Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας
  • Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα
  • Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ
  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ1 Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας   2 Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα3 Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ4 Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!5 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ: Για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ: Για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης σχετικά με τη διδασκαλία Ξένων Γλωσσών στα Γυμνάσια.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρει:

«Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει για ακόμα μία φορά φέτος τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές κατευθύνσεις στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την πολιτική και τις διατάξεις που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ξενόγλωσσα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας υποχρεώνονται τα σχολεία να μη σχηματίζουν τμήματα ξένων γλωσσών περισσότερα από τα τμήματα γενικής παιδείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

Στα μεγαλύτερα Γυμνάσια που σχηματίζουν μονό αριθμό τμημάτων (ένα, τρία, πέντε και εξής) στο μονό τμήμα να καθορίζεται το επίπεδο σύμφωνα με την πλειοψηφία των μαθητών του τμήματος, γεγονός που είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο.

Στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας πολλά παιδιά να υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα ξένης γλώσσας διαφορετικής από αυτήν που διδάχτηκαν στο Δημοτικό, προσθέτοντας επιπλέον οικονομικά βάρη για τους γονείς, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, αν θελήσουν να συνεχίσουν να διδάσκονται τα παιδιά τους τη γλώσσα που επέλεξαν στο Δημοτικό.

Συρρικνώνουν ταυτόχρονα με βίαιο τρόπο την διδασκαλία των ξένων γλωσσών και απαξιώνουν το έργο των εκπαιδευτικών που την διδάσκουν.

Παράδειγμα αυτού του ασφυκτικού κλοιού στη λειτουργία των σχολείων αποτελεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Γυμνάσιο Κυμίνων (Αξιού). Πάνω από δέκα μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν άλλη δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτή που διδάσκονταν στο Δημοτικό και από αυτή που επέλεξαν και τώρα. Στην Α΄ τάξη φοιτούν 79 μαθητές που έχουν κατανεμηθεί σε 3 τμήματα των 26 και 27. Καθώς οριακά 42 και 37 παιδιά αντίστοιχα έχουν διαλέξει ως δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά και Γερμανικά, απαγόρευσαν στο σχολείο να δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα ξένων γλωσσών, γιατί τότε ο αριθμός τους θα ξεπερνά τον αριθμό των τμημάτων του σχολείου. Να σημειωθεί ότι πολλά παιδιά, 15 περίπου, ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και χρήζουν ιδιαίτερης διδακτικής φροντίδας. Σε προσπάθεια του σχολείου να ζητήσει το αυτονόητο, μέσω της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Παιδείας απαγόρευσε τη δημιουργία τεσσάρων τμημάτων ξένης γλώσσας και ζήτησε από το σχολείο να εξαναγκάσει τους μαθητές να αλλάξουν προτίμηση! Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν στη πλειοψηφία των περιοχών όλης της χώρας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να καταργηθεί άμεσα η εγκύκλιος που συνδέει τα τμήματα ξένων γλωσσών με τα τμήματα γενικής παιδείας.

Να διδαχθεί η δεύτερη ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) ανάλογα με τις επιθυμίες των μαθητών.

Να μην υποχρεώνονται οι μαθητές να αλλάξουν επιλογή ξένης γλώσσας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».

Έχει διαβαστεί 411 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1166 επισκέπτες και 0 μέλη.