Πέμπτη, 09 Ιούλ, 2020

  • Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
  • Δήμος Νάουσας: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (Τμήμα 1) στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της
  • Πλειοψηφία και μειοψηφία
  • Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  • «Ρηγμένος» ο Μαρινάκης από τη λίστα Πέτσα, πετά το γάντι στην κυβέρνηση
  • Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη του ΕΛΓΑ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις1 Δήμος Νάουσας: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (Τμήμα 1) στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της2 Πλειοψηφία και μειοψηφία3 Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας4 «Ρηγμένος» ο Μαρινάκης από τη λίστα Πέτσα, πετά το γάντι στην κυβέρνηση5 Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη του ΕΛΓΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καταγγέλλει νέες καταργήσεις τμημάτων σε Λύκεια και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Καταγγέλλει νέες καταργήσεις τμημάτων σε Λύκεια και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων

Τις νέες καταργήσεις τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», καλώντας στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 18 Ιούλη στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Νέες καταργήσεις τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων!

Η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" (ΑΣΕ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με τη μείωση της μοριοδότησης δυσμενών συνθηκών των σχολικών μονάδων και τον αποχαρακτηρισμό δυσπρόσιτων σχολείων που προωθούν. Αυτό συμβαίνει στη Δευτεροβάθμια σε 140 σχολεία (98 ΓΕΛ και 42 ΕΠΑΛ). Η μεταφορά σχολείων σε ζώνες με λιγότερα μόρια, ο αποχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων, συνδέεται με μεγαλύτερο αναγκαίο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος και μεγαλύτερες δυσχέρειες για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων. Διευκολύνεται ο δρόμος για νέες συγχωνεύσεις / καταργήσεις τμημάτων και σχολείων.

Συγχρόνως το υπουργείο και στην πρόσφατη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ απέρριψε τα αιτήματα του κλάδου και δήλωσε ότι θα υλοποιηθεί το πρόωρο κλείδωμα των τμημάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αντίστοιχα οι τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά θα γίνουν με τα ίδια δεδομένα τον Ιούλιο. Η πολιτική αυτή αγνοεί συνειδητά αυτό που είναι δίκαιο για καθηγητές και μαθητές. Οι τοποθετήσεις και η οριστικοποίηση των τμημάτων να γίνουν το Σεπτέμβριο έτσι ώστε να μην πετιούνται οι μαθητές από τα τμήματα που θέλουν να ακολουθήσουν και τα σχολεία της γειτονιάς τους και να λαμβάνεται υπόψη στις υπηρεσιακές μεταβολές η πραγματική εικόνα των αναγκών, που θα διαμορφωθεί τότε με βάση τα τμήματα, τις μετεγγραφές, τις άδειες και τις μετακινήσεις. Ουσιαστικά αυτή η αντιεκπαιδευτική διαδικασία θα προκαλέσει κλεισίματα τμημάτων και αιφνιδιαστικές και αρνητικές αλλαγές σε βάρος πολλών εκπαιδευτικών.

Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί χτύπημα στην οργανικότητα των σχολείων, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, διόγκωση της εργασιακής περιπλάνησης των εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και καταστρατηγούνται τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και μαθητριών. Υπενθυμίζουμε πως ο διπλασιασμός των μορίων στα δυσπρόσιτα για τους αναπληρωτές ήταν σοβαρό κίνητρο ως προς τη στελέχωσή τους. Έτσι αναμοριοδότηση και αποχαρακτηρισμός ευθυγραμμίζονται με τη συνολική στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ - ΟΟΣΑ, που υπηρετεί και η συνολική πολιτική της "πρώτης φοράς αριστεράς".

Αποδεικνύεται πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν αναιρεί διόλου την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, των νόμων και των μνημονιακών δεσμεύσεων για τα σχολεία. Αυτό εξάλλου παραδέχτηκε, ουσιαστικά, ότι συμβαίνει με την αναμοριοδότηση των σχολείων η πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ σε παράσταση που έγινε από μαζικούς φορείς για το θέμα. Η κυβέρνηση είναι έκθετη, διότι προσπάθησε να δώσει δημοκρατική επίφαση στο εγχείρημα των προειλημμένων αποφάσεων με βάση την αντιλαϊκή στρατηγική της. Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις που κοινές αποφάσεις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ εντελώς πετάχτηκαν στον "κάλαθο των αχρήστων". Χαρακτηριστικά τα σχολεία της Ιθάκης, παρά την αντίθεση μαζικών φορέων και υπηρεσιακών συμβουλίων του νομού, αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα!!!

Η ΑΣΕ καλεί τις ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τους ΣΕΠΕ, να αντιδράσουν στην πολιτική αυτή. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας, το μέτωπο εκπαιδευτικών - γονέων - μαθητών - εργαζομένων μπορεί να εγγυηθεί θετικές εξελίξεις.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ, την Τετάρτη 18/7 στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας, να διεκδικήσουν να μην κλείσουν "ολιγομελή" (τομείς, ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής), η διαμόρφωση των τμημάτων να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες και οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών να γίνουν σε ανοιχτά σχολεία».

Έχει διαβαστεί 193 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 09 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 114 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά