Σάββατο, 25 Ιαν, 2020

  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής
  • Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
  • Ψηφίστηκε ο νέος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: «Πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της;»
  • Τάσος Μπαρτζώκας: «Ας δείξουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά»
  • «Πλήρη στήριξη» στον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής1 Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας2 Ψηφίστηκε ο νέος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ: «Πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της;»4 Τάσος Μπαρτζώκας: «Ας δείξουμε στους πολίτες ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά»5 «Πλήρη στήριξη» στον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ!

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ!

Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα, η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας σχετικά με τη δωρεά υλικού εργαστηρίων του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Αρχικά, σαν ΕΛΜΕ Ημαθίας στιγματίζουμε και καταδικάζουμε την αήθη επίθεση που δέχθηκε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί το αυτονόητο, δηλαδή τα σχολεία μας να έχουν την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική τους υποδομή. Παράλληλα με αφορμή το γεγονός αυτό θα θέλαμε να σημειωθούν τα εξής: Η ίδια η επιστολή του ιδρύματος Μποδοσάκη για χορηγία βασικού εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΚΦΕ δηλώνει το αυτονόητο. Δηλώνει, δηλαδή πως μια ουσιαστική υποχρέωση της πολιτείας δεν υλοποιείται. Η πολιτεία, δεκαετίες τώρα, δεν παρέχει ούτε απαραίτητη χρηματοδότηση ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό στα σχολεία παρότι η πλειοψηφία του λαού μας πληρώνει κανονικά και αδιαλείπτως τις φορολογικές του υποχρεώσεις, πολλές φορές και σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που του αναλογεί.

 Η απαίτηση λοιπόν των μαθητών, των γονέων και των καθηγητών δεν μπορεί να είναι άλλη από να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μιας και οι ίδιοι έχουν καταβάλλει μέσω της φορολογίας τα απαιτούμενα ποσά. Τα παραπάνω αποτελούν και μια απάντηση σε αυτούς που πρoσέτρεξαν όχι μόνο να εκθειάσουν τις ιδιωτικές χορηγίες αλλά και να προτείνουν την ενθάρρυνσή τους μέσω φοροαπαλλαγών.

Εκεί που μας χρωστούσαν να μας πάρουν και το βόδι! Με βάση τα προηγούμενα δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς πως λειτουργούσαν τόσο καιρό τα εργαστήρια (ΕΚΦΕ) αφού είχαν ελλείψεις σε βασικό εργαστηριακό εξοπλισμό; Η απάντηση είναι απλή: Λειτουργούσαν με την υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών που ανακάλυπταν και ανακαλύπτουν καθημερινά τρόπους για να καλύψουν (όχι πάντα με επιτυχία) τις ελλείψεις στα σχολεία. Ναι, αυτοί που όπως δηλώνουν πολιτικοί παράγοντες και ΜΜΕ έχουν “φοβική νοοτροπία”, “θέλουν τα σχολεία αποκομμένα από την κοινωνία”, “δε θέλουν σύγχρονα σχολεία για τους μαθητές”, κυριαρχούνται από “ιδεοληψία”, “στενοκεφαλιά”, “άγνοια της ιστορίας” ή “ανίατη μωρία”.

Αυτοί που κρατάνε όρθια τα σχολεία χρόνια τώρα, όλοι εμείς δηλαδή. Αιδώς Αργείοι!!! Γιατί ακολουθήθηκε μια διαδικασία που είναι, το λιγότερο, παράτυπη; Γιατί ο δωρητής δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, να δώσει σε εκείνο τη δωρεά και στη συνέχεια αυτό να κάνει την κατανομή της δωρεάς προς τα σχολεία;

Από το 2010 και μετά, επιχειρείται από τις κυβερνήσεις η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων, ενώ προωθείται η αναζήτηση πόρων από ιδιώτες. Βέροια 09/10/2018 Αρ. Πρωτ.: 347 Μάλιστα σε μια σειρά από νομοθετήματα χαρακτηρίζονταν θετικό για την αξιολόγηση του κάθε σχολείου η εύρεση πόρων από την Τοπική αυτοδιοίκηση ή τους γονείς πέρα από τον κρατική επιχορήγηση.

Τα σχολεία θα χαρακτηρίζονταν καλά ή όχι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία τους, με κριτήριο (όχι μοναδικό βέβαια) το αν οι δήμοι ή οι γονείς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χορηγίες. Επομένως η διαδικασία μπορεί να είναι παράτυπη, ευνοεί όμως τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Ιδρύματα δηλαδή σαν του Μποδοσάκη, χρησιμοποιούνται ως λαγοί στην εμπέδωση μιας πρακτικής που οι κυβερνήσεις θέλουν να παγιώσουν τα επόμενα χρόνια. Πόσα αλήθεια σχολεία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τέτοιες χορηγίες και για πόσο διάστημα; Πόσοι σύλλογοι γονέων δεν θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν δεν θα βρεθούν για τα σχολεία τους οι χορηγοί; Όλο αυτό το περιβάλλον με την υποχρηματοδότηση και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων δεν γιγαντώνει την ψαλίδα των ταξικών αντιθέσεων στο ελληνικό σχολείο και τελικά δεν αποβαίνει σε βάρος της λαϊκής οικογένειας;

Τα σχολεία έχουν ανάγκη μιας γενναίας χρηματοδότησης που να απαντάει στις σύγχρονες πραγματικές απαιτήσεις τους. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετατραπούν σε επαίτες προς ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι χορηγοί-επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν το χώρο της εκπαίδευσης σαν ένα τοπίο πολλαπλής κερδοφορίας δεν έχουν θέση στα σχολεία μας. Επομένως, Δε θα πάρουμε το τυρί – Γιατί ακολουθεί η φάκα. Καλούμε και άλλες ΕΛΜΕ, αλλά και την ΟΛΜΕ να στηρίξουν την ΕΛΜΕ Μαγνησίας στην αήθη επίθεση που δέχεται.

 

 

Έχει διαβαστεί 105 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 218 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά