτραπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω παράνομης διακίνησης πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων, σε συνδυασμό με το ξέπλυμα χρήματος», προσθέτοντας ένα ακόμη πρόσχημα για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Π. Καμμένος υπέγραψε πρόγραμμα πολυεθνικής συνεργασίας για πυρομαχικά εδάφους, καθώς και πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Τέλος, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι ενόψει της επικείμενης επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στα κεντρικά του στις Βρυξέλλες. Αυτό ανατρέπει μια πρώτη απόφαση που είχαν πάρει το 2016 στη Βαρσοβία, η Σύνοδος του 2018 να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στο φόντο και ενδοαστικών αντιθέσεων και τριβών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έχει διαβαστεί 183 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 09 Απριλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 83 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά